"Swedbank" peļņa Latvijā pirmajā ceturksnī sasniegusi 23 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Swedbank" logo.
"Swedbank" logo. Foto: Edijs Pālens/LETA

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bija 23 miljoni eiro, kas ir par septiņiem miljoniem eiro vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norāda, ka peļņas kāpumu ietekmēja lielāki bankas ieņēmumi un mazāki izdevumi kredītuzkrājumiem. "Kredītuzkrājumu izmaiņas šogad bija minimālas, pretstatā astoņiem miljoniem eiro pērnā gada pirmajā ceturksnī," atzīmē Krops.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2022.gada pirmajā ceturksnī "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 18,14 miljoni eiro, kas ir par 65,9% vairāk nekā 2021.gada pirmajā ceturksnī, bet pašas "Swedbank" peļņa pieaugusi par 41,5% un bija 23,246 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2022.gada marta beigās bija 7,743 miljardi eiro, kas ir par 3,3% jeb 244,485 miljoniem eiro vairāk nekā 2021.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 7,499 miljardi eiro.

Krops norāda, ka tīrie procentu ienākumi pieauga par 1%, kamēr kopējais kreditēšanas apmērs samazinājās par 1%. Kritumu ietekmēja uzņēmumu kredītportfeļa samazinājums, kamēr mājsaimniecībām izsniegto aizdevumu apmērs turpināja augt, kredītportfeļa apmēram uzrādot kāpumu par 8% šogad marta beigās, salīdzinot ar pagājušā gada marta beigām. Kopumā privātpersonām aizdevumos šogad pirmajā ceturksnī iešķirti 128 miljoni eiro.

Vienlaikus depozītu apmērs palielinājies par 5%.

Krops arī min, ka tīrie komisiju ienākumi šogad auguši par 12%, ko ietekmēja lielāki ieņēmumi no karšu maksājumiem un aktīvu pārvaldīšanas. Savukārt citi ieņēmumi ir samazinājušies par 1%, ko ietekmēja zemāki rādītāji apdrošināšanas jomā.

Bankas izdevumi ir auguši par 8%. Lielākoties tādēļ, ka vairāk tērēts darbaspēka vajadzībām un arī veikti ieguldījumi bankas digitālo pakalpojumu attīstībā.

"Šā gada pirmais ceturksnis sākās daudzsološi, jo bija paredzama Covid-19 pandēmijas ierobežojošo mēru atcelšana. Lai arī gada sākums bija trauksmains, piedzīvojot energoresursu cenu kāpumu un prognozes par augstāku sagaidāmo inflāciju, līdz ar Covid-19 ierobežojumu beigām, šķita, ka tautsaimniecība atgriezīsies pie stabilas un paredzamas izaugsmes. Tomēr 24.februārī saņemtās ziņas par kara sākumu Ukrainā šķita prātam neaptveramas un atnesa šoku visiem," atzīmē "Swedbank" valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Lauris Mencis.

Viņš arī norāda, ka saraut praktiski visas biznesa attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju prasa papildu resursus gan bankai, gan arī bankas klientiem, tomēr kara apstākļos citādāk rīkoties nav iespējams.

Bankā min, ka tiešā veidā "Swedbank" saistība ar Krievijas ekonomiku ir bijusi minimāla. Arī bankas klientu vidū salīdzinoši nelielai daļai uzņēmumu ir biznesa saites Krievijā. Tomēr tas nemaina to, ka saglabājas neskaidrība, kā šie notikumi ietekmēs ekonomiku kopumā.

"Daļa uzņēmēju vēl joprojām cenšas pārorientēt darbību uz citiem tirgiem, kamēr citi jau sen sapratuši, ka strādāt ar Krieviju nozīmē strādāt paaugstināta riska apstākļos. Labās ziņas ir, ka ekonomikas pamats - mazie un vidējie uzņēmumi, šajā laikā ir spējuši ne tikai pielāgoties, bet arī augt. Finansējums, kas piešķirts tieši šī segmenta klientiem pirmajā ceturksnī palielinājies par 53%, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn," informē bankā.

Tāpat bankā norāda, ka ģeopolitiskie satricinājumi salīdzinoši maz ir ietekmējuši privātpersonas. "Kara pirmajās nedēļās bija novērojams neliels satraukums, kas atsaucās jauna finansējuma pieteikumu kritumā. Tomēr gana ātri sabiedrība atgriezās pie ierastā ikdienas ritma, pat pārsniedzot to pieteikumu skaitu, kas bija vērojams pirms kara. Kopējais privātpersonu finansējuma apmērs šajā ceturksnī ir audzis par 24%, salīdzinot ar pirmo ceturksni pagājušajā gadā, īpaši izceļot interesi par finansējumu mājokļa iegādei. Tāpat, saskaroties ar strauju energoresursu cenu pieaugumu, liela klientu interese bija par tā saucamajiem "zaļajiem produktiem" - saules enerģijas paneļu iegādes finansēšanā piedzīvots teju 10 reizes lielāks pieprasījums nekā pērn, kamēr videi draudzīgu automašīnu, tostarp elektrisko auto, iegāde gandrīz dubultojusies," klāsta bankas pārstāvji.

2021.gada pirmajā ceturksnī "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar peļņu 10,933 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 16,426 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu