Lielāko pārtikas cenu kāpumu piedzīvosim rudenī – cenas varētu pat dubultoties, intervijā TVNET prognozē Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, asociētā profesore Inguna Gulbe. Lai kāpinātu pārtikas ražošanu, viņasprāt, būtu jāapstādina kādas no Zaļā kursa iniciatīvām. Kad ir jautājums: vai cilvēkiem ir ko ēst jeb viss būs superzaļš, pareizāk ir pabarot cilvēkus ar lētu un kvalitatīvu pārtiku.

Nevaru nosaukt nevienu pārtikas produktu, kuram cena nekāps, jo ir palielinājusies energoresursu cena. Ja arī ir rezerve, piemēram, sēkla dārzeņiem, tad, lai atvestu tos no lauka līdz veikalam vai fabrikai, tās jau ir izmaksas. Visas produktu grupas paliks dārgākas, bet būs preces, kurām cena būs zemāka. Jau pašlaik ir redzams: lielveikalu ķēdēs katrā pamatproduktu grupā viens produkts ir ļoti lēts, vairākas reizes lētāks nekā citi produkti no šīs grupas. Piemēram, maizi varēja nopirkt par eiro vai zem eiro kilogramā, kaut arī vidēji tā maksā 3-4 eiro kilogramā. Tāpat ir viens lēts piens, sviests utt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X