Kur ceļot rudenī? 5 saulaini galamērķi vasaras pagarināšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vai zināji, ka tieši rudens ir labākais gadalaiks pludmales brīvdienām? Kūrortos un tūrisma aģentūrās periods no septembra sākuma līdz oktobra vidum tiek dēvēts par “zelta sezonu” un tiek īpaši ieteikts atpūsties gribētājiem, jo rudenī daudzās tūristu iecienītās pludmalēs ir ne vien mazāk cilvēku, bet arī krietni vien izdevīgākas cenas.

Nav noslēpums, ka septembrī lielā daļā Eiropas kūrortu sākas rudens ar visām no tā izrietošajām sekām – lietusgāzēm, vēja brāzmām un vēsāka gaisa masām. Taču tas nenozīmē, ka ir jāatmet iecere peldēties tirkīzzilos ūdeņos un sauļoties balto smilšu pludmalēs.

Rūpīgi izvēloties galamērķi, rudens ir izcili piemērots laiks, lai ieplānotu ceļojumu, nedaudz pagarinot vasaru.

Sadarbībā ar “Novatours” esam izveidojuši sarakstu ar valstīm un reģioniem, kuru klimats ir ideāls pludmales brīvdienām septembrī-oktobrī. Aicinām atklāt jaunus horizontus un doties uz ne tik populārām Grieķijas salām - Korfu un Kefaloniju. Vai varbūt tomēr paspert soli pretī Itālijas romantikai un septembri pavadīt romantiskajā Sicīlijā? Ja tevi tomēr vairāk uzrunā eksotiski galamērķi, tad brīnišķīgā Tunisija piesaista ar savu karstumu, plašo Sahāras tuksnesi un interesanto vēsturi. Un kas gan būtu rudens atvaļinājums bez portugāļu ritmiem Madeirā? Izvēlies savu zelta rudens virzienu!

Sicīlija

Rudens brīvdienām īpaši piemērots galamērķis ir Itālijai piederošā Sicīlija – viena no skaistākajām un interesantākajām Vidusjūras salām, kas zināma arī kā leģendārās itāļu mafijas dzimtene.

Salas klimats ir viens no maigākajiem Eiropā. Peldēšanas sezona Sicīlijā ilgst no maija līdz pat novembrim. Ne velti senie grieķi devēja Sicīliju par saules salu.

Dodoties pludmales brīvdienās uz Sicīliju, jūs savaldzinās salas sniegbaltās pludmales, brīnišķīgas klintis nelielos, klusos līcīšos, majestātiski kalni un sicīliešu sirsnīgā viesmīlība.

Foto: Shutterstock

Patiesi unikāls Sicīlijas dabas objekts ir Etnas vulkāns, kas pastāvīgi spļaudās ar dūmiem un uguni. Noteikti jāatvēl arī laiks, lai izbaudītu tradicionālos Sicīlijas ēdienus un jaukās ēstuvītes, kas, pateicoties savai garšas daudzveidībai, dabīgumam un citādībai, ir slavenas visā pasaulē.

Šī sala ir arī atslēga uz Itālijas izzināšanu. Nesteidzīgi klīstot pa romantiskas auras apdvestām ieliņām, varēsiet iepazīt un izzināt iespaidīgās Sicīlijas pilsētas ar senu vēsturi, savu kultūru, dabu un mākslu. Viena no populārākajām un šarmantākajām Sicīlijas pilsētām ir Taormina, kas uzbūvēta uz klinšaina plato 250 metru augstumā. Pateicoties tās atrašanās vietai, no pilsētas ieliņām paveras lielisks skats uz Jonijas jūru un Etnas vulkānu, bet vislabākie skatu punkti ir no IX Aprile pils un la Chiesa Madonna della Rocca baznīcas.

Sicīlijā piedāvā daudz iespēju iepazīt salu no dažādiem skatu punktiem, iznomājot automašīnu, dodoties izbraucienos ar velosipēdiem vai roku rokā soļojot pa gleznainām  takām, kur aiz katra nākamā līkuma paveras elpu aizraujošas ainavas.

Lai vai kurp Sicīlijā jūs dotos, ceļojuma fotogrāfiju albums tiks piepildīts acumirklī, jo katrs nākamais solis tā vien aicina tapt iemūžinātam krāšņā foto.

Korfu

Kāpēc pludmales brīvdienām izvēlēties tieši Korfu salu Grieķijas ziemeļaustrumos, nevis, piemēram, Latvijas tūristu iecienīto Krētu dienvidos? Jo Korfu ir viena no zaļākajām Grieķijas salām - šeit atrodami tūkstošiem olīvkoku, kas kā zaļš paklājs sedz salas ainavu.

Korfu ir arī mazāk izzināta un apdvesta ar īpašu burvību, kas daudziem zināma no Džeralda Darela grāmatām, kurās ar spraigu humoru un kolorītiem tēliem stāstīts par viņa bērnību šajā salā. Salas vēsture, senā kultūra un dāsnās dabas veltes rosinājušas arī Džeralda brāli Lorensu Darelu sarakstīt grāmatu - “Prospero celle” ir īsts ceļvedis pa Korfu salu, stāstot par tās ļaudīm un paradumiem un dzīvi saulainajā Korfu jeb Korkīrā, kā to dēvē vietējie. “Katru ainavu ietver ciprešu, olīvu un mirdzošu jumtu rāmis. Līcīši, ezeri un salas ved lejup uz pamestajiem sāls laukiem aiz Lefkimi,” tēlaini stāsta autors.

Foto: Shutterstock

Jau sensenos laikos romieši Korfu izmantojuši atpūtai, tā ka var sacīt – te ir dziļas vēsturiskas tūrisma industrijas saknes. Grūti spriest, kāds līmenis bijis tolaik, bet šodien ir pieejami piedāvājumi visām vēlmēm un "maciņiem". Ir villas, ir viesnīcas un viesu nami, kā arī daudzas palīgindustrijas, kas radītas lielā tūristu skaita dažādo iegribu apmierināšanai. Tā, piemēram, salas dienvidu daļa pārsvarā piedāvā skaļas atpūtas iespējas jauniem cilvēkiem, kamēr tās vidienē un ziemeļu kalnos vēl var apskatīt tūristu maz skartus grieķu ciematus un dabas ainavas.

Kaut gan aktīvākā Korfu tūrisma sezona ir no maija līdz septembrim, atpūtai sala ir izcils galamērķis līdz pat oktobrim, kad iespējams iegūt apmešanās vietas par lētāku cenu, turklāt ar labu apkalpošanu un patīkamiem laika apstākļiem.

Saule Korfu tiešām šķiet spožāka un jūra, kaut arī krietni sāļāka, – košāka krāsās un dzidrāka. Korfu atrodas daudzas pludmales - tās, kas atrodas rietumu piekrastē, pieskaitāmas pie skaistākajām visā Grieķijā, jo šeit ir tik labas smiltis, ka pat izlutinātie Kalifornijas un Austrālijas iedzīvotāji paliks apmierināti. Svarīgs brīdinājums – uzmanīties no jūras ežiem, jo, ja tādam uzkāpj ar pliku pēdu, tad vasaras prieki var būt cauri uz ilgāku laiku.

Salas specifiskie suvenīri ir vietējie vīni un olīvkoku produkti – gan pašas olīvas, gan arī no olīvkoka taisīti trauki.

Madeira

Pateicoties unikālajam klimatam, Madeira ir pazīstama kā mūžīgā pavasara sala – tā zaļo visu gadu, tai ir brīnišķīga ainava un subtropu klimats, kas lieliski piemērots atpūtai pludmalē.

Foto: Shutterstock

Pavasarīgais laiks Madeirā saglabājas visu gadu – nav īpaši karsts, bet arī neatdziest. Vidējā gada temperatūra ir ap +22°C, un pat visaukstākajos mēnešos tā nenoslīd zemāk par +16°C, turklāt siltā Golfa straume garantē patīkamu ūdens temperatūru visa gada garumā.

Šo salu mēdz dēvēt arī par “peldošo paradīzes dārzu”. Un ne velti! Krāšņi dabas parki, iespaidīgi kalni un ielejas, rezervāti ar retiem dzīvniekiem un augiem, patīkams klimats, garšīgs vīns, tropiskie augļi un vietējo iedzīvotāju viesmīlība – tas viss sagaida ceļotājus Madeirā. Divas trešdaļas salas veido dabas liegums, kura lielāko teritoriju aizņem lauru meži, kas bagāti ar dažādiem augiem un dzīvniekiem. Madeiru atpūtai ieteicams izvēlēties aktīvās atpūtas cienītājiem, kuri vēlas izbaudīt šķietami neskarto dabas skaistumu un mesties jaunos piedzīvojumos.

Madeirā ieteicams ir apmeklēt salas galvaspilsētu un lielāko pilsētu Funšalu. Tā ir ostas pilsēta, kurā regulāri piestāj kruīza kuģi, tāpēc tās piekraste ir bagāta ar lieliskiem restorāniem un viesnīcām. Salas galvaspilsēta viesiem piedāvā ne tikai iepazīties ar vēsturisko mantojumu, bet arī izmēģināt daudz ūdens aktivitāšu – sērfošanu, niršanu, peldes kalnu strautos un pat delfīnu un vaļu vērošanu.

Lai labāk iepazītu salu, ir vērts noīrēt auto un doties izbraukumā uz Madeiras rietumu piekrasti, kas ir bagāta ar iespaidīgiem skatu laukumiem, tradicionāliem zvejnieku ciematiem un dabas brīnumiem. Īpaši gleznaina vieta ir Cabo Girao iezis, kur no caurspīdīga stikla novērošanas klāja paveras neaizmirstams skats uz Atlantijas okeāna viļņiem un akmeņaino kalnu pakājēm, kā arī brīnišķīga Funšalas panorāma un desmitiem kilometru zila Atlantijas tāle.

Iepazīstot salu, ieteicams doties pārgājienos pa levadām - apūdeņošanas sistēmas kanāliem. Pa šiem kanāliem ūdens tiek pārvadīts no salas mitrākajām vietām uz sausākajām. Blakus apūdeņošanas kanāliem ir ierīkotas takas, kas nodrošina piekļuvi vietām, kuras ir grūti sasniedzamas ar transporta līdzekļiem.

  • Vairāk par to, ko apskatīt un piedzīvot Madeirā, lasi šeit.

Tunisija

Tunisija ir viena no mums pieejamākajām un slavenākajām Āfrikas valstīm. Tas ir saistīts ne tikai ar ērto ģeogrāfisko stāvokli Vidusjūras piekrastē, bet arī ar lielisku servisu, kultūras un dabas oriģinalitāti. Minaretu skaņas un imāmu aicinājumi uz lūgšanām, ūdenspīpes pīpējošie un domino spēlējošie sirmgalvji, vēsturiskas vietas, kas vēl atceras Romas gladiatorus un bagātos feniķiešu tirgotājus, Vidusjūras piekrastes fantastiski gardais un daudzveidīgais ēdiens – tā ir Tunisija, kas gaida ciemos un pārsteidz ar savu bagāto kultūru un izklaides iespējām.

Tunisieši ir padarījuši savu valsti par tīrāko Āfrikā. Daba tiek rūpīgi sargāta - šeit iespējams apbrīnot senatnīgus kalnus vai aizkļūt līdz Sahārai, atpūšoties kādā no gleznainajām oāzēm. Ir arī vērts apmeklēt Kartāgu un vietējo Kolizeju un, protams, atpūsties vietējās pludmalēs. 

Foto: Shutterstock

Viens no lielākajiem Tunisijas dārgumiem ir caurspīdīgā, tīrā, zivju un lielisku pludmaļu pilnā Vidusjūras piekraste, kā arī saules gaismas pārbagātība visa gada garumā.

Vasaras karstākajos mēnešos Tunisijā atpūsties ir ne tik komfortabli, bet rudenī tā ir lieliska vieta, kur peldēties, baudīt saules siltumu, ūdens sporta aktivitātes un iepazīt valsti.

Kā zināms, viena no labākajām pieredzēm, apmeklējot jaunu valsti, ir arī vietējo ēdienu un dzērienu pasaules izzināšana, un tas jo īpaši attiecas uz Tunisiju. Gadsimtiem ilgu dažādu kulinārijas ietekmju rezultātā, sākot no romiešu un turku līdz franču un itāļu virtuvei, Tunisijas nacionālais ēdiens ir aizraujošs garšu karuselis, ko vēl neaizmirstamāku dara krāšņie, vietējo amatnieku darinātie trauki, kuros tas tiek pasniegts.

  • Vairāk par izklaides iespējām Tunisijā lasi šeit.

Kefalonija

Grieķijai piederošā Kefalonija ir lielākā no septiņām Jonijas salām. Visas Grieķijas salas pārsteidz ar savu neparasto skaistumu, un arī Kefalonija nav izņēmums - tā vilina ceļotājus ar izcilām pludmalēm, svaigo kalnu gaisu, brīnišķīgo dabu, seno arhitektūru, svētvietām un unikālām klinšu alām.

Kefalonijas reljefs ir kalnains, tādēļ aiz katra nākamā serpentīna līkuma acīm paveras elpu izraujoši skati: debeszila jūra, majestātiskas klintis, kā arī zaļas, mazas piejūras ciematu saliņas. Ainavu papildina olīvu un miršu birzis ar vējā trīsuļošām lapām, vīna dārzi un raibas piekrastes pilsētiņas, kuru piestātnēs pietauvotās sniegbaltas jahtas un zvejas laivas piešķir Kefalonijas vaibstiem īpašu šarmu.

Salas galvaspilsēta ir Argostoli pilsēta. Tikai 10 km attālumā no šīs apdzīvotās vietas atrodas starptautiska lidosta. Galvenie Kefalonijas kūrorti - Luxuri, Skala, Lassi ir izslavēti ar rosīgo naktsdzīvi un zeltainām pludmalēm. Te atrodamas pludmales katrai gaumei – no nomaļām un mežonīgām līdz ļoti trokšņainām un izklaidēm pārpilnām. Tā, piemēram, Myrtos pludmale tiek uzskatīta ne tikai par Kefalonijas salas, bet arī visas Grieķijas vizītkarti, jo savulaik ierindota pat pasaules 10 skaistāko pludmaļu sarakstā.

Foto: Shutterstock

Savukārt pludmale ar neparasto nosaukumu Xi (burts grieķu alfabētā), ir klāta ar pārsteidzošām sarkanoranžas krāsas smiltīm.

Daudzās pludmalēs pa dienu ir iespēja nodarboties ar dažādiem ūdens sporta veidiem, makšķerēt, noīrējot jahtu vai laivu, kā arī nirt piekrastes ūdeņos, bet vakarā, kad durvis ver bāri, krodziņi un restorāni, Kefalonijas kūrortos mutuļo īsta ballīšu noskaņa.

Karstākais laiks šajā reģionā novērojams augustā – ap 35ºC, kad lielu dienas daļu ir pārāk liela svelme, lai baudītu saules peldes, tādēļ kopumā Kefalonija ir lieliska vieta, kur ieplānot pludmales brīvdienas tieši rudenī – līdz pat oktobra vidum.

Neskumsti, ka vasara iet uz beigām, jo arī rudenī ir iespējams izbaudīt saulainu un siltu atvaļinājumu! 

Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu