Vīns ne tikai reibina, bet stāsta par mūsu tradīcijām. Aicinām uz piektajiem Latvijas Vīndaru svētkiem!

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 17. jūlijā (11:00 - 15:00), vēsturiski romantiskajā Straupes Zirgu pastā pulcēsies Latvijas vīndari, lai iepriecinātu svētku viesus ar Latvijas augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgajām garšām. Svētku apmeklētāji, savukārt, tiek aicināti līdzi ņemt savus augļus un ogas, lai kopīgi radītu svētku skaistāko brīdi – augļu un ogu mīcīšanu nākamā gada svētku vīnam.

Šie svētki tāpat kā iepriekšējie top sadarbībā ar Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrību un svētkos mums būs iespēja baudīt vīnu no 12 Latvijas vīna darītavām, kas apvienojušās biedrības radītā projektā “Latvijas vīna tūre”.

Tuvojoties Latvijas Vīndaru svētkiem uz nelielu sarunu aicinājām ilgadēju Straupes tirdziņa un Latvijas Vīndaru svētku organizatori Baibu Smilgu, kura mums arī pastāstīs par svētku unikalitāti.

Foto: Publicitātes foto

Tuvojas jau piektie Latvijas Vīndaru svētki. Kā aizsākās ideja par šo projektu?

Straupes tirdziņam patiesība ir jau 15 gadi un visu šo gadu laikā esam centušies pievērst pircēju uzmanību un vairāk pastāstīt par produktiem, kuru popularizēšanai, mums šķiet, ir vajadzīgs atbalsts. Ir bijuši tirdziņi, kuru centrā ir burkāni, garšaugi, aitas, ir bijuši skaisti svētki pupām un dzērvenēm. Un arī vīndaru svētki tika iecerēti, lai pievērstu uzmanību vietējiem vīndariem un vietējām vīna darīšanas tradīcijām. Mēs neplānojām turpinājumu, bet ieguldītie līdzekļi un darbs pirmajos svētkos bija nopietns, bijām iedziļinājušās procesos un problēmās, iepazinušās ar Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrību, tās vadītāju Ričardu Ivanovu. Apmeklētājiem svētki patika, vīndariem arī. Bija jārok dziļāk.

Kādas sajūtas pēc pandēmijas pauzes atklāt šos svētkus? Ir cita garša?

Noteikti šobrīd svētkiem pavisam cita garša. Mēs visi - gan tirdziņa organizatores, gan vīndari visu šo laiku esam vienkārši turpinājuši darīt katrs savu darbu, cerībā, ka viss nostāsies savās vietās un būs laiks arī priekam. Pasaule ir izmainījusies - tāda kā iepriekš vairs nebūs, bet mums arvien vēl vajadzīgs prieks - par to, ka esam, ka varam darīt to, kas patīk, kopā būšanas prieks!

Kas ir tas īpašākais šajos svētkos?

Šie svētki nav tikai izklaide, svētkiem ir virsuzdevums - caur mūziku, garšām, smaržām un to saskaņām, caur prieku parādīt cik vīndaru darbs ir nopietns, ka vīns ne tikai reibina, bet stāsta par mūsu tradīcijām, no vecākiem un vecvecākiem iegūtajām prasmēm, par Latvijas dabu, par mūsu tautas darba spējām un neatlaidīgu tiekšanos uz labāku rezultātu..

Tradīcija par vīna un ēdienu pārošanu - kāpēc tas ir svarīgi?

Mūsu izpratne par vīnu ir jāvairo! Vīns, tā nav tikai dzeršana, vīns, tā ir maltītes baudīšana, kurā ēdienam labi pieskaņots vīns izceļ tā garšu un otrādi - ēdiens papildina vīna garšu un ļauj sajust citas tā nianses. Vīnziņi ar savām zināšanām un pieredzi palīdz mums šajā garšu iepazīšanas ceļojumā. Svētkos vīnziņi Jānis Kaļķis un Agnese Gintere sāks darbu jau no paša rīta, lai pēc svētku atklāšanas jau būtu katram restorānu piedāvātajam ēdienam pieskaņots vīns - pāris, kuru svētku apmeklētāji varēs novērtēt, balsojot par sev tīkamāko.

Vīna darināšana ar kādas skaistules daiļajām kājām jau kļuvusi par tradīciju. Kāds bija sanācis iepriekšējā gada vīns?

Jā, nu jau par Vīndaru svētku simbolu ir kļuvusi mūsu kūku princese Kitija Dzērve, kura gluži kā filmā Spītnieka savaldīšana, skaista un šarmanta ar kailām kājām mīcīs mucā mūsu visu atnestās dārza un meža veltes, kuras līdz nākamajam gadam tiks pārvērstas svētku vīnā. Zilver dzērienu darītava visus šos gadus ir uzņēmusies rūpes par svētku vīnu un par to kāds būs 2020.gadā ieliktais mēs uzzināsim tikai svētku dienā. Nākošā gada svētku vīna darīšanu gan uzņemsies vīndaris Mārtiņš Sants no Aizputes vīna darītavas!

Foto: Publicitātes foto

Nobeigumā, ko tu vēlētos teikt par mūsu Latvijas vīndariem?

Es viņus patiesi apbrīnoju - par neatlaidību, darba spējām, radošumu - jābūt taču sirdī māksliniekam, lai izsapņotu, izauklētu un iepildītu pudelē tik dažādas garšu nianses - vīgriežu, plūškoku, biešu, rabarberu, ķiršu, aveņu, brūkleņu un vēl nesaskaitāmas...

Ceļvedis šī gada Latvijas vīndaru svētkos:

* Dalībnieki - Līgatnes vīna darītava, Durbes Veltes, Aizputes vīna darītava, Lubānas vīnotava, Jokas vīna darītava, Zilver dzērienu darītava, Tērvetes vīni, Cremon vīna darītava, vīna darītava Mazburkas, Tēviņkalna vīna darītava, Naukšēnu vīna darītava un MAA studija.

* Svētkos varēs degustēt vīndaru veikumu un notiks arī apmeklētāju balsojums.

* Šogad Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšanu kā ierasts vadīs vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere, nu jau varētu teikt, Latvijas Vīndaru svētku krustvecāki.

* Īpašas ēdienkartes būs sagatavojuši mūsu labākie šefpavāri, Slow Food Latvija šefpavāru alianses biedri Ingmārs Ladigs (Re’chef virtuve), Ēriks Dreibants (Pavāru māja Līgatnē) un Renārs Purmalis (restorāns “Buržujs”).

* Par tradīciju kļuvusī svētku vīna darīšana no apmeklētāju atnestajiem augļiem un ogām arī šogad priecēs svētku dalībniekus un viesus. Tāpēc visi sirsnīgi, jo sirsnīgi tiek aicināti nest savu dārzu veltes! Tie, kas atsauksies aicinājumam, iepriekšējā gada vīnu, par kuru rūpes uzņēmusies Zilver dzērienu darītava, varēs baudīt bez maksas. Skaistais un iedvesmojošais augļu un ogu mīcīšanas process notiks plkst. 13.30!

* Ar skaistākajām pasaules melodijām priecēs ansamblis Le Petit Paris. Pasākumu vadīs žurnāliste Una Ulme.

* Paralēli vīndaru svētku notikumiem darbosies Straupes lauku labumu tirdziņš, kas savā darbībā atbalsta starptautiskās organizācijas Slow Food International noteikumu prasības un kļuvis par Slow Food Straupe tirdziņu.

* Lai saudzētu vidi, svētkos netiks lietotas nedz plastmasas, nedz papīra glāzes. Pie ieejas varēs iegādāties stikla glāzes un glāžu turētājus. Pasākuma organizatori aicina ņemt līdzi pagājušajā gadā iegādātās glāzes! Tās uzrādot, pie ieejas varēs saņemt talonu, kurš ļaus Zilver dzērienu darītavas stendā saņemt iepriekšējā gada svētku vīnu bez maksas.

Vīndari par svētku tirdziņu:

Gunta, “Mazburkas”: “Vīndariem šie svētki ir lieliska atkal satikšanās. Šie svētki ir nozīmīgi kā vīndariem tā svētku apmeklētājiem. "Kas tad, ja ne mēs, šo kopā būšanu radīsim!" Tā gribētos teikt par šī gada tikšanos.”

Evija, “Durbes Veltes”: “Vīndaru svētki tā vienmēr ir patīkama satikšanās, gan mums vīndari savā starpā, gan satiekot savus pircējus, kas novērtē Latvijā brūvētos augļu ogu vīnus. Svētku apmeklētājiem tā ir lieliska iespēja satikties un iepazīties ar vīndariem un vīnziņiem, iepazīties tuvāk ar sarežģīto un skaisto vīna tapšanas pasauli. Es vienmēr esmu uzsvērusi, ka vācieši dzer Vācijā radītos vīnus, francūži Francijā radītos, arī mums būtu laiks sākt novērtē savā zemē radītos dzērienus!”

Tiekamies piektajos Latvijas vīndaru svētkos!

 

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu