Ekonomistu apvienība sāk vērtēt partiju programmas un līderus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekonomistu apvienības eksperti pirms 14.Saeimas vēlēšanām vērtēs politisko partiju programmas, kā arī partiju pieteiktos kandidātus darbam valdībā, informē apvienības pārstāvis Elmārs Kehris.

Politiķu un partiju vērtēšanai ir izveidota ekspertu komanda, kurā iekļauti Ekonomistu apvienības biedri un ārējie eksperti, bet vērtēšanas procesa partneri ir nacionālā informācijas aģentūra LETA un portāls TVNET. 

Partiju vērtējums noritēs līdz septembra vidum, un Latvijas sabiedrība ar ekspertu vērtējuma rezultātiem varēs iepazīties pēdējo divu nedēļu laikā pirms Saeimas vēlēšanām jeb septembra otrajā pusē.

Ekspertu komandu veido Māris Avotiņš, Mārtiņš Āboliņš, Aiga Ārste-Avotiņa, Juris Cebulis, Kehris, Edmunds Krastiņš, Lauris Liepa, Andris Liepiņš, Jānis Platais, Filips Rajevskis un Baiba Šmite-Roķe.

"Mūsu ekspertu komandā ir iekļauti ekonomisti, tieslietu, drošības un vadības jautājumu profesionāļi, kas ļauj vispusīgi un dziļi novērtēt partiju piedāvājumu nākamajiem četriem gadiem. Eksperti var novērtēt gan ideju dzīvotspēju, aktualitāti un atbilstību Latvijas izaugsmes mērķiem, gan arī specifiskākus jautājumus, piemēram, noteikt nepieciešamo finansējumu partiju ideju realizēšanai un samērot ieceres ar ilgtspējīgas attīstības mērķiem," uzsver Ekonomistu apvienības prezidents Ojārs Kehris.

Ojārs Kehris norāda, ka partiju un izvirzīto līderu vērtējums būs vērtīgs palīgs vēlētājiem, lai noorientētos plašajā partiju piedāvājumu klāstā.

Partiju programmas tiks vērtētas, ņemot vērā sešus būtiskākos virzienus - valsts attīstības stratēģija, drošība un tiesiskums, ekonomika un enerģētika, finanses un inflācijas mazināšana, cilvēkkapitāls un ilgtspējīga attīstība.

Tas ietvers politiķu piedāvājuma vērtēšanu arī šo virzienu apakšjomās - modernas valsts pārvaldes un tiesiskas valsts veidošana, kas ietver arī iecerētās reformas un tiesu sistēmas stiprināšanu, valsts aizsardzības stratēģija, militārās kapacitātes stiprināšana un iekšējā drošība. Tāpat tiks analizēts partiju redzējums attiecībā uz enerģētikas stratēģiju un infrastruktūras veidošanu uzņēmējdarbības vides atbalstam.

Eksperti vērtēs partiju programmu punktus arī tādās minēto virzienu apakšjomās kā redzējums par valsts budžetu, nodokļu politiku, Eiropas Savienības fondu izmantošanu, nepieciešamajiem soļiem izglītībā, pētniecībā, veselības jomā un darbaspēka pieejamības nodrošināšanā. Ilgtspējīgas attīstības jomā profesionāļi raudzīsies uz politiķu piedāvājumu saistībā ar "Zaļā kursa" īstenošanu un lauksaimniecības attīstību.

Partiju programmas - īsās 4000 zīmju, kā arī pilnās programmas - saņems divas "atzīmes": tiks novērtēta programmas atbilstība Latvijas ilgtspējīgas attīstības vajadzībām, kā tiks novērtēts programmas saturs, risinājumu detalizācijas pakāpe, realizācijas iespējamība un atbilstība kopējām partijas programmas nostādnēm.

Partiju līderi tiks analizēti pēc piecām kompetencēm - tehniskā pieredze, ko veido izglītība, pieredze politikā, kompetence un reputācija, līderība, ko veido pieredze cilvēku un procesu vadībā, kā arī pārmaiņu vadības pieredze, sabiedrības zināšanas, ko veido pieredzes un zināšanas par norisēm ekonomikā, politikā un sabiedrībā.

Tāpat tiks vērtēta politiķu personība, ko veido cilvēka spriestspēja, konsekvence un neatlaidība, emocionālā noturība, empātija un spēja ieklausīties, racionalitāte un komunikācijas spējas, kā arī motivācija, kas izrietēs no atbildēm partiju līderu intervijās.

No katras vērtēšanā ietvertās partijas pieteiktajiem kandidātiem tiks vērtēti trīs spilgtākie politiķi, uzdodot vairākus jautājumus, kā arī analizējot viņu sabiedrisko pieredzi un reputāciju.

"Partiju programmu un izvirzīto līderu vērtējums veidos partijas kopvērtējumu, kas ļaus objektīvi salīdzināt partiju piedāvājumu pirms 14.Saeimas vēlēšanām. Tas vēlētājiem ļaus saprast, kuri politiskie spēki ir spējīgi sagatavot valsts attīstības stratēģiju, kā arī nodrošināt līderu kopumu, kas spētu šo stratēģiju ieviest," norāda apvienībā.

Organizācijas valdes loceklis Krastiņš skaidro, ka partiju piedāvājuma un izvirzīto politiķu kompetenču vērtējums izglītos sabiedrību, izceļot faktorus, kam ir būtiski pievērst uzmanību, izraugoties to vai citu politisko spēku. "Lai kuru ideoloģisko virzienu pārstāvētu vēlētājs, mūsu piedāvātais vērtējums sniedz padziļinātu izpratni par politiķu kompetenci un partijas veiktspēju," norāda apvienības pārstāvis.

Partiju programmu vērtēšanu Ekonomistu apvienība veic kopš 6.Saeimas vēlēšanām 1995.gadā, bet partiju līderi tiek vērtēti kopš 13.Saeimas vēlēšanām 2018.gadā.

14.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā dienā, sestdienā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu