Miris krievu kosmonauts, kurš kosmosā pavadījis visvairāk laika (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valērijs Poļakovs
Valērijs Poļakovs Foto: AP/Scanpix

80 gadu vecumā miris krievu kosmonauts Valērijs Poļakovs, kurš starp 1994. un 1995. gadu Zemes orbītā kosmosa stacijā “Mir” pavadīja 437 pilnas dienas, kļūstot par pasaules rekordistu, vēsta "BBC".

Poļakova galvenais darbs bija saistīts ar pētījumiem par to, kāda ietekme uz cilvēka garīgo veselību, ja tam būtu jāpārdzīvo ilgais lidojums uz Marsu. Atklājās, ka 14 mēnešus ilgā ekspedīcija Zemes orbītā neatstāja negatīvu ietekmi uz Poļakova garīgajām spējām.

Par Valērija Poļakova nāvi pavēstīja Krievijas kosmosa aģentūra “Roscosmos”, nodēvējot viņu par Padomju Savienības varoni. Kosmonauta nāves iemesls nav zināms.

“Telegram” ierakstā “Roscosmos” vēstīts, ka Poļakova pētījumi palīdzēja pierādīt, ka cilvēka ķermenis spēj pietiekoši labi izturēt ilgus lidojumus tālu aiz Zemes orbītas – kosmosa dzīlēs.

Poļakovs piedzima 1942. gadā Tulā – pilsētā uz ziemeļiem no Maskavas. Sākumā viņš bija ārsts, tomēr vēlāk kļuva par kosmonautu. Viņa pirmā misija norisinājās 1988. gada augustā, kad Zemes orbītā viņš pavadīja astoņus mēnešus.

Sešus gadus vēlāk Poļakovs uzstādīja pasaules rekordu, kosmosā pavadot 437 pilnas dienas. Orbitālajā stacijā “Mir” Poļakovs darbojās no 1994. gada 8. janvāra līdz 1995. gada 22. martam, Zemi apriņķojot vairāk nekā 7000 reižu. Vēlāk viņš stāstīja, ka šis laiks ir vienāds ar ceļu uz Marsu un atpakaļ.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu