Par dalību kartelī Konkurences padome soda "Alpha Baltic Media" un "Smart Solutions Europe"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padome izgatavots informatīvais buklets.
Konkurences padome izgatavots informatīvais buklets. Foto: Evija Trifanova/LETA

Konkurences padome (KP) piemērojusi sodu SIA "Alpha Baltic Media" un SIA "Smart Solutions Europe" kopumā 28 351 eiro apmērā par dalību kartelī, pavēstīja KP pārstāvji.

Tostarp "Alpha Baltic Media" piemērots naudas sods 27 381 eiro apmērā, bet "Smart Solutions Europe" - 970 eiro apmērā.

Soda nauda kompānijām piemērota par saskaņotu piedāvājumu sniegšanu trijos Daugavpils pilsētas domes organizētajos iepirkumos un citos ar svētku noformēšanu, tostarp ar dekoru piegādi, uzstādīšanu un demontāžu saistītos citu pašvaldību organizētajos vēl kopā astoņos iepirkumos.

KP informē, ka informāciju par iespējamu aizliegtu vienošanos starp "Smart Solutions Europe" un "Alpha Baltic Media" KP saņēma no Daugavpils pilsētas domes.

Saņemtā un izmeklēšanas laikā papildus iegūtā informācija liecināja, ka uzņēmumu sagatavotie piedāvājumi Daugavpils pilsētas domes iepirkumā ir salīdzināmi gan saturiski, gan arī pēc aizpildīšanas veida. Lietas izpētes laikā secināts, ka abu uzņēmumu piedāvājumus gan Daugavpils pilsētas domes organizētajā iepirkumā, gan arī citu pašvaldību rīkotajos iepirkumos sagatavojis "Smart Solutions Europe" darbinieks.

KP konstatēja, ka laika periodā no 2020.gada nogales līdz 2021.gada nogalei "Alpha Baltic Media" un "Smart Solutions Europe" darbībās konstatētais pārkāpums izpaudies kā saskaņotu piedāvājumu iesniegšana iepirkumā, komerciāli sensitīvas informācijas apmaiņa, tostarp par cenu, dalības noteikumu saskaņošana, piedaloties iepirkumos, kā arī tādu dalības noteikumu izpaušana konkurentam, kas būtiski samazina konkurenci dalībai iepirkumā, kā arī piedāvājumu sagatavošana konkurentu vietā kopā 11 iepirkumos.

Iecietības programmas viens no galvenajiem kritērijiem, kas jāievēro tās dalībniekam, ir patiesas informācijas sniegšana un sadarbība ar KP, un šajā lietā abi lietas dalībnieki vēlējās izmantot Iecietības programmas ietvaros iegūstamo naudas soda samazinājumu un atzina vienošanās pastāvēšanu vienā iepirkumā, kā arī sniedza papildu informāciju par vēl vienu iepirkuma epizodi, kur abi lietas dalībnieki bija saskaņojuši darbības.

Taču veikto procesuālo darbību laikā KP konstatēja, ka abi lietas dalībnieki nav snieguši pilnīgu un patiesu informāciju, jo ir saskaņojuši darbības ne tikai iepriekš minētajos divos, bet vēl deviņos līdzīgos iepirkumos par rotājumu uzstādīšanu, demontāžu un citiem darbiem. Ņemot vērā minēto, Iecietības programmas ietvaros iegūstamais naudas soda samazinājums konkrētajā gadījumā nav attiecināms.

Vienlaikus KP to vērtēja kā atbildību mīkstinošu apstākli, jo gan "Alpha Baltic Media", gan "Smart Solutions Europe" izrādīja iniciatīvu sadarbībā ar KP, sniedza informāciju un papildu pierādījumus, kas veicināja aizliegtā pārkāpuma konstatēšanu. Tādējādi abi uzņēmumi saņēma naudas soda samazinājumu 10% apmērā.

KP pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem piemēroja naudas sodus, kas tika aprēķināti procentos no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.

"Alpha Baltic Media" pārstāvji aģentūrai LETA norāda, ka pārsūdzēs KP lēmumu par aizliegtas vienošanās pārkāpumu. Uzņēmuma vērtējumā, KP lēmumā nav korekti novērtējusi lietas faktiskos apstākļus, tādēļ lēmumus ir prettiesisks, jo uzņēmums savā darbībā nav pieļāvis KP lēmumā konstatēto Konkurences likuma pārkāpumu.

Tāpat "Alpha Baltic Media" pārstāvji atzīmē, ka uzņēmums sadarbojās ar KP izmeklēšanas laikā, tādēļ neizprot KP lēmumu un aizstāvēs savas tiesības uz taisnīgumu tiesā.

Kompānija "Alpha Baltic Media" reģistrēta 2008.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Igaunijas "AlphaAgency", bet patiesais labuma guvējs ir Latvijas pilsonis Lauris Špillers. 2021.gadā kompānijas apgrozījums bija 981 406 eiro, bet peļņa - 83 619 eiro.

Savukārt "Smart Solutions Europe" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro. Kompānijas kapitālā 60% īpašnieks ir Arnis Lazdiņš, bet 40% īpašnieks ir Ingus Eislers. 2021.gadā "Smart Solutions Europe" apgrozījums bija 297 902 eiro, bet peļņa - 33 104 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu