Aizliedz laist tirgū pārtikas produktus ar titāna dioksīdu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pārtikas produktus ar titāna dioksīdu jeb E171 turpmāk būs aizliegts laist tirgū, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Ierobežojumi stāsies spēkā atbilstoši Eiropas Komisijas regulai.

PVD min, ka Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA), veicot atkārtotu riska novērtēšanu, 2021.gadā sagatavotajā atzinumā norādīja, ka, pamatojoties uz visiem pieejamajiem pierādījumiem, nevar izslēgt bažas par genotoksiskumu, un, ņemot vērā daudzās neskaidrības, secināja, ka pārtikas piedevu titāna dioksīdu vairs nevar uzskatīt par nekaitīgu. Attiecīgi titāna dioksīdu pārtikā izmantot vairs nedrīkstēs.

Titāna dioksīds ir viela, kuru līdz šim bija atļauts izmantot par krāsvielu noteiktos pārtikas produktos. Šī krāsviela plaši tiek izmantota uztura bagātinātājos.

Lai nodrošinātu vienmērīgu pāreju uz jaunajiem ierobežojumiem, noteikts pārejas periods.

Pārtikas produktus, kas satur titāna dioksīdu jeb E171, kas lietots atbilstoši noteikumiem, kas bija piemērojami pirms jaunās regulas spēkā stāšanās dienas, proti, 2022.gada 7.februāra, ir atļaut laist tirgū, taču ne ilgāk kā līdz 2022.gada 7.augustam. Pēc tam tos var turpināt iztirgot līdz to minimālajam derīguma termiņam vai "izlietot līdz" datumam.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu