Kara lidlaukā Krimā varētu būt iznīcinātas vismaz deviņas okupantu lidmašīnas (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sprādzienos krievu kara aviācijas bāzē okupētajā Krimas pussalā otrdien varētu būt iznīcinātas vismaz deviņas okupantu lidmašīnas.

Pagaidām nav oficiāli apstiprinātas informācijas, ka uzbrukumu bāzei Krimā veikuši Ukrainas spēki, tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka notikušais nav negadījums, jo notikuši vairāki sprādzieni vairākās vietās vienlaicīgi.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija izskaidroja sprādzienus ar "munīcijas detonāciju".

Ukrainas Aizsardzības ministrija otrdien pavēstīja, ka sprādzienu iemesls tai pagaidām nav zināms, tomēr ministrija kārtējo reizi ironiski ieteica pretiniekam ievērot ugunsdrošības noteikumus.

Ukrainas masu mediji trešdienas rītā vēstīja, ka Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštābs savā ikdienas ziņojumā par pretinieka zaudējumiem norāda, ka pagājušajā diennaktī iznīcinātas deviņas okupantu lidmašīnas.

Kur tieši šīs lidmašīnas iznīcinātas, precizēts netiek.

Pirms tam Ģenerālštābs desmit dienas nebija ziņojis par iznīcinātām krievu lidmašīnām.

Tikmēr Ukrainas Gaisa spēki aplēsuši, ka sprādzienos iznīcināta aviācijas munīcijas noliktava un aptuveni desmit lidmašīnas.

Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ignats televīzijā šodien pavēstīja, ka Saki militārajā lidlaukā Krimā atradās Krievijas karaspēka lidmašīnas "Su-30 SM", "Su-24", "Il-76" un citi lidaparāti, kas tika izmantoti katru dienu.

Ignats norādīja, ka Krievijas gaisa spēki bez pārtraukumiem patrulē gaisa telpā Ukrainas teritorijā. Neaizlidojot līdz Čūsku salai, viņi pastāvīgi patrulē Melnajā jūrā, mainot tikai lidmašīnas un apkalpes.

Kopumā Krimā ir pieci lidlauki, no kuriem Krievija var pacelt gaisā lidmašīnas un veikt raķešu uzbrukumus Ukrainai, un tas rada lielus draudus, turklāt Krievijai vēl ir desmitiem lidlauku Baltkrievijā un pašā Krievijā, piebilda Ignats.

Viņš norādīja, ka, spriežot pēc pieejamajiem videomateriāliem, sprādzienos cietusi aviācijas munīcija. "Un, ja tur tika iznīcināts vēl ducis lidmašīnu, tad tā būs īsta maza uzvara," viņš piebilda.

Tikmēr ASV Kara pētījumu institūts (ISW), komentējot sprādzienus Krimā, pauž viedokli, ka Kremlis notikušajā nevainos Ukrainu, jo tādā gadījumā Krievijai nāktos atzīt Krimā esošo Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu neefektivitāti.

ISW gan uzsver, ka šobrīd tā rīcībā nav konkrētu pierādījumu, kas ļautu noteikt sprādzienu cēloņus.

Tomēr tā kā sprādzieni vienlaicīgi notikuši divās vietas, tas izslēdz Krievijas oficiālo versiju par munīcijas detonāciju. Tomēr tas neizslēdz diversijas vai Ukrainas raķešu trieciena iespējamību.

Kā ziņots, Krievijas okupētajā Krimas pussalā blakus kūrortpilsētai Saki esošajā krievu kara aviācijas bāzē otrdien atskanējuši sprādzieni un sācies ugunsgrēks.

Sprādzienos gājis bojā viens cilvēks, bet deviņi - ievainoti, paziņojis okupētās Krimas administrācijas Veselības ministrijas preses dienests.

Pirmais sprādziens lidlaukā Saki rajona Novofedorivkas ciematā atskanējis ap plkst.15.20, bet kopumā bijušas dzirdamas desmit eksplozijas. Tika ziņots, ka dega Novofedorivkas kara lidlauka skrejceļš un munīcijas noliktavas.

Novofedorivkas kara lidlauku krievi izmanto Ukrainas Zaporižjas, Mikolajivas un Hersonas apgabala bombardēšanai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu