Tūkstošiem atceltu lidojumu visā pasaulē pamatīgi pabojās atpūtnieku plānus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls.
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Darbinieku trūkums, streiki un vispārējs satiksmes haoss ir licis daudzām aviokompānijām atcelt plānotos lidojumus. Šīs izmaiņas, visticamāk, skars tūkstošiem pasažieru visā Eiropā. Izdevums "Euronews" apkopojis aviokompāniju veiktās izmaiņas.

Lufthansa

"Lufthansa" 30.augustā apstiprināja, ka no šī brīža līdz 2023. gada 26. martam no ziemas grafika izņems dažus lidojumus. Pagaidām aviosabiedrība nav apstiprinājusi, cik reisu tiks atcelti, taču apgalvo, ka tas ir saistīts ar darbinieku trūkumu, jo īpaši Frankfurtes lidostā. "Lufthansa" arī plāno veikt dažas izmaiņas lidojumu laikos no oktobra.

British Airways

Aviokompānija "British Airways" jau paziņojusi, ka līdz 29.oktobrim atcēlusi vairāk nekā 1000 lidojumu saistībā ar Hītrovas lidostā noteiktajiem pasažieru skaita limitiem. Tie tika ieviesti jūlijā, ierobežojot katru dienu ceļojošo cilvēku skaitu līdz 100 000, lai novērstu pēdējā brīža lidojumu atcelšanas.

No "British Airways" grafika no 29. oktobra līdz nākamā gada martam tiks izņemti arī vēl 10 000 lidojumu. Tie veido aptuveni 8% no aviokompānijas ierastā grafika šajā periodā.

SAS Scandinavian Airlines

"SAS Scandinavian Airlines" no septembra un oktobra grafika ir atcēlusi 1600 lidojumus. Aviokompānija skaidro, ka tas ir saistīts ar divu nedēļu pilotu streiku jūlijā un gaisa kuģu piegāžu kavēšanos.

Wizz Air

Ungārijas zemo izmaksu aviokompānija "Wizz Air" no septembra uz vairāk nekā sešiem mēnešiem atcels gandrīz visus savus lidojumus no Kārdifas lidostas Velsā. Tas ietver lidojumus uz vairākiem populāriem Eiropas brīvdienu galamērķiem, piemēram, Alikanti, Korfu un Lansaroti, kā arī uz dažām tālākām vietām.

Tikai uz diviem galamērķiem joprojām tiks nodrošināti lidojumi no Kārdifas lidostas - Milānu un Bukaresti. "Wizz Air" atzīst, ka lēmuma atcelt lidojumu pamatā bija "ekonomiskais spiediens".

Arī ASV aviokompānijas šoziem samazinās lidojumu apjomu.

American Airlines

"American Airlines" plāno novembrī samazināt kopējo lidojumu skaitu par vairāk nekā 29 000, cenšoties izvairīties no ceļojumu haosa. Dažu regulāro maršrutu intensitāte tiek samazināta, bet citi maršruti tiek pilnībā likvidēti.

Delta

ASV aviokompānija "Delta" samazinās lidojumu skaitu novembrī par vairāk nekā 4000. Lidsabiedrība skaidro, ka negaidīti daudz strādājošo slimības dēļ neierodas darbā, tādēļ radušās problēmas ar darbinieku nokomplektēšanu.

Ryanair savam ziemas grafikam pievieno miljoniem lidojumu

Minētās aviokompānijas lidojumus atceļ, neskatoties uz to, ka pieaug cilvēku skaits, kas vēlas ceļot pēc pandēmijas. Lielais pieprasījums un darbinieku trūkums, lai tiktu galā ar milzīgo pasažieru skaitu, izraisījis daudzu lidojumu kavēšanos, atcelšanu un rindas.

Taču viena aviokompānija izmanto citu lidsabiedrību lidojumu atcelšanu, palielinot savu lidojumu skaitu. "Ryanair" tikko pievienojis vairāk nekā miljonu vietu savam ziemas grafikam Apvienotajā Karalistē.

"Kamēr "British Airways" atceļ 8% no sava ziemas grafika darbinieku trūkuma un "bezcerīgās Hītrovas" kapacitātes ierobežojumu dēļ, "Ryanair" tagad pievieno vairāk jaudas mūsu visu laiku lielākajam ziemas grafikam," pavēstījis "Ryanair" izpilddirektors Maikls O'Līrijs.

Budžeta klases aviokompānija papildinās lidojumu skaitu uz un no 20 Apvienotās Karalistes lidostām, tostarp Mančestras, Getvikas un Stanstedas. "Ryanair" norāda, ka kopējais pasažieru skaits šogad ir pieaudzis no 165 miljoniem līdz 166,5 miljoniem.

Kas notiek?

Portāls TVNET jau ir ziņojis, ka, tūrisma nozarei mostoties pēc Covid pandēmijas nestajiem ceļošanas ierobežojumiem, šī vasara daudz ceļotājus ir pārsteigusi ar pārpildītām lidostām, atceltiem lidojumiem un neskaidrībām, kā rīkoties. Aviokompānijas visā pasaulē tika atcēlušas vairāk nekā 25 000 augustā plānoto lidojumu, no kuriem aptuveni 60% - tieši Eiropā. No tiem visvairāk lidojumus augustā atcēlusi lidsabiedrība "Turkish Airlines"”. Citas lidsabiedrības, kas atcēlušas ievērojamu skaitu lidojumu, ir "British Airways", "easyJet", "Lufthansa" un "Wizz Air".

Skatoties sīkāk – valstu līmenī, Portugāle ir viena no tām valstīm, kuru lidojumu atcelšanas vilnis skāris visvairāk. Portugāles nacionālās aviokompānijas TAP izpilddirektors iepriekš atzinis, ka pašlaik Portugāles lidostās tiek atcelts rekordliels skaits reisu.

Problēmas radījis arī personāla trūkums. Sākoties pandēmijai, lidsabiedrības un lidostas no darba atbrīvoja lielāko daļu darbinieku, taču tagad aviokompānijām ir grūti pieņemt darbā pietiekami daudz cilvēku, lai bez problēmām spētu sniegt pasažieriem visus nepieciešamos pakalpojumus.

Atsevišķa problēma ir pilotu trūkums – pandēmijas sākumā arī daudzi piloti bija spiesti pamest darbu, tādēļ mazākos tirgos nākas būtiski ierobežot aviopakalpojumu pieejamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu