Vācija nolēmusi izmaksāt kompensācijas 1972. gada Minhenes Olimpiādes slaktiņa upuru ģimenēm

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Piemiņas akmens 11 Izraēlas sportistiem, kurus 1972. gada Olimpisko spēļu laikā nogalināja palestīniešu kaujinieki
Piemiņas akmens 11 Izraēlas sportistiem, kurus 1972. gada Olimpisko spēļu laikā nogalināja palestīniešu kaujinieki Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Vācija panākusi vienošanos par kompensācijām ar 1972.gada Minhenes Olimpiādes slaktiņa upuru radiniekiem, trešdien paziņojusi valdība.

Pirmdien apritēs 50 gadi kopš šīs traģēdijas, un vienošanās nozīmē, ka upuru ģimenes piedalīsies piemiņas pasākumā Minhenē, ko iepriekš grasījās boikotēt.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers un Izraēlas prezidents Īzaks Hercogs nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, ka abi apmeklēs šo pasākumu.

"Esam priecīgi un atviegloti, ka īsi pirms 50.gadadienas un pirms Izraēlas prezidenta valsts vizītes Vācijā ir panākta vienošanās par vēstures noskaidrošanu, atzīšanu un kompensācijām," teikts prezidentu kopīgajā paziņojumā.

"Vienošanās nevar dziedēt visas brūces. Bet tā atver durvis vienam pie otra," norādīja prezidenti.

Viņi piebilda, ka Vācija ar šo vienošanos atzīst savu atbildību un briesmīgās ciešanas, ko nācās piedzīvot upuriem un viņu radiniekiem.

Saskaņā ar vienošanos Vācija izmaksās 28 miljonu eiro "par upuru ģimeņu ciešanām".

Vācija arī atslepenos dokumentus, kas saistīti ar ķīlnieku sagrābšanu un neveiksmīgo glābšanas operāciju.

Palestīniešu grupējuma "Melnais septembris" kaujinieki 1972.gada 5.septembrī olimpiskajā ciematā iebruka Izraēlas komandas apartamentos, uzreiz nogalinot divus olimpiskās delegācijas locekļus un vēl deviņus saņemot gūstā, un pieprasīja, lai no Izraēlas cietumiem tiek atbrīvoti 232 palestīnieši.

Glābšanas operācijas rezultātā tika nogalināti visi ķīlnieki, viens toreizējās Rietumvācijas policists, kā arī pieci no astoņiem palestīniešu grupējuma "Melnais septembris" kaujiniekiem, kas bija sagūstījuši olimpiešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu