"Latvijas gāze": Latvijas mājsaimniecībām dabasgāze jau šobrīd ir lētāka nekā Igaunijā (3)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes plīts deglis ar liesmu.
Gāzes plīts deglis ar liesmu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šīs nedēļas sākumā izskanēja, ka saistībā ar gāzes tirgus cenas kritumu Igaunijas gāzes uzņēmums "Eesti Gaas" koriģēs iecerētos mājsaimniecību tarifus, kuriem spēkā būtu jāstājas oktobrī. Savukārt Latvijas dabasgāzes tirdzniecības uzņēmums "Latvijas gāze" skaidro, ka jau šobrīd Latvijas mājsaimniecības par dabasgāzi maksā mazāk nekā kaimiņvalsts iedzīvotāji.

"Latvijas gāzes" Sabiedrisko attiecību speciāliste Anastasija Petere ziņu portālam TVNET norāda, ka salīdzināt mājsaimniecību dabasgāzes cenas Igaunijā un Latvijā nebūtu korekti, jo Igaunijā atšķirībā no Latvijas ir "atvērts" mājsaimniecību tirgus, kā arī ir atšķirīga tarifu noteikšanas metodoloģija un periodiskums.

Tostarp Latvijā dabasgāzes cenu mājsaimniecībām nosaka pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātās metodikas un tarifi mājsaimniecībām jeb saistītiem lietotājiem parasti tiek mainīti divreiz gadā — 1. janvārī un 1. jūlijā. "Šobrīd spēkā esošie dabasgāzes tirdzniecības gala tarifi, kas iekļauj visus sistēmu komponentus, šī gada otrajam pusgadam ir aprēķināti pie dabasgāzes cenas 107,34 eiro/MWh, lai gan šā brīža dabasgāzes tirgus cena ir ap 200 eiro/MWh," atzīmē Petere.

Tāpat "Latvijas gāzes" pārstāve skaidro, ka Igaunijas uzņēmuma "Eesti Gaas" piemērā ir norādīts, ka septembrī mājsaimniecību lietotāji maksāja 2,65 eiro/m3, savukārt Latvijas mājsaimniecību lietotāju gala tarifs ir apmēram 1,80 eiro/m3, kas jau šobrīd ir par 0,82 eiro/m3 jeb ~30% zemāks, nekā Igaunijas mājsaimniecību patērētāji maksāja septembrī.

Savukārt pieminētais "Eesti Gaas" iepriekš plānotais tarifa pieaugums oktobrī līdz 4,10 eiro/m3 Igaunijas lietotājiem nozīmētu, ka tie maksātu vairāk nekā 2 reizes vairāk, nekā to dara Latvijas mājsaimniecību patērētāji, pauž Petere.

Jāpiebilst, ka jaunais Igaunijas uzņēmuma piedāvātais dabasgāzes oktobra tarifs būs zināms nākamnedēļ, bet SPRK vēl nav sniegusi atbildi par "Latvijas gāzes" lūgumu izvērtēt gāzes tarifu ar vēlmi to celt. Kad abas šīs lietas būs zināmas, tad arī varēs precīzāk izvērtēt, kuras valsts mājsaimniecības ir neizdevīgākā pozīcijā.

Jau vēstīts, ka "Latvijas gāze" ir vērsusies SPRK ar lūgumu izvērtēt iespēju no 1.oktobra pārskatīt dabasgāzes tarifu. Iepriekš uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis skaidroja, ka LG grasās šoruden vēlreiz celt gāzes tarifu, jo ir būtiski kāpušas cenas, par kurām dabasgāze tiek iepirkta.

SPRK vēl vērtē, vai šāds lūgums ir pamatots.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu