Eiropas Parlaments prasa visu ražotāju mobilos tālruņus, planšetdatorus un citas ierīces aprīkot ar vienotu lādētāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Eiropas Parlaments (EP) šodien plenārsēdē apstiprināja savu nostāju sarunās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām par grozīto Radioiekārtu direktīvu, uzsverot nepieciešamību visu ražotāju mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un citām ierīcēm aprīkot ar vienotu lādētāju.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, pateicoties ierosinātajiem noteikumiem, patērētājiem vairs nebūs vajadzīgs jauns lādētājs un kabelis ikreiz, kad viņi iegādāsies jaunu ierīci, un visām mazā un vidējā izmēra elektroniskajām ierīcēm varēs izmantot vienotu lādētāju.

EP prasa, lai visu ražotāju mobilie tālruņi, planšetdatori, digitālās kameras, austiņas un austiņu komplekti, rokas videospēļu konsoles un portatīvie skaļruņi, kurus var uzlādēt ar vadu, būtu aprīkoti ar USB C tipa pieslēgvietu. Izņēmumi attiektos tikai uz ierīcēm, kas ir pārāk mazas, lai tām būtu C tipa USB pieslēgvieta, piemēram, viedpulksteņiem, veselības aprocēm un dažām sporta ierīcēm.

Direktīvas pārskatīšana ir daļa no plašākiem ES centieniem padarīt preces ES tirgū ilgtspējīgākas, jo īpaši elektroniku, un samazināt elektronisko atkritumu daudzumu.

EP deputāti vēlas arī, lai uz ierīcēm turpmāk būtu skaidra informācija un marķējums par uzlādes iespējām, kā arī par to, vai ierīcei ir pievienots lādētājs. Tas palīdzētu izvairīties no neskaidrībām un atvieglotu pirkšanas izvēli patērētājiem, kuriem bieži vien jau pieder vairākas atšķirīgas ierīces un ne vienmēr ir vajadzīgs jauns lādētājs.

Tā kā arī bezvadu uzlāde tiek izmantota arvien biežāk, EP deputāti vēlas, lai Eiropas Komisija līdz 2026.gada beigām iesniegtu stratēģiju, kas salāgotu visus jaunos uzlādes risinājumus. Mērķis ir izvairīties no tirgus sadrumstalotības, turpināt mazināt atkritumu daudzumu vidē, nodrošināt patērētājiem ērtus uzlādes risinājumus un izvairīties no patērētāja "pieķēdēšanas" vienam ražotājam.

EP jau vairāk nekā 10 gadus ir centies panākt, lai pārnēsājamām ierīcēm tiktu izveidots vienots lādētājs, aicinot Eiropas Komisiju rīkoties. 2021.gada 23.septembrī tā iesniedza tiesību akta priekšlikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu