Trešdien ieteicams patērēt mazāk enerģijas: elektrības cena sasniegs pat 4000 eiro par MWh (42)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Trešdienas pievakarē elektroenerģijas cena par megavatstundu sasniegs vēl nebijušus augstumus – 4000 eiro, liecina biržas “Nord Pool” dati. Tāpēc šajā laikā ieteicams mazāk patērēt elektroenerģiju.

“Nord Pool” publiskotā informācija liecina, ka trešdien visu dienu elektroenerģijas cena būs augsta – vidēji ap 820 eiro par megavatstundu. Zemākā cena – ap 500 eiro par megavatstundu būs pēc pusnakts un agrās rīta stundās, kā arī vēlu vakarā – pēc plkst 22.

Īpaša uzmanība jāpievērš tam, ka laika posmā no 10 līdz 12 rītā elektroenerģijas cena būs 962 eiro par megavatstundu, bet plkst. 15-16 cena pārsniegs 1500 eiro par megavatstundu. Būtiski, ka elektroenerģiju mazāk jātērē laika posmā 18 līdz 19 (no plkst.17 līdz 18 pēc Centrāleiropas laika) – tad cena sasniegs 4000 eiro par megavatstundu.

Paredzams, ka trešdienas vidējā elektroenerģijas cena būs augstākā līdz šim.

Tāpat arī pārējās Baltijas valstīs - Lietuvā un Igaunijā - cena šajā stundā sasniegs 4000 eiro par MWh, kas ir tehniski iespējami augstākā stundas cena biržas ietvaros.

Kā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Elektroenerģētiķu un elektrobūvnieku asociācijas valdes izpilddirektors Gunārs Valdmanis, cenas kāpuma pamatā ir jaudu deficīts, ko, pēc viņa ieskatiem, varētu radīt divi faktori - ražošanas jaudu atslēgumi Igaunijā un gāzes deficīts reģionā.

Viņš pauda, ka Igaunijā patlaban aktīvi norit elektroenerģijas ražošanas staciju tehniskā apkope, kas arī ierobežo valsts spēju saražot elektrību. Tāpat apkope pašlaik notiek arī Rīgas pirmajā termoelektrostacijā (TEC).

Tikmēr ziņu par tehniskām apkopēm abos Rīgas TEC-2 blokos Valdmanim nav. Viņš izteica prognozi, ka iemesls, kādēļ AS "Latvenergo" izvēlas šajā stacijā elektrību tik daudz neražot, varētu būt saistīts ar dabasgāzes pieejamību - lai neizveidotu šī resursa deficītu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu