Piektie vīndaru svētki Straupē pulcē kuplu skaistu vīna mīļotājus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Varis Sants

Svētdien, 17. jūlijā, vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā jau piekto gadu kopā pulcējās Latvijas labākie vīndari, lai piedāvātu Straupes svētku viesiem nobaudīt Latvijas augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgās garšu nianses. Šogad neiztika arī bez aizraujošās vīna un ēdiena “precināšanas”.

Par spīti lietainajiem laika apstākļiem, “Vīndaru svētkos” pulcējas patiešām kupls pulks interesentu, kuri ar interesi nodevās vīna iepazīšanai un gardām degustācijām. Un kā nu ne, ja svētkos bija iespēja tikties ar Latvijas pieredzējušākajiem vīndariem, kas apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā “Latvijas vīna tūre” (www.latvijasvinature.lv). Tie ir cilvēki, kas ciena vīna kultūru un apzinās to, cik dažreiz šis vīna darīšanas process var būt sarežģīts.

“Vīndaru svētkos” šogad piedalījās: Līgatnes vīna darītava, Durbes Veltes, Aizputes vīna darītava, Lubānas vīnotava, Jokas vīna darītava, Zilver dzērienu darītava, Tērvetes vīni, Cremon vīna darītava, vīna darītava Mazburkas, Tēviņkalna vīna darītava, Naukšēnu vīna darītava un MAA studija.

“Vīndaru svētki, kas radās pirms pieciem gadiem, tika iecerēti, lai popularizētu vietējās vīna darīšanas tradīcijas un pašus vīndarus, kas savu produkciju realizē mūsu tirdziņā,” stāsta tirdziņu ilggadēja organizatore Baiba Smilga. “Šie svētki nav tikai izklaide, svētkiem ir virsuzdevums - caur mūziku, garšām, smaržām un to saskaņām, caur prieku parādīt cik vīndaru darbs ir nopietns, ka vīns ne tikai reibina, bet stāsta par mūsu tradīcijām, no vecākiem un vecvecākiem iegūtajām prasmēm, par Latvijas dabu, par mūsu tautas darba spējām un neatlaidīgu tiekšanos uz labāku rezultātu.”

Straupes vīndaru svētkos Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana tika nodota profesdionāļu rokās. “Pārošanas” jeb “precināšanas” ekspertu vidū bija vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere.

Žūrijas locekļi vairāku stundu garumā “precināja” 11 ēdienus ar 11 pašmāju vīniem un lūk, rezultāti!

Vīna un ēdiena pāri

Īpašas ēdienkartes sagatavojuši šefpavāri,”Slow Food Latvija” šefpavāru alianses biedri.

Restorāns “Buržujs”

Ostra regal austere - “Aizputes vīna darītava” / “Sausais rabarbers”

Pie dēļa cepta sama salāti - “Tēviņkalna vīna darītava”/ “Ērkšķogu pussaldais”

Rudzu plakanmaize ar pākšaugiem - “Cremon”/ “Aroniju pussausais”

Jēra iesmiņš - “Mazburkas” / “Zilga”

Svaigas zemenes ar lauku olu meringu - “Tērvetes vīni” / “Upeņu pussaldais”

Re’chef virtuve

Kazas siera uzpūtenis ar aveņu un rupjmaizes kečupu - “ Zilver dzērienu darītava”/”Rabarberu pussausais”

Jaunie kartupeļi ar speķi un Remulādes majonēzi - “Durbes veltes”/ “Ķiršu pussaldais”

Teļa smadzeņu krokete ar jaunajām bietēm un riekstiem karameles mērcē - “Jokas”/”Melleņu, jāņogu”

Forele ar grilētu dārza gurķi saldenskābajā mērcē - “Lubānas vīnotava” / “Dārznieka ābols”

Jānogu un rupjmaizes kārtojums ar melno piparu drupinājumu - “MMA studija” / “Rondo”

Līgatnes Pavāru māja

Fermentētu ķiploku un šokolādes deserts ar lācenēm - “Līgatnes vīna darītava” / “Ābolu ledus vīns

Par tradīciju kļuvusi ir īpašā svētku vīna darīšana no apmeklētāju atnestajiem augļiem un ogām, kuri tika sabērti vienā mucā. Arī šogad ar aplausiem svētku viesi sagaidīja Kitiju, kura mūzikas pavadībā ar kājām sāka dabas velšu mīcīšanu. Tika degustēts arī pagājušā gada vīns.

“Zilver dzērienu darītava visus šos gadus ir uzņēmusies rūpes par svētku vīnu un par to kāds būs 2020.gadā ieliktais mēs uzzināsim tikai svētku dienā. Nākošā gada svētku vīna darīšanu gan uzņemsies vīndaris Mārtiņš Sants no Aizputes vīna darītavas!” stāsta tirdziņu ilggadēja organizatore Baiba Smilga.

Patīkami, ka vides saudzēšanas labad svētkos netika lietotas nedz plastmasas, nedz papīra glāzes. Pie ieejas varēja iegādāties stikla glāzes un glāžu turētājus. Ja esi bijis jau iepriekšējā gadā – droši ņem līdzi pērnā gada glāzi.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME! ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA!

 

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu