Kāpēc ananass kairina tavu muti?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ananass
Ananass Foto: Unsplash

Atrast izcili labi nogatavojušos ananasu veikalos nav viegli, tomēr, ja izdodas, tad nav labāka augļa, ar ko gardu muti pamieloties. Ananass ir lieliska sastāvdaļa kokteiļos, kā arī nenovērtēts vistas gaļas biedrs uz picām. Tas viss skan jauki līdz brīdim, kad no brīnišķīgā ananasa ir sākusi sūrstēt mute. Kāpēc tāds darvas piliens medus mucā?

Tieši tā, pārāk negausīga mielošanās ar ananasiem var likt sūrstēt tavai mutei, radot grūti slāpējamu vēlmi pakasīt vaigus no iekšpuses. Iemesls tam, visticamāk, ir ferments bromelīns, rakstīts 2019. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of Allergy, Asthma and Immunology”.

“Pašlaik nav pārāk daudz pierādījumu par bromelīna garšas īpašībām vai to, kā šis ferments liek justies mutei. Tomēr ir iespējams, ka pēc vairāku ananasa šķēlīšu apēšanas tu jūti, kā bromelīns sašķeļ dažus siekalu proteīnus, kas mutē veido gļotādas aizsargslāni,” pauda bromelīna eksperts Alesandro Koleti.

Vai pārāk liels daudzums ananasu var cilvēkam kaitēt? Maz ticams. Bromelīns cilvēkam nav bīstams, tiesa, tas ir efektīvs līdzeklis pret kaitēkļiem, kas kaitē ananasam.

Ja nu bromelīns arī pabojā kādas tavas mutes šūnas, bažām nav pamata, jo tavs organisms ātri vien vietā saražo jaunas.

Tāpēc droši mielosimies ar ananasiem, tiesa, neaizmirstot mērenību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu