Arvien vairāk izskatās, ka koalīcijā "Progresīvo" nebūs, uzsver eksperts (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Politologs Filips Rajevskis
Politologs Filips Rajevskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Nacionālās apvienības (NA) un "Apvienotā saraksta" (AS) paziņojumiem ceturtdien arvien vairāk izskatās, ka koalīcijā "Progresīvo" nebūs, sarunā ar aģentūru LETA pauda politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Trīs vai četras partijas, tātad "Jaunā vienotība" (JV), NA un AS ar vai bez "Progresīvajiem" - tas ir tas perimetrs, kurā notiek darbošanās, jo vēl nav tādas krīzes situācijas, lai domātu par nopietniem kompromisiem un pārkāptu partiju jau iezīmētās "sarkanās līnijas", pauda politologs.

Sarunu atvēršana ar kādu politisko spēku, par kuru jau ir paziņots, ka tas paliek opozīcijā, JV būtu "daudz sāpīgāka nekā aiziet pa trīs partiju koalīcijas jeb tā saucamo vienkāršo ceļu," uzskata eksperts.

Vaicāts, vai situāciju, kurā JV atsakās no NA vai AS ņemšanas koalīcijā, viņš uzskata par iespējamu, Rajevskis norādīja, ka viņš neredz, ar ko JV šo potenciālo partneri varētu aizstāt. Ideoloģiski tuvākā partija būtu Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), ar kuru JV jau ir kopīgi veidojusi valdību, taču JV premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš ir pietiekami asi izteicies par ZZS virzīto Ministru prezidenta amata kandidātu Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"), tāpēc atkāpšanās no šiem vārdiem būtu ļoti "interesanta", sacīja politologs.

Ja iestātos nopietna krīze, iespējams, JV savu nostāju varētu mainīt, taču šobrīd Rajevskis šādu scenāriju nesaredz.

Arī līdzšinējo sarunu norisi politologs nosauca par interesantu. JV ir satikusies ar visiem potenciālajiem koalīcijas partneriem, ir izteikusies un tagad "paņēmusi pauzi", Kariņam dodoties divu dienu komandējumā, pauda politologs. Rajevskim ir radies iespaids, ka JV ir pateikusi "Progresīvajiem", lai viņi tālāk tiek galā paši.

Viņš arī norādīja, ka no sabiedrības skatupunkta nav lielas starpības, vai koalīciju veidos trīs vai četras partijas - tas ir iekšējo attiecību un iekšējā līdzsvara jautājums.

Kā ziņots, AS un NA kā rīcībspējīgu valdības modeli redz tikai trīs partiju koalīciju ar JV, ceturtdien pēc AS un NA pārstāvju tikšanās apliecināja abu partiju politiķi.

JV līderis, Ministru prezidents Kariņš savukārt uzsvēris, ka nav neviena nepārvarama šķēršļa četru partiju koalīcijai, kuru veidotu JV, NA, AS un "Progresīvie".

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu uzrādīja JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus. Tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16 deputātu krēsliem, AS ar 15, NA ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar desmit un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem parlamentā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie dati.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu