Šolcam jāsniedz paskaidrojumi izmeklēšanai: viņa vārds figurē aizdomīgā nodokļu izkrāpšanas shēmā (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Vācijas kancleram Olafam Šolcam piektdien būs jāierodas parlamentārās izmeklēšanas komitejā, kurā būs jāsniedz liecības par “CumEx Files” skandālu, kas ievērojami sašūpojis kanclera krēslu. Sociāldemokrātu līderis tiek apsūdzēts nodokļu izkrāpšanas skandālā, par kuru pirmo reizi ziņas izskanēja jau 2017. gadā, vēsta “Euronews”.

“CumEx” skandāls atklāj dokumentus, kuros ir ziņas par nodokļu optimizācijas shēmu, ko izveidojušas bankas. Shēma ļāvusi ārvalstu investoriem samazināt nodokļus par dividendēm. Hamburgas izmeklēšanas komiteja vēlas noskaidrot, kāda šajā shēmā bijusi Šolca iesaiste, jo tajā laikā Šolcs bijis Hamburgas mērs.

Pats Šolcs, kurš no 2018. līdz 2021. gadam bija Vācijas finanšu ministrs, savu vainu šajā skandālā ir kategoriski noliedzis.

Dokumenti atklājuši, ka šajā shēmā iesaistīti vairāki desmiti baņķieri, advokāti un finanšu padomnieki no vairāk nekā desmit valstīm. Starp apsūdzētajām bankām ir Hamburgas “Warburg Bank”, kam pēc bijušās kancleres Angelas Merkeles izdarītā spiediena bija jāatmaksā teju 50 miljoni Hamburgas pašvaldībai.

Izmeklētāji vēlas noskaidrot, vai politiskie līderi, starp viņiem arī Olafs Šolcs kā bijušais mērs ir bijis iesaistīts mēģinājumos piesavināties šo summu.

Lēmums neatmaksāt pašvaldībai ievērojamo naudas summu, iespējams, tika pieņemts īsi pēc sarunas starp Šolcu un bijušo bankas vadītāju Kristianu Oleariusu. Šolcs šīs apsūdzības noliedz, tomēr atzīst, ka viņš esot izdarījis spiedienu uz Hamburgas nodokļu administrāciju.

Vairāki mediji pēdējo dienu laikā, atsaucoties uz dažādiem e-pastiem, ziņo, ka Šolcs, iespējams, bijis iesaistīts svarīgu datu dzēšanā. “Frankfurter Allgemeine Zeitung” vēsta, ka šāda informācija faktiski “nolād” Šolcu.

Tikmēr kāda cita Sociāldemokrātu partijas parlamenta deputāta, kurš arī iesaistīts šajā skandālā, mājās atrasti vairāk nekā 200 000 eiro skaidrā naudā, kas pastiprina aizdomas par slēptiem finanšu darījumiem. Citi dokumenti liek domāt, ka Šolcs varētu būt apspriedis nodokļu summas nemaksāšanu ar Oleariusu.

Vācijas opozīcijas pārstāvji paziņojuši, ka šādas apsūdzības nav pieņemamas Eiropas lielākās ekonomikas līderim.

“Jaunākie atklājumi liecina, ka Šolcs un viņa sabiedrotie ir snieguši ļoti limitētu informāciju par šo skandālu. Tāpat ir liecības, ka tiek darīts viss iespējamais, lai pasargātu kancleru. Tomēr atklātā informācija ir politiski ļoti eksplozīva,” komentēja Konservatīvo partijas biedrs, Bundestāga finanšu komitejas pārstāvis Matiass Hauers.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu