"Eurostat": Latvijā pirmajā ceturksnī bijis straujāks IKP kāpums nekā ES vidēji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis straujāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 5,6%.

Ekonomikas izaugsme pirmajā ceturksnī gada griezumā fiksēta visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejama informācija.

Straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā reģistrēts Portugālē (+11,9%), Polijā (+9,1%), Austrijā (+8,7%) un Ungārijā (+8%). Lietuvas IKP palielinājies par 4,1%.

ES vidēji IKP pirmajā ceturksnī, salīdzot ar tādu pašu periodu pirms gada, palielinājies par 5,2%, bet eirozonā - par 5,1%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 15 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati.

Kritums bijis Dānijā (-0,1%), Itālijā (-0,2%) un Zviedrijā (-0,4%), bet Francijā un Nīderlandē IKP saglabājies nemainīgs. Straujākais kāpums bijis Rumānijā (+5,2%), Portugālē (+2,6%) un Austrijā (+2,5%). Latvijas ekonomika šajā periodā palielinājusies par 2,1%, bet Lietuvas IKP – par 0,9%. Salīdzinājumā ar pērnā gada ceturto ceturto IKP ES pieauga par 0,4%, bet eirozonā - par 0,3%.

Dati par Grieķiju, Igauniju, Īriju, Horvātiju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu