HUAWEI nova Y90 – jaunais draugs skolas gaitās

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Bērnu vecāku domas no vasaras atpūtas pamazām pārslēdzas uz skolas lietām, un tieši šajā laikā uz veikalu plauktiem dodas divi jauni, tieši jauniešu auditorijai paredzēti viedtelefoni. Prezentēti Līgo dienā, kad vidusmēra patērētāju Latvijā siers un alus interesē vairāk par tehnoloģiju ziņām, HUAWEI nova Y90 un nova Y70 daudziem palika nepamanīti. Taču nu ir laiks iedzīt iekavēto abu ierīču iepazīšanā, jo, iespējams, kāds no tiem kļūs par skolēna nākamo uzticamo pavadoni mācību gaitās.

Iegādājoties viedtelefonu bērniem, ļoti bieži saduras divas diametrāli pretējas vēlmes – bērni vēlas pēc iespējas labāku kameru, augstas izšķirtspējas ekrānu un datorspēļu spēlēšanai pienācīgu veiktspēju, kamēr vecāki grib izdot pēc iespējas mazāk naudas. Abi jaunie HUAWEI tālruņi šajā ziņā ir labs kompromiss un patiks gan taupīgajiem vecākiem, gan prasīgajiem bērniem.

Atbilst jauniešu vēlmēm

Bērnus noteikti iepriecinās šī pārīša dārgākais modelis – nova Y90. Vārds «dārgākais» gan šeit īsti neiederas, ņemot vērā, ka mūsdienās flagmaņu sērijas viedtelefons jau maksā virs tūkstoš eiro.

HUAWEI nova Y90 ir četras reizes lētāks un tā ieteicamā mazumtirdzniecības cena ir 249 eiro.

TVNET saņemtais testa eksemplārs ir, šķiet, interesantākajā no visām četrām pieejamajām krāsām. Kristāliski zilais matētais korpuss atturīgi zaigo saulē un maina krāsu, atkarībā no skata leņķa.

Foto: Publicitātes foto

Glīti izskatās arī smaragda zaļā un pērļu baltā krāsa, savukārt klasikas cienītājiem pieejama pusnakts melnā.

Ar metāla apmali apvilktais korpuss atstāj ļoti patīkamu iespaidu. Tas ir tikai 8,4 milimetrus plāns un stingrs. Vāki neielokās un arī pats korpuss neļogās, kā tas mēdz gadīties budžeta klases ierīcēm. Tālrunis gan ir pasmags – 195 grami, taču patīkami šaurs. 7,47 centimetri ir pieņemams platums pat pirmklasnieka plaukstai. Tas gan nav traucējis HUAWEI dizaineriem iestrādāt pusaudžu prasībām atbilstoša izmēra ekrānu. Tas ir mazliet vertikāli izstiepts un milimetra šauro apmaļu dēļ klāj gandrīz visu korpusa laukumu. Precīzāk, 94% no tā. Līdz ar to lietotāja rīcībā ir 6,7 collas pa diagonāli liels FullView ekrāns ar 1080x2388 pikseļu izšķirtspēju, kas atbilst Full HD+ standartam, un 90 Hz atsvaidzes intensitāti.

Spēlīšu cienītāji var priekā saberzēt roķeles. Tas nav tik ātrs, kā šā gada flagmaņiem, taču pilnīgi pietiekams, lai spēlētu mobilās spēles.

Lai iekļautos pievilcīgajā cenā ir ietaupīts uz veiktspējas rēķina. Šim modelim ir Qualcomm vidējās klases Snapdragon 680 procesors ar astoņiem kodoliem un Adreno 610 grafiskā karte. Veiktspējas testos tie uzrāda klasei atbilstošus rezultātus un kopumā ar darbu tiek galā. Īsti nenāk atmiņā gadījumi, kad tālrunis izmēģinājumu nedēļās būtu kļuvis pārmērīgi lēnīgs vai «krāmētos» ar kādu uzdevumu kaitinoši ilgi. Katrā ziņā ar populārākajām mobilajām spēlēm tas tika galā – kā datu apjoma ziņā vērienīgām stratēģiskajām, tā dinamiskām sacīkšu.

Daudz foto un video iespēju

Tā kā šodienas bērnu dzīve bez fotografēšanas un video uzņemšanas ir tikpat kā neiedomājama, gredzena formā izkārtotā trīskāršā kamera pelnījusi īpašu uzmanību. Zem galvenās lēcas slēpjas 50 megapikseļu attēla sensors, kura sniegums noteikti ir labāks nekā spēj piedāvāt jūsu bērna pašreizējais, pensijā sūtāmais tālrunis. Kaut vai tādēļ, ka nova Y90 ir šādas klases ierīcēs reti pieejamais Pro režīms, kurā lietotājs var mainīt iestatījumus pēc sirds patikas.

Ja bērnā modusies interese par fotografēšanas mākslu, tad šis tālrunis palīdzēs praktiski apgūt gaismas jutības, baltā balansa, ekspozīcijas laika un citu parametru ietekmi uz attēlu.

Visi pārējie lietotāji var paļauties uz mākslīgā intelekta automātisko režīmu, kas pats piedāvā atbilstošākos uzstādījumus kadrā redzamajam, kā arī palīdz uzņemt neparastākas bildes. Piemēram, Momentuzņēmuma funkcija precīzi laikā noķer lēcienu vai kādu citu rotaļas elementu. Savukārt augstas izšķirtspējas režīms izveido detalizētāki attēlu, lai to varētu izdrukāt uz lielformāta fotopapīra loksnes un ievietot fotorāmī.

Pateicoties 2MP dziļuma sensoram, portretu režīms glīti izpludina fonu un izceļ cilvēku vai dzīvnieku, kamēr 2MP makro kamera gluži kā lupa palielina detaļas, ko ar aci nemaz nav tik viegli saskatīt. Kaut vai auduma rakstu vai koka lapas uzbūvi. Noteikti vērts izcelt HUAWEI gadiem ilgi izkopto nakts režīmu, kā arī salīdzinoši jauno, taču vlogeru jau iecienīto dubulto skatu, kas uzņem video ar priekšējo un aizmugurējo kameru vienlaikus. Līdz ar to filmētājs var komentēt filmēto, un tas viss būs redzams vienā gala materiālā – divos vienāda izmēra laukumos vai arī attēls attēlā režīmā, kur priekšējās kameras filmētais ievietots nelielā logā stūrī. Dubulto skatu vēl interesantāku padara iespēja pietuvināt ar aizmugurējo kameru filmēto kadru.

Foto: Publicitātes foto

Visai dienai pie ekrāna

Un ja bieži vien salīdzinoši lētās viedierīcēs ir neliela iebūvētā atmiņa, nova Y90 noteikti nav šis gadījums. Te satura glabāšanai atvēlēti 128 GB, tādēļ pietiks vietas dziesmām, bildēm, video un spēlēm.

Tā kā iespēju ir visnotaļ daudz un vismaz pirmajos mēnešos jaunais lietotājs mēģinās daļu no tām izmēģināt, baterijai būs krietna slodze. Taču satraukumam nav pamata.

HUAWEI nova Y90 iemontēts 5000 mAh akumulators, kas ļauj, piemēram, video skatīties kaut 12 stundas no vietas.

Maz ticams, ka ko tādu vecāki bērnam atļaus. Pie tam 40W ātrā uzlāde piepilda pusi baterijas pusstundā, bet otrai pusei vajag mazliet ilgāk. Bezvadu uzlādes atbalsta nav, un tas varbūt pat ir labi, citādi agrāk vai vēlāk nāktos padoties bērna dīkšanai un iegādāties lādēšanas paliktni.

Vecākiem vēl pievilcīgākais nova Y70 par 179 eiro ir ar mazliet plašāku 6,75 collu displeju, taču zemāku HD+ izšķirtspēju un 60 Hz atsvaidzes intensitāti. Tas arī ir par mata tiesu biezāks, par 4 gramiem smagāks un ar citādāku trīskāršās kameras sistēmu, kas izkārtota vertikālā rindā. Tajā centrālā ir 48 MP kamera, ko papildina 5MP platleņķa un 2MP dziļuma sensors. Iebūvētā atmiņa ir tikpat liela, bet akumulators vēl ietilpīgāks – 6000 mAh.

Droši vien ir skaidrs, ko izvēlētos tīnis. Bet kam priekšroku dos vecāki?

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu