Video ⟩ KP soda "PK Serviss", "Koro būve" un "Tavs laikmets" par aizliegtu vienošanos privātā būviepirkumā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis piedalās preses konferencē, lai informētu par pieņemto lēmumu t.sk. "būvnieku karteļa" lietā.
Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis piedalās preses konferencē, lai informētu par pieņemto lēmumu t.sk. "būvnieku karteļa" lietā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Konkurences padome otrdien, 16. augustā, plkst. 10.00 rīko preses konferenci, kurā informēs par pieņemto lēmumu, kurā tika konstatēta trīs būvniecības uzņēmumu aizliegta vienošanās par dalības nosacījumiem privātā iepirkumā Latvijā.

Konkurences padome (KP) piemērojusi kopumā 233 791 eiro lielu naudas sodu SIA "PK Serviss", SIA "Koro būve" un SIA "Tavs laikmets" par aizliegtu vienošanos privātā pasūtītāja SIA "Lyngson" rīkotā būvniecības iepirkumā, otrdien preses konferencē informēja KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Sodītie uzņēmumi vienojušies par dalības nosacījumiem iepirkumā.

KP vadītājs uzsvēra, ka šis ir pirmais KP atklātais kartelis privāta pasūtītāja rīkotā iepirkumā.

KP aizliegto vienošanos izdevies konstatēt, pamatojoties uz Finanšu ministrijas (FM) Eiropas Savienības (ES) fondu Revīzijas departamenta sniegto informāciju un izpētes gaitā papildu gūtajiem pierādījumiem.

Šajā iepirkumā "PK Serviss" bija vienojies ar pasūtītāju par iepriekš sarunātu uzvaru konkrētajā iepirkumā. Tāpat uzņēmumi savstarpēji vienojās par dalības noteikumiem iepirkumā, kas izpaudās, "PK Serviss" sagatavojot gan "Koro būve", gan "Tavs laikmets" finanšu piedāvājumus, kas tika iesniegti kā aizsega piedāvājumi bez patiesas vēlmes konkurēt un uzvarēt iepirkumā.

Savukārt "Lyngson" sarunāto iepirkuma uzvarētāju "PK Serviss" informēja gan par potenciālajiem pretendentiem, gan piesaistīja iepirkuma nolikuma pielikumā esošās finanšu piedāvājuma formas sagatavošanā.

Privātā pasūtījuma lietā bija iesaistīti arī Eiropas Savienības (ES) līdzekļi, tāpēc Eiropas prokuratūra uzsāka kriminālprocesu un "Lyngson" bija jāatmaksā ES saņemtais līdzfinansējums 780 733 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka "Tavs laikmets" sadarbojās ar KP Iecietības programmas ietvaros un iesniedza visu tā rīcībā esošo informāciju, uzņēmumam tika piemērots naudas soda samazinājums 50% apmērā. Tāpat "Tavs laikmets" un "PK Serviss" sadarbojās ar KP un noslēdza izlīgumu. Tādējādi tika izbeigts tiesiskais strīds lietā, uzņēmumi piekrita KP konstatētajiem faktiem un apņēmās nepārsūdzēt KP lēmumu. Abi lietas dalībnieki izlīguma rezultātā saņēma naudas soda samazinājumu 10% apmērā.

Kopumā "PK Serviss" piemērots naudas sods 99 492 eiro apmērā, "Koro būve" - 128 394 eiro apmērā, bet "Tavs laikmets" - 5905 eiro apmērā.

SIA "Koro būve" pieder Renāram Skavronskim (41%), Ramūnam Piekutim (31%), Robertam Skavronskim (20%) un Pavelam Jablonskim (8%). Par pagājušo gadu finanšu datus uzņēmums vēl nav iesniedzis, bet 2020.gadu tas noslēdzis ar 6,42 miljonu eiro apgrozījumu un 190 tūkstošu eiro peļņu.

Savukārt SIA "PK Serviss" lielākais īpašnieks ar 82,35% uzņēmuma daļu ir Kārlis Plensners. Atlikušie 17,65% pieder Imantam Kokinam. 2021.gadā "PK Serviss" strādāja ar 5,17 miljonu eiro apgrozījumu un 8,9 tūkstošu eiro peļņu.

Bet SIA "Tavs laikmets" vienīgā īpašniece un patiesā labuma guvēja ir Laila Āboltiņa. Pērn kompānijas apgrozījums bija 410 tūkstoši eiro, bet zaudējumi sasniedza 57,13 tūkstošus eiro.

Pasūtītāja SIA "Lyngson" reģistrēta 2006.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,137 miljoni eiro. Kā uzņēmuma patiesā labuma guvēji ir norādīti 3 Norvēģijas pilsoņi - Pērs Eivinds Šeids, Eiriks Smedsrūds Šeids un Ēli Ringstade Šeida. Uzņēmums nodarbojas ar siltumapgādes elementu ražošanu. Pagājušajā gadā "Lyngson" strādāja ar 14,74 miljonu eiro apgrozījumu un 2,85 miljonu eiro peļņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu