ANO: Pārtikas cenas pasaulē sarukušas jau piekto mēnesi pēc kārtas (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Keith Aitken

Pārtikas produktu cenas pasaulē augustā bija par 1,9% zemākas nekā jūlijā, tādējādi cenas samazinājušās jau piekto mēnesi pēc kārtas, ziņo ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

FAO pauž, ka cenu kritums daļēji skaidrojams ar eksporta atjaunošanos no Ukrainas Melnās jūras ostām.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi visstraujāk samazinājušās augu eļļas cenas, kas kritušās par 3,3%. Savukārt graudaugu cenas augustā bija par 1,4% zemākas nekā jūlijā, ko veicināja kviešu cenas kritums par 5,1%. Vienlaikus rīsu cenas augustā bija stabilas.

FAO augu eļļas cenu indekss salīdzinājumā ar jūliju samazinājās par 3,3%, sasniedzot nedaudz zemāku līmeni nekā 2021. gada augustā.

Tomēr pasaules sojas eļļas cenas mēreni pieaugušas, jo bija bažas par nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmi uz ražošanu ASV. FAO gan atzīmē, ka sojas eļļu cenu kāpumu kompensējušas zemākas palmu, saulespuķu un rapšu eļļas cenas biržās, atspoguļojot palmu eļļas no Indonēzijas pieejamības palielināšanos zemāku eksporta nodokļu dēļ un pakāpenisku saulespuķu eļļas sūtījumu atsākšanu no Ukrainas ostām.

Tāpat dati liecina, ka piena produktu cenas augustā samazinājās par 2% salīdzinājumā ar jūliju. Par spīti cenas kritumam augustā cenas bijušas par 23,5% augstākas nekā 2021. gada augustā. FAO skaidro, ka piena cenas samazinājās, ņemot vērā gaidas, ka Jaunzēlandes piegādes palielināsies, lai gan Rietumeiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs ražošanas apjoms samazinās.

Savukārt tieši siera cenas augustā pieauga jau desmito mēnesi pēc kārtas

Organizācija arī informē, ka gaļas cenu indekss, salīdzinot ar šā gada jūliju, samazinājās par 1,5%, bet tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu gaļas cenas ir par 8,2% augstākas. Mājputnu gaļas cenas pasaules biržā augustā samazinājušās saistībā ar eksporta iespēju pieaugumu, bet liellopu gaļas cenas samazinājās vājā iekšzemes pieprasījuma dēļ dažās vadošajās eksportētājvalstīs. Tikmēr cūkgaļas cenas ir nedaudz pieaugušas.

Kritušās arī cukura cenas - par 2,1% salīdzinājumā ar jūliju. FAO norāda, ka sasniegts zemākais cukura cenu līmenis kopš 2021. gada jūlija. Galvenokārt tas saistīts ar augstāku eksporta "griestu" noteikšanu Indijā un zemākām etanola cenām Brazīlijā.

Jau ziņots, ka, īstenojot jūlijā panāktās starptautiskās vienošanās, 1.augustā no Ukrainas ostām atsākās labības un pārtikas produktu eksports.

Pārtikas produktu cenas pasaulē martā sasniedza visu laiku augstāko līmeni saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kura dēļ radies vairāku izejvielu deficīts.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu