ASV Federālā rezervju sistēma paaugstina bāzes procentlikmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rubļi
Rubļi Foto: Reuters/ScanPix

Lai samazinātu inflāciju, ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) trešdien nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi par pusi procentpunkta.

Pēc FRS Atvērtā tirgus komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek palielināts par 0,5 procentpunktiem - līdz 0,75-1%.

Iepriekšējo reizi bāzes procentlikmes mērķrādītājs tika paaugstināts martā, kad tas tika palielināts par pusi procentpunkta. Pirms tam bāzes procentlikmes mērķrādītājs nemainīgā līmenī bija kopš 2020.gada marta, kad tas tika samazināts, lai atbalstītu valsts ekonomiku koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes laikā.

Atvērtā tirgus komiteja trešdien arī nolēma, ka no 1.jūnija FRS sāks samazināt savu deviņu triljonu dolāru vērto obligāciju portfeli.

Preses konferencē pēc Atvērtā tirgus komitejas sēdes FRS vadītājs Džeroms Pauels sacīja, ka Atvērtā tirgus komiteja varētu nolemt paaugstināt bāzes procentlikmi par pusi procentpunkta arī "pāris nākamajās sanāksmēs". Nākamās sanāksmes paredzētas jūnijā un jūlijā.

Šis ir lielākais bāzes procentlikmes paaugstinājums ASV kopš 2000.gada. Kopš tā laika bāzes procentikme tikusi palielināta ne vairāk kā par par ceturtdaļu procentpunkta.

Jau ziņots, ka gada inflācija ASV martā pieauga līdz 8,5% salīdzinājumā ar 7,9% februārī, tādējādi reģistrēts augstākais līmenis kopš 1981.gada decembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu