Plāno nodrošināt atbalsta personas pakalpojumus personām ar garīga rakstura traucējumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) plāno nodrošināt atbalsta personas pakalpojumus personām ar garīga rakstura traucējumiem, kas kalpos kā universālais atbalsts dažādu problēmu risināšanā, pavēstīja LM Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

Pēc viņa paustā, cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem tiesību īstenošanā var būt nepieciešams atbalsts, kuru var sniegt profesionālas un īpaši apmācītas atbalsta personas lēmumu pieņemšanā. Patlaban Latvijā tiek analizēts, kā šādu atbalstu visveiksmīgāk organizēt.

Viņš informēja, ka pēc ministrijas pasūtījuma ar ES fondu atbalstu pilotprojektā 2019.-2021.gadā atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojumu realizēja biedrība "Resursu centrs cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem "ZELDA"".

Vienlaikus Dūdiņš norādīja, ka Latvijā kopš 2010.gada 31.marta spēkā ir ANO Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām, kas kā starptautisks cilvēktiesību dokuments nosaka valstīm pienākumu nodrošināt, ka personas ar invaliditāti vienlīdzīgi ar citiem sabiedrības locekļiem var izmantot savas cilvēktiesības un pamatbrīvības ikvienā dzīves jomā - veselība, izglītība, nodarbinātība, tiesas pieejamība, neatkarīga dzīve sabiedrībā, informācijas pieejamība u.c.

Attiecīgi atbalsta personas pakalpojums personām ar garīga rakstura traucējumiem tiek sniegs izmantojot jaunu atbalsta metožu kopumu - uz personu vērstā domāšana un plānošana, kas dod iespēju vairāk uzmanības pievērst personai, tās vēlmēm, vajadzībām un talantiem, vienlaikus veicinot personas patstāvību lēmumu pieņemšanā.

Dūdiņš skaidroja, ka parasti atbalstu lēmumu pieņemšanā nodrošina tiesību un interešu aizstāvības jomā, piemēram, atbalsta sniegšana cilvēkam, lai tas precīzāk izprastu savas tiesības un pienākumus, seku izskaidrošana, atbalsta sniegšana tiesību un interešu pārstāvībā dažādās iestādēs.

Tāpat atbalstu nodrošina finanšu jomā, piemēram, budžeta plānošanā un lēmumu pieņemšanā par nepieciešamajiem pirkumiem, kā arī ikdienā, piemēram, sniedzot atbalstu lēmumu pieņemšanā par pašaprūpes jautājumiem, izglītības iegūšanā, nodarbinātības jautājumu risināšanā.

Tikpat būtiski ir sniegt atbalstu arī veselības aprūpes jomā, palīdzot tikt līdz ārsta kabinetam, sociālās aprūpes jomā, piemēram, motivējot izmantot esošos pakalpojumus savu sociālo problēmu risināšanai, kā arī atbalsta loka veidošanā, meklējot jaunus draugus un paziņas, palīdzot atrast interešu izglītības un brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Patlaban LM sadarbībā ar Tieslietu ministriju izstrādā konceptuālā ziņojuma projektu iesniegšanai Ministru kabinetā, ko plānots izdarīt šajā gadā, lai piedāvātu iespēju ieviest atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojumu par valsts budžeta līdzekļiem. Pakalpojuma ieviešanai būs nepieciešams veikt grozījumus likumdošanā, tad arī raugoties uz nepieciešamā finansējuma pieejamību tiks precizēts gads, ar kuru pakalpojums būs pieejams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu