VIDEO Vai akustiskās ribjoslas bojā ceļa segumu un riepas? Skaidro eksperti (8)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Latvijas Valsts ceļi

Uz Latvijas ceļiem vietām parādījušās akustiskās ribjoslas – "bedrītes" uz autoceļa ass līnijas, uz kurām uzbraucot rodas vibrācija un troksnis, lai brīdinātu autovadītāju no iebraukšanas pretējā joslā. Latvijas Televīzijas raidījuma "4. studijas" aptaujātie eksperti apgalvoja – pamata bažām nav.

Kāds autovadītājs raidījumam sacīja: "Es esmu tālbraucējs ar ļoti lielu darba stāžu – 30 gadi. Izbraucot Eiropu, nevienā valstī es neesmu redzējis šādu asfaltu, kurā bedrītes izgrauž pa vidu! Tas ir absurds, nu nav nekur [tā]. Ir gar malām uztaisīts krāsojums ar skaņas vibrāciju."

"Viens saka – lai neaizmieg. Pagājušajā nedēļā pie Zorģiem aiz Iecavas cilvēks aizmiga, tad ko tas dod?" Autovadītājs bažījas, ka tur krāsies ūdens, bojājot ceļa segumu; radītā skaņa ir ārkārtīgi skaļa un visbeidzot – tas bojās riepas.

VSIA "Latvijas valsts ceļi" pārstāve Anna Kononova pauda: "Latvija šajā ziņā neiet nekādu jaunu ceļu, mūsu kaimiņi igauņi jau labu laiku praktizē šo akustisko ribjoslu ierīkošanu, tāpat kā citviet Eiropā, kur daudzās valstīs to dara. Latvija ir ņēmusi piemēru un pārņēmusi šo praksi, 2016. gadā ieviešot pirmās ribjoslas uz Tīnūžu šosejas, un tas ir ceļa aprīkojums, kas ir domāts satiksmes drošības paaugstināšanai."

Pēc Kononovas skaidrotā, statistika rāda, ka ribjoslas darbojas, jo samazinās gan negadījumu skaits, gan cietušo, gan arī bojāgājušo skaits tajos posmos, kur ribjoslas ir.

Akustiskās ribjoslas uz Latvijas autoceļiem ir ierīkotas aptuveni 200 kilometru garumā uz galvenajiem autoceļiem, kur starp divām pretējos virzienos braucošām joslām nav atdalošās barjeras. To mērķis ir pievērst uzmanību, ja autovadītājs novirzās no savas braukšanas joslas.

Video: "4. studija" sižets

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu