Puiši aizbraukuši, bet meitenēm par visu jāatbild jeb mobilizācijas trieciens Krievijas biznesam (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lielai daļai Krievijas iedzīvotāju mobilizācija bija negaidīta, un no tās cietīs daudzi uzņēmumi. Lai arī Krievijas Aizsardzības ministrija solīja nemobilizēt IT un finanšu jomas speciālistus, realitāte kļuvusi citādāka. “The Moscow Times” vēsta, ka Krievijā daudziem uzņēmumiem nu būs jācīnās par izdzīvošanu.

Par plāniem jāaizmirst

“Atlidoja kārtējais melnais gulbis, kas līdzīgs 2022. gada 24. februārim,” situāciju biznesā apraksta kompānijas “Good Wood” dibinātājs Aleksandrs Dubovenko. Viņa kompānija būvē privātmājas, un uzņēmējs secina, ka daļa pasūtītāju ir atlikuši lēmumu par māju celtniecību, bet daļa pasūtītāju – jau apturējuši sāktos projektus.

“Biju plānojis mājas celtniecību, bet tagad nolēmu uz laiku atteikties no šīs ieceres – ja nu gadījumā man būs jāmobilizējas? Var gadīties, ka naudu tērēšu kaut kur citur, ne Krievijā,” savu atteikumu skaidro 35 gadus vecs Maskavas iedzīvotājs, kurš bija plānojis Piemaskavā būvēt privātmāju.

Dubovenko saka, ka salīdzinājumā ar februāri situācija ir mazliet labāka tādēļ, ka rubļa vērtība strauji nekrita. Februārī, kad sākās karš, divas nedēļas esot bijis pilnīgs šoks, kā laikā uzņēmums nenoslēdza nevienu līgumu, bet vairāki desmiti līgumu tika lauzti. Pašlaik šādi gadījumi ir retums, bet arī ar jaunu līgumu noslēgšanu nevedas – nedēļas laikā ir tikai viens jauns līgums, kas uzņēmumam rada bažas par nākotni.

“No 21. septembra darījumi ar nekustamo īpašumu tiek slēgti pēc inerces,” saka Dubovenko. Krievijas nekustamo īpašumu tirgū ļoti strauji varētu parādīties to dzīvokļu skaits, kas pieder no Krievijas aizbraukušajiem cilvēkiem, kas nevēlas doties karā. Piemēri jau ir, bet to pagaidām ir ļoti maz.

“Parādījušies vairāki sludinājumi no sērijas “pārdodu dzīvokli saistībā ar pārcelšanos”. Tomēr pircēju ar naudu ir maz. Visticamāk, lielākā daļa ir tie, kuriem ir nauda un vēlēšanās kaut ko nopirkt, bet tiek gaidītas atlaides. Jau pašlaik teju visi īpašumu pārdevēji faktiski uzreiz dod 15% atlaidi no sākumcenas, bet pārrunu laikā izdodas izkaulēt atlaidi līdz pat 30%,” norāda Dubovenko.

Tāpat arī biroju tirgū iestājusies “koma”, jo uzņēmumi atceļ jau saskaņotos darījumus un maz kurš saprot, kas būs tālāk ar viņa biznesu, jo darbinieki tiek mobilizēti un pastāv citas problēmas. Tas ir nepatīkams pavērsiens, jo nekustamo īpašumu tirgus tik tikko sāka atkopties pēc ziemas sabrukuma.

Pēc mobilizācijas sākuma tirgus dalībnieki faktiski ir nonākuši strupceļā, jo nav iespējams prognozēt, kas notiks tālāk.

Bez apsardzes

Stūrī iedzīti ir arī privāto apsardzes uzņēmumu vadītāji.

“Man 100% darbinieku atbilst mobilizācijas kritērijiem, trešā daļa jau saņēmuši pavēstes,” stāsta Maskavas apsardzes kompānijas īpašnieks. Viņš par sava uzņēmuma nākotni baidās arī tāpēc, ka 80% no 300 viņa darbiniekiem pārceļas uz darbu Maskavā rotācijas kārtībā. Pagājušajā nedēļā vairāki desmiti cilvēku nav varējuši doties uz darbu, jo vietējās militārās varasiestādes ir ierobežojušas mobilizācijai pakļauto vīriešu pārvietošanos starp reģioniem.

“Runā, ka šos ierobežojumus atcels, bet, ja tā turpināsies, nezinu, kurš varēs strādāt,” norādīja uzņēmējs.

Nebūs noskaņojuma svinēt

“Nav kam strādāt, jo mūsu puiši ir aizbraukuši, bet meitenēm tagad par visu jāatbild,” norāda Krievijas lielveikalu tīkla “Pjateročka” darbiniece. Šajā veikalu tīklā daļa strādājošo nesen bija ieguvuši Krievijas pilsonību.

Finanšu pakalpojumu kompānijas teorētiski ir pasargātas no mobilizācijas, taču, kas attiecas uz darbiniekiem, tad no mobilizācijas ir pasargāti tikai tie darbinieki, kam ir konkrēti finanšu profila izglītība. Šo kompāniju pārstāvji saka, ka “tie, kas jūt, ka mobilizācija viņus skars, pārvietojas [aizbrauc vai aiziet no darba] pirmie”. Daļa vīriešu devušies uz Kazahstānu.

Tāpat kādā bārā Maskavā darbā ir palicis tikai viens bārmenis, kurš sestdienas vakarā sūdzējies par personāla trūkumu.

“Palieku es – students un oficiante. Pārējie pieci cilvēki, ieskaitot pārvaldnieku, brauc projām. Iespējams, bārs būs jāslēdz. Cilvēkiem vienkārši nebūs noskaņojuma priecāties,”

sacīja bārmenis, vēršot uzmanību uz tukšo zāli, kur sestdienas vakarā bija vien divi apmeklētāji, lai gan parasti bārs bijis ļoti pilns.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu