Šogad Latvijā reģistrēts par 14,1% mazāk uzņēmumu nekā pērn

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Latvijā šogad pirmajos piecos mēnešos reģistrēti 3584 jauni uzņēmumi, kas ir par 14,1% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, kad tika reģistrēti 4172 uzņēmumi, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Tostarp šogad maijā Latvijā reģistrēti 719 jauni uzņēmumi, kamēr 2021.gada maijā tika reģistrēti 849 jauni uzņēmumi, bet 2020.gada maijā - 544 jauni uzņēmumi.

Maijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitāls veidoja kopumā 8,59 miljonus eiro.

Lielākā daļa, proti, gandrīz 92%, no visiem maijā reģistrētajiem uzņēmumiem, ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, taču jaunreģistrēto uzņēmumu vidū atrodami arī 45 individuālie komersanti, piecas zemnieku saimniecības, trīs ārvalstu komersantu filiāles, tikpat arī jaunas pilnsabiedrības, divas akciju sabiedrības un pa vienai filiālei un komandītsabiedrībai.

Salīdzinot ar šā gada aprīli, jaunreģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls palielinājies vairāk nekā divas reizes. Arī salīdzinājumā ar aizvadītā gada maiju jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bijis vairāk nekā divas reizes lielāks.

Aprīlī tika reģistrēts mazākais jaunu uzņēmumu skaits šogad, proti, 650 jaunu uzņēmumu. Pagājušajā mēnesī to skaits bija par 69 lielāks. Vienlaikus, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, reģistrēts jauno uzņēmumu skaita kritums. "Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka 2020.gada maijā reģistrēts par 130 uzņēmumiem vairāk nekā šogad attiecīgajā periodā.

"Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka pagājušajā mēnesī reģistrēti divi jauni uzņēmumi, kuru pamatkapitāls pārsniedz viena miljona eiro slieksni. Lielākais no tiem ir Ropažu novadā reģistrētais AS "Puto", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 4,49 miljoni eiro.

Publicētais akcionāru saraksts rāda, ka 46,78% jaunreģistrētā "Puto" akcijas pieder komandītsabiedrībai "Expansion Capital Fund AIF", savukārt 41,75% - "CW investments" no Lietuvas. Minētajam lietuviešu uzņēmumam Latvijā pieder arī pirms teju 20 gadiem reģistrētais nekustamo īpašumu jomā strādājošais SIA "RV-Brīvība", kas atrodams arī "Puto" akcionāru sarakstā. "Puto" patiesais labuma guvējs ir Ūdo Oga, kurš jaunreģistrēto uzņēmumu kontrolē gan caur "RV-Brīvība", gan caur "CW investments". Oga patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts trijos Latvijas uzņēmumos.

SIA "Smithberg" dibinātā SIA "Red Riga" pamatkapitāls ir 1,25 miljoni eiro. Jaunreģistrētā uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Jurijs Kuzņecovs, kurš arī iecelts par "Red Riga" vienīgo amatpersonu. Vēl bez pagājušajā mēnesī reģistrētā "Red Riga" "Smithberg" pieder 10% daļu arī degvielas vairumtirdzniecības uzņēmumā SIA "SV Baltic Oil". Tā patiesie labuma guvēji ir Jurijs Savickis un Roberts Vilciņš.

Trešais lielākais maijā reģistrētais uzņēmums ir šveicietim Antonio Bondžorno piederošais SIA "Swiss Manor", kura reģistrēto un apmaksāto pamatkapitālu veido 700 000 eiro. "Lursoft" pieejamā informācija rāda, ka "Swiss Manor" ir līdz šim vienīgais uzņēmums, kuru Latvijā reģistrējis minētais šveiciešu uzņēmējs.

"Lursoft" izpētījis, ka no visām maijā reģistrētajām SIA 44,2% gadījumu tā dalībniekiem tas bijis pirmais līdz šim reģistrētais uzņēmums. Ārvalstu kapitāls reģistrēts 13,7% no pagājušā mēneša jaunajām SIA. Savukārt 18 gadījumos vismaz viens no SIA dalībniekiem ir no Krievijas, 11 - no Ukrainas.

"Lursoft" izpētījis, ka maijā reģistrēta 381 mazkapitāla SIA, no tām 138 gadījumos uzņēmuma pamatkapitāls bija viens eiro.

No 719 jaunajiem uzņēmumiem, kas reģistrēti maijā, 44,8% juridiskā adrese reģistrēta Rīgā, bet vēl 18,5% - Pierīgā. Vismazāk jaunu uzņēmumi - 44 - pagājušajā mēnesī reģistrēti Latgalē. Divi lielākie maijā reģistrētie uzņēmumi Latgalē ir SIA "Salris II" un SIA "Bacar" no Rēzeknes. Abu uzņēmumu reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls sasniedz 500 000 eiro.

Starp "Top 10" pamatkapitāla apjoma lielākajiem uzņēmumiem maijā seši reģistrēti galvaspilsētā, divi no Jelgavas novada, bet pa vienam no Ropažu un Saulkrastu novadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu