Pārsteidzošā Madeira: 10 vietas, kas jāapmeklē katram

Jolanta Roze
, TVNET | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šo salu, kas atrodas 900 kilometrus no Portugāles un 600 kilometrus no Marokas krasta, mēdz dēvēt par “peldošo paradīzes dārzu”. Un ne velti! Krāšņi dabas parki, iespaidīgi kalni un ielejas, rezervāti ar retiem dzīvniekiem un augiem, patīkams klimats, garšīgs vīns, tropiskie augļi un vietējo iedzīvotāju viesmīlība – tas viss sagaida ceļotājus Madeirā.

Par salas esamību cilvēki uzzināja 15. gadsimtā, kad Portugāles jūrniecības dibinātājs Enrike Jūrasbraucējs vāca kopā karalistes labākos jūrniekus un kartogrāfus, lai paplašinātu zināšanas par Āfrikas rietumu krastu. Apbruņoti ar visu ekspedīcijai nepieciešamo, portugāļu jūrnieki kapteiņa Žuana Gonsalveša Zarku vadībā devās ceļā. Slikto laika apstākļu dēļ novirzījušies no uzņemtā kursa, viņi uzdūrās mazai salai, kuru nosauca par Porto Santo, kas portugāļu valodā nozīmē Svētā osta. Tas notika tālajā 1419. gadā. Atgriezušies Portugālē, viņi ziņoja, ka esot redzējuši arī daudz lielāku, mākoņos tītu salu uz dienvidiem. Tā

1420. gadā portugāļi atklāja šo lielo salu, ko nodēvēja par Madeiru – Mežu salu.

Skeptiķi apgalvo, ka salas atklāšana nebija nejaušība, jo visas arhipelāga salas bijušas atzīmētas kartē, ko sastādījuši Dženovas kartogrāfi jau 14. gadsimta beigās. Citos vēstures avotos minēts, ka par salas esamību zinājuši jau senie romieši. Lai nu zinātnieki par to strīdas tālāk. Bet viens fakts ir neapgāžams – pirmie Madeiru sāka apdzīvot portugāļi un kā Portugāles teritoriju oficiāli to deklarēja 1425. gadā.

Madeira ir izslavēta ar savu maigo klimatu, vidējā gada temperatūra ir ap +22°C, un pat visaukstākajos mēnešos tā nenoslīd zemāk par +16°C,

turklāt siltā Golfa straume garantē patīkamu ūdens temperatūru visa gada garumā.

Sadarbībā ar “Novatours”, ieteiksim 10 vietas, kuras jāapmeklē katram, kurš dodas uz Madeiru.

1. Funšala

Funšāla ir Madeiras galvaspilsēta un lielākā pilsēta, kas atzīta par vienu no drošākajām Portugālē – noziedzības līmenis šeit ir tuvu nullei. Iepazīšanos ar pilsētu iesakām sākt ar Sao Tiago cietoksni (vietējie to sauc par “dzelteno fortu”), kas celts 1614. gadā, lai aizsargātos pret pirātu uzbrukumiem.
Mūsdienās cietoksnī atrodas modernās mākslas muzejs. Pusdienot var cietokšņa teritorijā esošajā

Foto: Shutterstock

Do Forte restorānā, kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem pilsētā. Cenas ir virs vidējā līmeņa, taču to atsver ēdienu garša, apkalpošanas līmenis un pasakainais skats, kas paveras no terases.

Apskates vērts objekts ir Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katedrāle - salas vecākā baznīca, kuras griestus rotā mozaīkas, bet sienas - flāmu mākslinieku gleznas. Programmā ieteicams iekļaut arī vīna muzeju, Quinta do Palheiro dārzus un krāsaino tirgu Funšalas vecpilsētā, kur var iegādāties augļus, dārzeņus, ziedus, zivis un amatnieku darinājumus.

Foto: Shutterstock

2. Monte

Monte ir Funšalas priekšpilsēta, kas atrodas kalna virsotnē. No galvaspilsētas centra šeit var nokļūt ar funikulieri.

Foto: Shutterstock

Nonākot galamērķī, papildus skaistākajiem Funšalas un apkārtnes skatiem jūs gaida vairāki interesanti apskates objekti:

Svētās Jaunavas baznīca, kurā apglabāts pēdējais Austroungārijas imperators. Uz dievnama jumta ir ierīkota skatu platforma, kuru vislabāk apmeklēt vēlā pēcpusdienā, jo spožā rīta saule traucē izbaudīt skatus;

Monte Palace tropiskais dārzs, kas ir iekārtots kalna nogāzē. Jārēķinās, ka teritorija ir liela un būs daudz jāstaigā, tāpēc izvēlies ērtus apavus;

Neparastākā Montes "odziņa" ir iespēja traukties no kalna tradicionālās pītās kamanās.

Foto: Shutterstock

Sniega Madeirā, kā noprotat, nav, tāpēc aptuveni divus kilometrus garā trase ir asfaltēta. Pārklājums ir īpaši noslīpēts, lai kamanas varētu attīstīt pienācīgu ātrumu.

3. Mačiko

Tieši šajā vietā savulaik sākās Madeiras attīstība - 1419. gadā šeit krastā izkāpa portugāļu jūrnieki. Līdz 1496. gadam Mačiko bija salas galvaspilsēta.

Apkārtējo kalnu nogāzes ir izraibinātas ar tā sauktajām levadām – cilvēku radītiem kanāliem, kuros tiek savākts lietus ūdens, lai to pēc tam izmantotu pēc nepieciešamības. Blakus apūdeņošanas kanāliem ir ierīkotas takas, kas nodrošina piekļuvi vietām, kuras ir grūti sasniedzamas ar transporta līdzekļiem. Aktīvās atpūtas cienītājiem ir pieejami dažādas grūtības pakāpes maršruti, dažus no kuriem var pievarēt tikai pieredzējuša gida pavadībā.

Foto: Shutterstock

Pārgājienu un gleznainu ainavu cienītājiem ieteicams apskatīt arī tuvējo dabas rezervātu Ponta de São Lourenço pussalā. Vienā virzienā jāiet 4 kilometri, taču skati un iespēja tuvplānā aplūkot retus putnus un roņus to kompensē.

Mačiko ir atrodama arī vienīgā smilšu pludmale Madeirā, kurai smiltis tika vestas no Marokas.

Ja plānojat apmeklēt salu kopā ar bērniem, šis kūrorts būs labākā izvēle komfortablai atpūtai.

4. Selvagenas nacionālais rezervāts

Tas atrodas 280 kilometrus uz dienvidiem no Madeiras un sastāv no trīs neapdzīvotām salām. Šeit aug retas augu sugas, kā arī mājvietu atraduši milzīgs skaits dažādu sugu putnu, jo salās ir ideāli piemēroti apstākļi ligzdošanai. Jāņem vērā, ka rezervātā var iekļūt tikai kopā ar ekskursiju grupu.

5. Santana

Mazā pilsētiņa salas ziemeļaustrumos ir ievērojama ar oriģinālajām trīsstūrveida mājiņām, kas celtas no akmens, niedrēm un salmiem (XVI gs.).

Foto: Shutterstock

Santanu var dēvēt par brīvdabas etnogrāfisko muzeju. Ja vēlaties uzzināt visu par valsts vēsturi, tradīcijām un kultūru, noteikti apmeklējiet tematisko parku. Jūlijā šeit notiek folkloras festivāls, kurā piedalās folkloras grupas no visas Portugāles.

Izturīgākie tūristi, kuri nebaidās no grūtībām, var uzkāpt Madeiras augstākajā virsotnē – Pico Ruivo (1861 metrs virs jūras līmeņa), no kuras paveras viens no iespaidīgākajiem panorāmas skatiem.

Foto: Shutterstock

Savukārt tos, kuri vēlas izbaudīt mierīgākas brīvdienas, aicina Quinta do Furão - vīna ferma, kur, apbrīnojot skatus uz okeānu, var nobaudīt “dievu dzērienu”, bet septembra sākumā piedalīties vīnogu ražas novākšanā.

6. Ponta do Sol

Šis ir Madeiras saulainākais punkts, kur ūdens un gaisa temperatūra parasti ir pat par 5-10 grādiem augstāka nekā citos salas kūrortos. Cilvēki šeit ierodas, lai baudītu laiskošanos pludmalē un skaistus saulrietus. Tiesa gan, piekraste šeit ir akmeņaina, tāpēc nav īsti piemērota ģimenēm ar bērniem.

Foto: Shutterstock

Te atrodas arī interesants objekts niršanas cienītājiem - postošas vētras laikā dzelmē nogrimušais kuģis Bowbelle.

7. Cabo Girao

Kabu žirau (Cabo girao) ir iespaidīga klints, kas paceļas no okeāna 580 m augstumā un ir Madeiras augstākais punkts, kā arī augstākais zemesrags Eiropā.

Augšā var uzbraukt ar vagoniņu, kura slīpums ir 70 grādi. Nervus kutinošais brauciens virs bezdibeņa ļauj izbaudīt īpašu pieredzi.

Foto: Shutterstock

Klints augšā ir izbūvēta moderna skatu platforma, kas ir izgatavot no rūdīta stikla, ļaujot apmeklētājiem zem savām kājām redzēt stāvo klinti, kurā triecas okeāna viļņi, baudīt brīnišķīgu skatu uz Funšalas pilsētu un Atlantijas okeānu un veiksmes gadījumā ieraudzīt arī lielos vaļus.

8. Paul do Mar

Uz šo zvejnieku ciematu sērfotājus vilina iespaidīgie okeāna viļņi. 2001. gadā šeit pat notika Pasaules čempionāts sērfingā!

Līdz ar sērfošana sezonas beigām Paul do Mar kļūst par ļoti klusu un mierīgu ciematiņu, kura apskatei vērts veltīt vienu dienu - pastaigāties pa tukšajām pludmalēm, uzkāpt kādā no apkārtējiem kalniem, lai iemūžinātu skaistos skatus, un, protams, mieloties ar zivīm un jūras veltēm.

Pirmo vajadzētu nobaudīt zobenzivi (espada). Neviens, kas apmeklējis vietējo zivju tirgu, neaizmirsīs šīs zivs izskatu – zāģveida zobus un zivs atbaidošo, gandrīz nekaunīgo skatienu.

Vai pēc tam vēl gribēsies šo zivi nogaršot? Bet protams, jo tās gaļa ir tik maiga un garšīga, ka mēli var norīt, un ja to vēl pasniedz kopā ar sviestā ceptu banānu!

Foto: Shutterstock

Lieli okeāna virtuves cienītāji var nogaršot arī papagaiļzivi (bodiao), tunci (atum), jūras breksi (pargo), heku (pescada) un skumbriju (carapau).

9. Porto Moniz

Šī ir maza pilsētiņa salas ziemeļrietumos, kas piesaista tūristus ar iespēju baudīt peldi dabiskos vulkāniskas izcelsmes baseinos.

Foto: Shutterstock

Dodoties uz Porto Moniz,

ir vērts apmeklēt arī São João Baptista fortu, kas tika uzcelts 1730. gadā, lai aizsargātu pilsētu no pirātiem, bet tagad ir pārveidots par akvāriju ar aptuveni 70 zivju sugām.

Ģimenēm ar bērniem un tiem, kam patīk zinātne, vajadzētu ieplānot Modernās zinātnes centra apskati.

Netālu no Porto Moniz atrodas Miradouro da Santa skatu laukums, no kura paveras skaists skats uz pilsētu un tās apkārtni.

10. Faja dos Padres

No pasaules izolētais ciematiņš, kurā var nokļūt tikai ar trošu vagoniņu, atrodas salas dienvidu daļā. Šeit ir tikai 10 mājas un ne vairāk kā 50 pamatiedzīvotāju.

Foto: Shutterstock

Pirmie ciema iemītnieki bija mūki, kuri jau 15. gadsimtā kalnu nogāzēs audzēja Malvasia vīnogas un darīja no tām vīnu (vienu no labākajiem Madeirā). Pateicoties unikālajam mikroklimatam, šeit aug arī tropiski augļi un dārzeņi, kas nav sastopami citās salas daļās. Vienīgā vēsturiskā apskates vieta ir kapličas drupas, kuru 1626. gadā iznīcināja pirāti, bet tas nav svarīgi, jo parasti

Faja dos Padres izvēlas apmeklēt tie, kas vēlas neviena netraucēti izbaudīt klusumu un mieru.

Ja esi iedvesmojies iepazīt pārsteidzoši daudzveidīgo Madeiru, šeit atradīsi izdevīgus piedāvājumus ceļojumam uz mūžīgā pavasara salu.

Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu