LIAA vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmumiem sniedzis konsultācijas par aiziešanu no Krievijas un Baltkrievijas tirgus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Kopš kara sākuma Ukrainā konsultācijas par Krievijas un Baltkrievijas tirgus pamešanas jautājumiem ir sniegtas vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmumiem, sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns, piebilstot, ka precīzas informācijas, cik uzņēmumu jau ir aizgājuši no minētajiem tirgiem, nav.

"Ja mēs skatāmies ne tikai uz Latvijas, bet vispār uz Eiropas uzņēmumiem, tad tieši tagad pa īstam sākas to darbības likvidēšana Krievijā. Daudzi par aiziešanu paziņoja martā, bet joprojām turpināja maksāt algas darbiniekiem un mēģināja saprast, kāda ir aiziešanas procedūra. Tagad sākas reāla darbinieku atlaišana, un daudzi Eiropas uzņēmumi no paziņojumiem nonāk līdz darbiem, aizverot filiāles un pārstāvniecības. Ir arī redzams, ka situācija kara laukā tik ātri nemainās un pārskatāmā laikā nenotiks atgriešanās pie situācijas, kāda bija pirms 24.februāra," sacīja Rožkalns.

Viņš arī atgādināja, ka Rietumu un Krievijas abpusējās sankcijas nebūt nav attiecinātas uz visām precēm un pakalpojumiem. Piemēram, uz Krieviju joprojām drīkst eksportēt farmācijas produktus un daļu no pārtikas precēm. Tomēr katra sankciju kārta eksporta iespējas ierobežo, un sadarbība ar Krieviju jebkurā gadījumā ir jāvērtē kā īstermiņa pasākums.

"Ilgtermiņā uzņēmumiem ir jāpārorientējas. Mums ir dažādi atbalsta instrumenti, lai uzņēmumiem palīdzētu. Tās ir gan apmācību programmas darbiniekiem, lai viņi varētu sniegt pakalpojumus citos tirgos, gan starptautiskās konkurētspējas veicināšanas programma, kura paredz atbalstu ieiešanai jaunos tirgos, tostarp ir gan mārketings, gan tirdzniecības misijas, gan izstādes, gan produktu sertifikācija," uzsvēra Rožkalns.

Savukārt, runājot par Ukrainu, LIAA vadītājs norādīja, ka vēsturiskais eksports lielākajai daļai Latvijas uzņēmumu uz turieni ir apstājies. Taču ir parādījusies jauna niša, kas ir saistīta ar Ukrainas valsts iepirkumiem, un pamatā attiecas uz pārtiku un dažādām humānās palīdzības precēm. LIAA pārstāvis Ukrainā pašlaik strādā no Rīgas un aktīvi palīdz atrast tos, kam šāda veida preces Ukrainā piegādāt.

Savukārt LIAA pārstāvis Krievijā ir atsaukts uz Rīgu, un viņa pamata darbs pašlaik ir saistīts ar atbalstu tiem Latvijas uzņēmumiem, kuru darbība Krievijā faktiski ir izbeigusies un notiek pēdējie darbi, lai pārceltos. Arī LIAA pārstāvniecība Baltkrievijā ir slēgta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu