Rudens brīvdienas Kefalonijā: 6 iemesli ceļojumam uz Grieķijas sapņu salu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Visas Grieķijas salas pārsteidz ar savu neparasto skaistumu, bet Kefalonija ir īsta slēptā pērle – tā vilina ceļotājus ar izcilām pludmalēm, svaigo kalnu gaisu, brīnišķīgo dabu, seno arhitektūru, svētvietām un unikālām klinšu alām. Karstākais laiks šajā reģionā novērojams augustā – ap 35 ºC, kad lielu dienas daļu ir pārāk liela svelme, lai baudītu saules peldes, tādēļ Kefalonija ir lieliska vieta, kur ieplānot pludmales brīvdienas tieši rudenī – līdz pat oktobra beigām.

Rudens ir īstais laiks atklāt jaunus horizontus un iepazīt slēpoto Grieķijas pērli Kefaloniju. Sadarbībā ar “Novatours” atklāsim sešus iemeslus, kādēļ ir vērts ieplānot ceļojumu uz šo teiksmaino salu.

Kefalonija ir lielākā no septiņām Grieķijas salām Jonijas jūrā. Tās reljefs ir kalnains, tādēļ aiz katra nākamā serpentīna līkuma acīm paveras elpu izraujoši skati: debeszila jūra, majestātiskas klintis un zaļas, mazas piejūras ciematu saliņas. Ainavu papildina olīvu un miršu birzis ar vējā trīsuļojošām lapām, vīna dārzi un raibas piekrastes pilsētiņas, kuru piestātnēs pietauvotās sniegbaltas jahtas un zvejas laivas piešķir Kefalonijas vaibstiem īpašu šarmu.

Argostoli – Kefalonijas galvaspilsēta

Kefalonijas galvaspilsēta Argostoli tūristus pārsteidz ar savu dzīvespriecīgo garu – dzīve te nebeidz mutuļot ne dienu, ne nakti. Vien 10 km attālumā no Argostoli atrodas starptautiska lidosta, bet ērta un moderna osta piesaista Kefalonijai kruīza kuģus no visas pasaules. Argostoli ievērojamākās apskates vietas ir Sv. Spiridona baznīca un Drapano tilts, no kura paveras skats uz iespaidīgu obelisku, bet dažus kilometrus no pilsētas atrodas Sv. Teodora bāka, kas jo īpaši vilina krāšņu saulrietu medniekus.

Sv. Teodora bāka.
Sv. Teodora bāka. Foto: Shutterstock

Vairums Argostoli kafejnīcu, bāru un restorānu atrodas pilsētas centrālā laukuma Platia Vallianou apkaimē. Savukārt krastmalā un gar Litostroto gājēju bulvāri cieši cits pie cita sarindojušies lielāki un mazāki veikaliņi un vietējo produktu bodītes.

Aiz rosīgās ikdienas pilsētai ir arī pavisam cita seja, kas atklājas tikai zinātājiem – agros rītos Argostoli līcī bieži iepeld lielie jūras bruņurupuči.

Paradīzes pludmales

Pateicoties izrobotajai piekrastes līnijai, nelielajā Kefalonijā ir vairāk nekā 80 pludmales. Vairāk nekā puse no tām ir labiekārtotas, tomēr arī vientulības tīkotāji bez problēmām atradīs sev tīkamu atpūtas vietu Jonijas jūras krastā.

Galvenie Kefalonijas kūrorti - Luxuri, Skala, Lassi ir izslavēti ar rosīgo naktsdzīvi un zeltainām pludmalēm. Te atrodamas pludmales katrai gaumei – no nomaļām un mežonīgām līdz ļoti trokšņainām un izklaidēm pārpilnām. Tā, piemēram, Myrtos pludmale tiek uzskatīta ne tikai par Kefalonijas salas, bet arī visas Grieķijas vizītkarti, jo savulaik ierindota pat pasaules 10 skaistāko pludmaļu sarakstā.

Myrtos pludmale.
Myrtos pludmale. Foto: Shutterstock

Savukārt pludmale ar neparasto nosaukumu Xi (burts grieķu alfabētā) ir klāta ar pārsteidzošām sarkanoranžas krāsas smiltīm. Tikai trīs kilometrus no salas galvaspilsētas Argostoli atrodas krāšņā Makris Gialos pludmale.

Daudzās pludmalēs pa dienu ir iespēja nodarboties ar dažādiem ūdens sporta veidiem, makšķerēt, noīrējot jahtu vai laivu, kā arī nirt piekrastes ūdeņos, bet vakarā, kad durvis ver bāri, krodziņi un restorāni, Kefalonijas kūrortos mutuļo īsta ballīšu noskaņa.

Noslēpumainas pazemes alas

Melissani ala ir Kefalonijas otrs slavenākais apskates objekts aiz Myrtos pludmales. Īpaši maģisks skats uz Melissani alu paveras dienas vidū - no pulksten 12 līdz 2, kad saules stari izgaismo alas grotu pilnā krāšņumā. Alas iekšpusē atrodas ezers ar veldzējoši vēsu ūdeni, kas veidojas, siltajam jūras ūdenim sajaucoties ar apakšzemes aukstajiem avotiem. Ala sastāv no divām savstarpēji savienotām grotām, pa kurām var doties izbraucienā ar laivu.

Melissani ala.
Melissani ala. Foto: Shutterstock

Melissani ir iespaidīgākā, bet ne vienīgā Kefalonijas ala. Netālu no tās 60 metru dziļumā zem zemes slēpjas Drogarati ala. Tiek lēsts, ka tā varētu būt pat 150 miljonus gadu veca. Drogarati ir izslavēta ar izcilu akustiku, tādēļ te bieži notiek instrumentālās mūzikas koncerti.

Gleznaini un tūristu neskarti ciemati

Vēl viena ieteicamā apskates vieta Kefalonijā ir Asos ciemats salas ziemeļos. Nesezonā ciema iedzīvotāju skaits sarūk pat zem simta. Tici vai ne, bet īstajā dzīvē Asos ir tikpat skaists kā internetā redzamajās fotogrāfijās: krāsainas mājiņas, kas sarūmējušās amfiteātra nogāzē, mazas ieliņas, bet virs ciemata slejas sena venēciešu cietokšņa drupas, no kurām paveras maģisks skats uz saulrietu. Noteikti ieteicams ieplānot arī pastaigu pa Asos promenādi, lai pēc tam nobaudītu autentisku grieķu mielastu kādā no tavernām vai ļautos saules peldēm miniatūrajā pludmalē.

Foto: Shutterstock

Ceļojumu uz Asos ir vērts apvienot ar Fiskado ciemata apskati, jo arī tas atrodas Kefalonijas ziemeļu daļā. Gleznainais līcis, kas pārpildīts ar buru laivām un jahtām, šķiet gluži kā aina no sena akvareļa. Klīstot pa Fiskardo ieliņām, gluži vienkārši nav iespējams neiemīlēties šajā apburošajā zvejnieku ciematā. Jūras sulīgo ainavu graciozi papildina zaļi pakalni ar reibinošas smaržas pielietām priedēm. Netālu no ciemata - blakus esošajos Emplisi un Foki līčos - ir atrodamas vairākas nelielas, bet ļoti skaistas pludmales.

Mežonīgas dabas takas

Krītot Kefalonijas skaisto pludmaļu vilinājumā, nevajadzētu aizmirst arī par citiem šīs salas dabas jaukumiem. Visiem aktīvās atpūtas mīļotājiem noteikti vajadzētu ieplānot pastaigu caur Kefalonijas zaļajiem, kalnainajiem mežiem, kuros slēpjas daudzas pārgājienu takas ar ērtām norādēm.

Lai piedzīvotu patiesi neaizmirstamu pieredzi, ir ieteicams doties uz Ainos kalna dabas parku – šis ir vienīgais dabas rezervāts Grieķijā, kas atrodas uz salas.

Ainos dabas parks.
Ainos dabas parks. Foto: Shutterstock

Kalna virsotne slejas 1600 metrus virs jūras līmeņa, taču, pat dodoties pastaigā vai velo izbraucienā gar kalna pakāji, ir iespējams gūt gana plašu ieskatu par Kefalonijas neskartās dabas īpašo skaistumu. Rezervāta zonā dzīvo arī savvaļas zirgi.

Jonijas jūras vilinājums

Redzot daudzos buriniekus un zvejnieku laiviņas, kas rāmi šūpojas Kefalonijas līčos, uzreiz top skaidrs, ka šī ir īstā vieta, kur izbaudīt atpūtu uz jahtas.

Foto: Shutterstock

Salas krasta līnija ir garākā starp visām Jonijas salām, tādēļ šeit ir daudz gleznainu līcīšu, kā arī vairāk nekā divpadsmit jahtu piestātnes. Uz ziemeļiem un dienvidiem no salas atrodas Lefkada un Zakintas salas, kas ir iecienītākie jūras ekskursiju galamērķi. Tomēr nekas nelīdzinās jūras braucienam uz maģisko Itaku – zaļo Odiseja dzimteni, kas atrodas vistuvāk Kefalonijai.

Sala piedāvā arī labu jūras satiksmi ar Grieķijas cietzemi – no Kefalonijas ar prāmi pusotras stundas laikā var sasniegt Peloponēsu (Kailīni osta, Ilia reģionā), bet no Sami ostas, kas atrodas Kefalonijas austrumu pusē, kursē prāmji uz Astakos ostu Centrālajā Grieķijā.

Laiks nocelt no plaukta čemodānu, jo arī rudenī ir iespējams izbaudīt saulainu un siltu atvaļinājumu! 

Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu