Beidzot atrasts Marsa zondes izpletnis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zondes "Perseverance" izpletnis
Zondes "Perseverance" izpletnis Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā 13 mēnešus pēc tam, kad uz Marsa nolaidās NASA zonde “Perseverance” (2021. gada 18. februārī), pašgājēja kameras beidzot uztvērušas dažas detaļas no nolaišanās sistēmas, kas palīdzēja zondei mīksti un veiksmīgi nosēsties uz Marsa virsmas.

Nolaišanās sistēmas izpletni un aizmugurējo apvalku izdevās nofilmēt ar zondes masta kameru “MastCam-Z”. Detaļas atradās netālu uz dienvidiem no zondes tagadējās atrašanās vietas.

Zondes nokritušais izpletnis
Zondes nokritušais izpletnis Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/Kevin M. Gill

Sākumā bija plānots, ka zonde atliekas atradīs un nofotografēs jau misijas sākumā, tomēr šoreiz tai būtu jāšķērso visai bīstama vide, lai nokļūtu Džezero krāterī līdz vietai, ko zinātnieki vēlējās pētīt. Izpletnis nokrita netālu no šīs vietas, un nu zonde to ir sasniegusi.

Daudzi atcerēsies, ka izpletņa materiālā bija iestrādāta kāda slepena ziņa.

Slepenā ziņa uz Marsa zondes "Perseverance" izpletņa
Slepenā ziņa uz Marsa zondes "Perseverance" izpletņa Foto: AP/Scanpix

Tagad zonde ir ceļā, lai sasniegtu savu nākamo mērķi – vietu, kas izskatās kā izžuvušas upes delta. Zonde virzās uz priekšu ātrāk nekā jebkurš iepriekšējais pašgājējs. Katru dienu tā brauc vairākas stundas un nupat pārspēja vienā dienā nobraukto metru skaitu, nobraucot 319,8 metrus.

Zonde “Curiosity” veica vairākus 100 metru braucienus, tomēr vienā dienā nekad nenobrauca vairāk par 200 metriem. Daļēji tāpēc, ka vide bija ļoti akmeņaina. Savukārt zonde “Opportunity”, kas uz Marsa nolaidās 2004. gadā, vienā dienā spēja nobraukt 228 metrus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu