Uzņēmēja Egija Gailuma iesaka, kā sākt veidot karjeru jau skolas laikā (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"OX Drive" līdzdibinātāja Egija Gailuma.
"OX Drive" līdzdibinātāja Egija Gailuma. Foto: Publicitātes foto

Egija Gailuma, bijusī "CityBee Latvia" vadītāja un strauji augošās Tesla automašīnu koplietošanas platformas "OX Drive" līdzdibinātāja, savu karjeras ceļu sāka veidot jau skolas vecumā. Viņa uzskata, ka jāturpina mācīties visu dzīvi un ir nepieciešams sevi nepārtraukti pilnveidot, neatkarīgi no vecuma.

Ceļš uz panākumiem

Egija ir nepārtrauktā kustībā — viņa grib radīt, izmēģināt, riskēt un mācīties. Komforta zona ir garlaicīga, tāpēc Egija labprāt izaicina sevi. Jau skolas laikā viņa bijusi ļoti aktīva — darbojās kā brīvprātīgā dzīvnieku patversmē, organizēja pasākumus, iesaistījās dažādās nevalstiskajās organizācijās, piedalījās pieredzes apmaiņas programmās, kā arī nodarbojās ar dažādiem sporta veidiem. Tas Egijai ļāvis mācīties atbildības uzņemšanos, iniciatīvas izrādīšanu, kā arī komunikācijas prasmes.

Egijai piemīt ļoti svarīga uzņēmējspēja – mērķtiecība. Jau 15 gadu vecumā viņa zināja, ko vēlas darīt nākotnē, līdz ar to biznesa sfēra nav bijusi nejauša izvēle. Viņa uzskata, ka šobrīd uzņēmējdarbība ir ļoti stilīga un populāra, tomēr mūsdienās par priekšnoteikumu kļūst ne tikai rakstura īpašības, bet arī vērtības. Egijas pirmā neprātīgā biznesa ideja tika īstenota 18 gadu vecumā. Tagad Egija to atceras ar smaidu: "Paņēmu kredītu 200 latu apmērā, jo biju izlēmusi atvērt savu internetveikalu ar precēm mājdzīvniekiem. Iztērēju visu naudu, lai nomātu biroja telpas, taču man nebija ne jausmas, kā izveidot mājaslapu. Atminos, kā sēdēju birojā uz grīdas un domāju, ko darīt tālāk. Tomēr arī šī ir vērtīga pieredze, kas palīdzējusi man nonākt tur, kur esmu šodien. Nav jābaidās kļūdīties, jo iegūtās mācības var būt noderīgas tālākajā ceļā," stāsta Egija.

Mācīšanās nekad neapstājas

Viņa uzskata, ka par personībām veidojamies savā vidē, tādēļ liela loma ir vecāku, skolotāju un draugu atbalstam. Tomēr tam nevajadzētu būt noteicošajam — pat ja viedoklis nesakrīt ar apkārtējiem, ir jātic saviem spēkiem. Egija ir pārliecināta, ka tieši tas slēpjas aiz katra karjerā veiksmīga cilvēka. "Man paveicās, ka vecāki atbalstīja mani un mērķtiecīgi mēģināja pilnveidot manī dažādas īpašības, piemēram, drosmi, ļaujot pieņemt patstāvīgus lēmumus. Tomēr, ja tu pārstāj gūt jaunas iemaņas un zināšanas, tad apstājas arī tava izaugsme. Šī iemesla dēļ es joprojām cenšos lasīt grāmatas, klausīties podkāstus, apmeklēt pašizaugsmes kursus, uzsākt jaunus hobijus. Nesen sāku nodarboties ar jāšanas sportu – nekad iepriekš nebiju to darījusi. Mācīšanās manā dzīvē nekad neapstājas," atzīst Egija.

Spēja ieraudzīt savas intereses

Egija tic, ka nav jāgaida vidusskolas absolvēšana, lai iepazītu dažādās karjeras iespējas un savas prasmes. To iespējams izdarīt, iepazīstot jaunus cilvēkus, izmantojot karjeras atbalsta iespējas, iesaistoties ārpusskolas aktivitātēs un mēģinot tajā visā ieraudzīt savas intereses. "Ir aplami domāt, ka dzīve sāksies tikai tad, kad būsi iekāpis pieaugušo kurpēs. Ja tevi, esot vēl tikai skolēnam vai studentam, interesē pasākumi – meklē brīvprātīgā iespējas un izmēģini savus spēkus, palīdzot pasākumu organizēšanā. Ja tevi interesē mārketings, piedāvā kādam nelielam uzņēmumam paša izveidotu mārketinga plānu. Gribi būt uzņēmējs? Radi kaut ko un mēģini to pārdot internetā," ar padomiem dalās Egija.

Intervija tapusi Karjeras nedēļas 2022 pasākumu ietvaros.

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, ko Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) organizē sadarbībā ar Latvijas pilsētām un novadiem. Tā ir viena no VIAA īstenotā projekta  "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" aktivitātēm ar Eiropas Sociālā fonda un valsts finansējumu. Šogad Karjeras nedēļa ar saukli "Uzņēmējspējas – tavas superspējas!" aicina ikvienu, īpaši skolēnus, izzināt un attīstīt savas uzņēmējspējas. Uzņēmējspējas nav tikai spējas un prasmes radīt un vadīt uzņēmumu. Tās ir zināšanu, prasmju, attieksmes un rakstura īpašību kopums, kas nepieciešams veiksmīgas karjeras veidošanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu