Ventspils Augstskolā stažējās ukraiņu zinātnieks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ventspils augstskola.
Ventspils augstskola. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ventspils Starptautiskajā Radioastronomijas centrā (VSRC) stažējās Ukrainas Nacionālās zinātņu akadēmijas Harkivas Radioastronomijas institūta zinātņu doktors un vadošais pētnieks Ihors Kravcovs, informēja Ventspils Augstskolas sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola.

Zinātnieka ceļš uz Ventspili sācies ar Nacionālās zinātņu akadēmijas Harkivas Radioastronomijas institūta vecāko kolēģu atbalstu, kuri uztur ciešu kontaktu ar zinātniekiem no VSRC. Jau 2019.gadā kolēģi informējuši par to, ka ir iespēja saņemt stipendiju, lai varētu stažēties Ventspilī. Kravcovs Ventspilī stažējās jau otro reizi, viņa pirmā vizīte bija 2020.gadā. Šo mēnešu laikā viņš divas reizes bija aizbraucis uz Ukrainu, lai veiktu novērojumus ar zemo frekvenču radioteleskopu - vislielāko pasaulē šajā diapazonā. Februārī plānojis atkal lidot uz Harkivu, lai turpinātu novērojumus, taču pēc Krievijas īstenotā uzbrukuma Ukrainai braucienu atcēla.

Kravcovs ir pateicīgs VSRC par iespēju iegūt starptautisku zinātnisko pieredzi, jo pirms ierašanās Ventspilī viņš apmeklējis zinātniskās konferences ārvalstīs tikai kā klausītājs.

"Ventspilī pirmo reizi strādāju ar augstfrekvences radioteleskopu, kā arī uzzināju par pulsāru augstfrekvences radio emisijas būtību un īpatnībām. Jāatzīst, ka Ventspils Augstskolas un VSRC infrastruktūra sniedz fantastiskas iespējas," novērtē ukraiņu zinātnieks.

Viņš īpaši izceļ parabolisko radioteleskopu un tā darbības īpašības. Viņam šī pieredze esot nenovērtējama, kas neapšaubāmi palīdzēs viņa pētnieka profesionālajai izaugsmei.

Sekojot līdzi situācijai Ukrainā, Kravcovs nolēmis pieņemt Francijas kolēģu piedāvājumu pētnieciskā darba veikšanai Parīzē, Parīzes observatorijā, kur plāno turpināt neitronu zvaigžņu zemfrekvences pētījumus, kas ir viņa galvenais darbs un zinātniskā interese. Zinātnieks cer, ka tuvākajā nākotnē atkal būs iespēja iesaistīties pētījumos, kas saistīti ar radioteleskopiem RT-32 Irbenē un Zoločivā, Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu