"Citadele": Uzņēmējdarbība ar Krieviju un Baltkrieviju praktiski vairs nebūs iespējama

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Noteikto sankciju dēļ uzņēmējdarbība ar Krieviju un Baltkrieviju šobrīd un pārredzamā nākotnē praktiski vairs nebūs iespējama, aģentūrai LETA pavēstīja bankas "Citadele" pārstāvji.

Bankā arī atzīmē, ka tajos atsevišķajos gadījumos, kad maksājumus ar šīm valstīm joprojām ir iespējams veikt, gan uzņēmumiem, gan bankām ir jāveic rūpīgas papildu pārbaudes.

Banka "Citadele" kopš 4.aprīļa ir apturējusi juridisko personu maksājumus uz un no Krievijas un Baltkrievijas, izņemot atsevišķus gadījumus, kad šo maksājumu veikšana ar banku ir iepriekš saskaņota individuālā kārtībā.

Bankas "Citadele" valdes loceklis atbilstības jautājumos Uldis Upenieks atzīmē, ka tirdzniecība ar Krieviju un Baltkrieviju ierobežojumu ziņā šobrīd ir pielīdzināma sadarbībai ar Ziemeļkoreju. Tādēļ maksājumu izpilde ar šīm valstīm prasa papildu laiku, kas atsevišķos gadījumos var aizņemt vairāk nekā nedēļu.

Bankas pārstāvji informē, ka attiecībā uz Krieviju ir aizliegta sadarbība ar 1093 fiziskajām personām un 80 juridiskajām personām, kā arī ar šīm personām piederošajām vai to kontrolē esošajām juridiskajām personām. Šo personu finanšu līdzekļi ir jāiesaldē. Personas, pret kurām noteiktas sankcijas, taču ne to īpašumā vai kontrolē esošās juridiskās personas, ir atrodamas "www.sanctionsmap.eu" meklētājā.

Ir aizliegta tirdzniecība ar okupētajām Krimas, Sevastopoles, Luhanskas un Doņeckas teritorijām.

Tāpat ir aizliegts tiešā vai netiešā veidā eksportēt uz Krieviju tehnoloģijas un sniegt tehnisku, finansiālu vai citu atbalstu saistībā ar divējāda pielietojuma precēm un tehnoloģijām, kā arī precēm un tehnoloģijām, kas var būt noderīgas Krievijas aizsardzības un drošības, kā arī naftas pārstrādes un sašķidrinātās dabasgāzes sektoros, precēm un tehnoloģijām izmantošanai aviācijas un kosmosa industrijās, precēm un tehnoloģijām, kas tiek izmantotas jūras navigācijā, dzelzs un tērauda produktiem.

Aizliegta tirdzniecība ar luksusa precēm, kuru vērtība pārsniedz 300 eiro, tostarp apģērbu, kosmētiku un alkoholu, kā arī, piemēram, ar mobilajiem telefoniem, kuru vērtība pārsniedz 750 eiro par vienību. Tāpat ir aizliegts eksportēt uz Krieviju plašu sarakstu ar precēm, piemēram, rozes, rododendrus, krītu, mālu, dažādas ķīmiskās vielas, krāsas, pigmentus, papīru, drēbes (arī lietotas), tekstilu, dažādas iekārtas.

No Krievijas ir aizliegts importēt akmeņogļu ražojumus, kā arī plašu sarakstu ar precēm, piemēram, kaviāru, koku un koka izstrādājumus, cementa un betona izstrādājumus mēslojumu, stikla šķiedras, mēbeles un to daļas, kā arī citas preces.

Ir aizliegts investēt Krievijas enerģijas sektorā, kā arī aizliegts palielināt īpašumtiesību daļu šādos uzņēmumos, kā arī ir aizliegts investēt vai piedalīties projektos, ko ir līdzfinansējis Krievijas tiešo investīciju fonds.

Visām lidmašīnām, kas ir reģistrētas Krievijā, vai kuras pieder vai kuras kontrolē Krievijas juridiskās vai fiziskās personas, ir aizliegts izmantot Eiropas Savienības (ES) gaisa telpu un lidlaukus.

Vairākiem Krievijas propagandas medijiem ir atņemtas translācijas tiesības ES teritorijā.

Aizliegti maksājumi ar Krievijas valstij piederošiem uzņēmumiem, kā arī šo uzņēmumu meitassabiedrībām (vairāk nekā 50% īpašumtiesības). Tāpat aizliegti maksājumi ar vairākām Krievijas bankām, tostarp, "VTB", "Otkritie", "Novikombank", "Sovcombank". Ievērojot ASV sankcijas, netiek veikti arī maksājumi ar "Sberbank".

Tāpat aizliegts sniegt kredītreitinga pakalpojumus jebkurai Krievijas juridiskajai vai fiziskajai personai, kurai nav uzturēšanās atļaujas ES.

Noteikti dažādi aizliegumi saistībā ar Krievijas finanšu sistēmas izmantošanu, tostarp saistībā ar finanšu instrumentiem.

Krievijas kuģiem, tostarp jahtām un citiem atpūtas peldlīdzekļiem, kas kuģo zem Krievijas karoga, aizliegts pietauvoties ES ostās. Šāds ierobežojums attiecināms arī uz tiem kuģiem kas karogu mainījuši pēc 2022.gada 24.februāra.

Krievijas autopārvadātājiem aizliegts importēt preces ES, tostarp tranzītā.

Savukārt attiecībā uz Baltkrieviju ir aizliegta sadarbība ar 183 fiziskajām personām un 26 juridiskajām personām, kā arī šīm personām piederošajām vai to kontrolē esošajām juridiskajām personām. Šo personu finanšu līdzekļi ir jāiesaldē.

Ir aizliegts tiešā vai netiešā veidā eksportēt uz Baltkrieviju divējāda pielietojuma preces un tehnoloģijas, preces un tehnoloģijas, kas varētu veicināt Baltkrievijas militārās un tehnoloģiskās jaudas palielināšanu vai tās aizsardzības un drošības sektora attīstību, iekārtas un tehnoloģijas, kuras var izmantot iekšējām represijām, preces, kuras var izmantot tabakas produktu ražošanā, dažādas tehniskas iekārtas un mehānismus.

Ir aizliegts tiešā vai netiešā veidā importēt no Baltkrievijas minerālproduktus, kālija hlorīdu (potašu), koku un koka izstrādājumus, cementa izstrādājumus, dzelzs un tērauda izstrādājumus, atsevišķus gumijas izstrādājumus.

Visām lidmašīnām, kas ir reģistrētas Baltkrievijā vai kuras pieder vai kuras kontrolē Baltkrievijas juridiskās vai fiziskās personas, ir aizliegts izmantot ES gaisa telpu un lidlaukus.

Aizliegti maksājumi ar vairākām Baltkrievijas bankām, tostarp, "Belarusbank", "Belinvestbank", "Belagroprombank", "Bank Dabrabyt".

Baltkrievijas autopārvadātājiem aizliegts importēt preces ES, tostarp tranzītā.

Pēc bankā "Citadele" paustā, kā atsevišķs sankciju bloks jāņem vērā arī sankcijas, kas noteiktas pret Krievijā un Baltkrievijā iedibinātajām juridiskajām personām, kā arī Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem un rezidentiem, kuriem nav uzturēšanās atļaujas ES dalībvalstī, Eiropas Ekonomiskās zonas valstī (Islandē, Lihtenšteinā vai Norvēģijā) vai Šveicē.

Šīm personām ar atsevišķiem izņēmumiem, cita starpā, kontā vienā kredītiestādē noguldījumu kopējā vērtība nedrīkst pārsniegt 100 000 eiro, kā arī aizliegts iegādāties vērtspapīrus, kas emitēti pēc 2022.gada 12.aprīļa.

Papildus šādām ar Krieviju saistītām personām ir noteikti ierobežojumi dalībai publiskajos iepirkumos, kā arī tām ir aizliegts reģistrēt, nodrošināt juridisko adresi vai administratīvo adresi, kā arī pārvaldības pakalpojumus trastam vai līdzīgam juridiskam veidojumam, kam ir trasta dibinātāja vai labuma guvēja statuss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu