Kā saņemt valsts atbalstu saules paneļu uzstādīšanai: Gontu ģimenes pieredze (16)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs/Shutterstock/TVNET kolāža

Šovasar Gontu ģimene no Mārupes novada pieteicās “Altum” privātmāju energoefektivitātes atbalsta programmai, lai veiktu saules paneļu sistēmu izbūvi. Divarpus mēnešu laikā projekts tika veiksmīgi realizēts, saņemot grantu 4000 eiro apmērā. Mājas saimnieks Vadims stāsta par to, kāds bija pieteikšanās process un ģimenes finansiālais ieguldījums paneļu uzstādīšanā, atklāj, cik ilgā laika posmā plānots atpelnīt šo projektu, kā arī sniedz noderīgus padomus tiem, kas vēl tikai plāno pieteikties energoefektivitātes atbalsta saņemšanai.

Kāpēc nolēmāt pieteikties privātmāju energoefektivitātes atbalsta programmai?

Pieteicāmies atbalsta saņemšanai, jo ikdienas elektroenerģijas patēriņš mums bija pietiekoši liels. 2016. gadā uzbūvētā mūra māja, kuras kopējā platība ir 125 kvadrātmetri, tiek apsildīta ar siltumsūkni, ir arī elektroauto, kas tiek izmantots ikdienā, līdz ar to saules paneļi mums šķita ļoti racionāls un ekonomiski pamatots risinājums.

Izlēmām par labu "Altum" programmai, jo tā paredzēja iespēju uzstādīt saules paneļus uz blakus ēkām. Mūsu gadījumā paneļi ir izvietoti uz nojumes un pirts jumtiem, jo šīm ēkām jumtu plaknes ir vērstas uz dienvidu pusi, kamēr mājai diemžēl - uz austrumiem un rietumiem, līdz ar to paneļu uzstādīšana būtu mazāk efektīva.

Vēl pirms grantu programmas atvēršanas mēs sākām ar tirgus izpēti Latvijā. Vispirms apzinājām pārdevējus, kas piedāvā iegadāties saules paneļus un invertorus, kā arī saistošos materiālus. No draugiem un paziņām jau bijām informēti par paneļu darbības principiem un efektivitāti.

Kad bija saņemti piedāvājumi no piegādātājiem, sarēķinājām, cik šāda sistēma kopumā izmaksās, ņemot vērā mums nepieciešamo jaudu, un gaidījām “Altum” programmas atvēršanu, lai varētu iesniegt savu pieteikumu. Pēc tam, kad pieteikums bija apstiprināts, noslēdzām līgumu un sazinājāmies ar piegādātājiem, kuri bija apņēmušies mūs apgādāt ar saules paneļiem un nepieciešamo aprīkojumu to uzstādīšanai.

Diemžēl projekta sākums nebija pats vieglākais, jo tanī brīdī, kad mums vajadzēja saņemt pasūtītos saules paneļus un invertorus, pārdevējs tos nevarēja ne piegādāt, ne uzstādīt, jo Latvijā pēc šiem produktiem bija tik milzīgs pieprasījums, ka bija iestājies deficīts. Tad nu mums nācās sākt visu “dziesmu” no jauna: atkal meklējām pārdevējus un uzstādītājus, kas mūs varētu nodrošināt ar nepieciešamo aprīkojumu.

Kad beidzot atradām un iegādājāmies paneļus, invertorus un pārējos materiālus, ar uzstādīšanu arī viss negāja tik raiti – nevarējām ātri dabūt speciālistus, kas uzņemtos paveikt šo darbu par sakarīgām naudiņām, jo visi prasīja kaut kādus absolūti kosmiskus ciparus. Beidzot

nolēmām, ka saules paneļus uzstādīsim paši - kā saka, acis darba izbijās, rokas darba nebijās. Pakonsultējāmies ar cilvēkiem, kas ar to nodarbojas, un mums viss izdevās.

Foto: Privātais arhīvs

Pēc saules paneļu uzstādīšanas sākās nākamais posms – bija jāsagatavo visi nepieciešamie dokumenti, ko iesniegt “Altum”, lai saņemtu grantu, ko pēc tam arī veiksmīgi saņēmām.

Cik daudz laika pagāja kopš procesa sākuma līdz atbalsta saņemšanai?

Pat ņemot vērā sākotnējo aizķeršanos ar saules paneļu piegādi, viss noritēja ļoti raiti.

No procesa sākuma līdz brīdim, kad saņēmām “Altum” grantu, pagāja 2,5 mēneši.

Kā noritēja dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas process?

Šim jautājumam jau no paša sākuma pieķērāmies diezgan skrupulozi, izpētījām visus nosacījumus, līdz ar to mums nebija nekādu grūtību sagatavot nepieciešamo dokumentāciju. Sākumā gan pieļāvām dažas sīkas kļūdiņas, bet ar mums sazinājās “Altum” speciālists, norādot, kur un kādas korekcijas jāveic, ko arī ātri izlabojām. Nekādas ievērības cienīgas kļūdas dokumentu sagatavošanas procesā nepieļāvām.

Svarīgi uzsvērt, ka atbilstoši programmas nosacījumiem, pirmais solis ir iesniegt projekta dokumentus ALTUM, saņemt apstiprinājumu un noslēgt finansiālā atbalsta līgumu, un tikai pēc tam uzstādīt saules paneļus un pieslēgt tos Sadales tīklam. Protams, lai process raiti iet uz priekšu, vēl pirms līguma ar ALTUM slēgšanas var izvēlēties savu saules paneļu piegādātāju un saņemt no viņa piedāvājumu. Kopumā mūsu klientu atsauksmes liecina, ka privātmāju īpašnieki ļoti pozitīvi novērtē sniegto atbalstu. Redzam, ka pieteikumi ir pamatoti un labi sagatavoti, vidēji tikai viens no desmit pieteikumiem nekvalificējas atbalsta saņemšanai.

Vai ir kas tāds, ko ar šī brīža pieredzi darītu citādi?

Mēs noteikti varam teikt, ka nebūtu neko darījuši savādāk, jo

mūsu sākotnējās ekspektācijas – kā tas strādās, un cik tas maksās – piepildījās samērā precīzi.

Kāds bija jūsu finansiālais ieguldījums?

Mūsu kopējie ieguldījumi sastādīja nepilnus 11 000 eiro, no “Altum” saņēmām 4000 eiro grantu.

Kādi ir jūsu lielākie ieguvumi pēc projekta realizēšanas?

Kā lielāko ieguvumu no saules paneļu uzstādīšanas var minēt krietni sarukušos rēķinus par elektroenerģijas izmantošanu, jo maksa šobrīd ir pietiekoši zema. Ņemot vērā mūsu elektrības patēriņu, šis ir ļoti uzskatāms ieguvums.

Droši var apgalvot, ka pēc saules paneļu uzstādīšanas ir izmainījušies ne vien elektrības rēķini, bet arī mūsu elektro iekārtu lietošanas paradumi – to izmantošanu maksimāli plānojam pa dienu, lai pēc iespējas efektīvāk liktu lietā saules saražoto enerģiju.

Vai esat veikuši aprēķinus, cik ilgā laikā atpelnīsies realizētais projekts?

Esam sarēķinājuši, ka ieguldījums mums varētu atmaksāties nepilnu piecu gadu laikā.

Ko iesakāt tiem, kas vēl tikai plāno pieteikties atbalsta saņemšanai, bet baidās no sarežģījumiem?

Tiem, kas vēl šaubās, es noteikti ieteiktu izmantot šo programmu. Protams, sākotnēji rūpīgi izlasot visus nosacījumus un attiecīgos likumus. Kā arī

jāņem vērā, ka ir nepieciešams sakārtot dokumentāciju, kas attiecas uz nekustamo īpašumu, – mājai ir jābūt nodotai ekspluatācijā.

Bet kopumā nekas nav neiespējams, tā ir tikai darīšanas vaina - visu ieplānoto ir iespējams realizēt.

Varbūt ir kādi praktiskas dabas padomi: kas būtu jāņem vērā vai kā pareizāk jārīkojas, lai nepieļautu kļūdas?

Ja ir attiecīgas tehniskās zināšanas un nav bail no augstuma, kāpjpt uz jumta, ir vērts apdomāt, varbūt paneļu uzstādīšana ir paveicama pašu spēkiem - katram panelim klāt ir pievienota detalizēta montāžas instrukcija.

Protams, pilnīgi bez speciālistu piesaistes neiztikt, jo būs nepieciešami sertificēti elektriķi, kas pārbaudīs, vai viss uzstādīts droši, atbilstoši ražotāja prasībām, un veiks sistēmas pievienošanu.

Ja ir kādas bažas vai neskaidrības par pieteikuma sastādīšanu, es noteikti ieteiktu sazināties ar “Altum” attiecīgajiem speciālistiem, kuri ir ļoti pretimnākoši - ja ir kādi jautājumi, noteikti palīdzēs un atbildēs. Galvenais – nebaidieties uzdot jautājumus, jo kopīgiem spēkiem visu ir iespējams atrisināt.

_____________________________________________________

UZZIŅAI

2022. gada 8. martā Ministru kabinets apstiprināja grozījumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmā, vienlaikus piešķirot papildu finansējumu 3,27 miljonu eiro apmērā. Privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā atbalsts ir paredzēts dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu uzstādīšanai.

“Altum” apkopotie dati liecina, ka sasniedzamais efekts, ja projekts tiek īstenots kvalitatīvi, ir būtisks. Tā, piemēram,

privātmājās, kuras energoefektivitātes projektus īstenoja pagājušā gada pilotprogrammā, apkures ietaupījums bija robežās no 26% līdz 70%, savukārt ēkas energoefektivitāte tika palielināta par vienu vai divām klasēm.

"Altum" atbalstu privātmāju energoefektivitātes programmas ietvaros var saņemt jebkura fiziska persona, kurai pieder privātmāja, kas ir nodota ekspluatācijā un kurā netiek veikta saimnieciskā darbība, kā arī pieteikuma iesniedzēja apgādībā ir jābūt un kopā ar viņu ir jādzīvo (jāsakrīt deklarētajām adresēm) vismaz vienam bērnam.

Foto: Postimees

Programmas ietvaros privātmāju īpašniekiem ir pieejami divi atbalsta veidi:

  1. Energoefektivitātes paaugstināšanai;
  2. Elektroenerģijas ražošanas iekārtu (tostarp saules paneļu) uzstādīšanai.

"Altum" grantu 5000 eiro apmērā un tehnisko palīdzību 1000 eiro apmērā var saņemt iedzīvotāji, kuriem pēc energoefektivitātes pasākumu īstenošanas ir paaugstināta dzīvojamās mājas energoefektivitātes klase vismaz līdz C līmenim un samazināts siltumenerģijas patēriņš apkurei vismaz par 20%.

Grantu elektroenerģijas ražošanas iekārtām – saules paneļiem vai vēja ģeneratoriem - var saņemt, ja plānots iegādāties un uzstādīt elektroenerģijas ražošanas iekārtas ar jaudu līdz 11,1 kW (ieskaitot) ar un bez pieslēguma kopējam elektroapgādes tīklam. Atbalsta apmērs ir atkarīgs no uzstādītās iekārtas jaudas (skat. infografiku raksta beigās).

Ņem vērā, ka

tehniskā palīdzība un grants tiek izmaksāts tikai pēc tam, kad mājā jau ir īstenoti energoefektivitātes pasākumi, sasniedzot programmas noteiktos energoefektivitātes rādītājus.

Iedzīvotāju interese par atbalsta programmu ir milzīga - patlaban ar iesniegtajiem projektiem jau ir rezervēta vairāk nekā puse no programmas līdzekļiem.

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par atbalsta programmu privātmāju energoefektivitātei atrodamas "Altum" mājaslapā šeit.

infografika
infografika Foto: publicitātes
infografika
infografika Foto: publicitātes

Raksts tapis sadarbībā ar "Altum".

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu