VVD par depozīta sistēmas ieviešanas noteikumu nepildīšanu piemērojis vairākus sodus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts Vides dienests (VVD) par depozīta sistēmas ieviešanas noteikumu nepildīšanu līdz šim ir izdevis 19 izpildrīkojumus, piemērojot naudas sodus kopumā 11 450 eiro apmērā.

Dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska pavēstīja, ka VVD šogad 45 komersantiem ir nosūtījis lēmumus par veicamajām rīcībām neatbilstību novēršanai 96 tirdzniecības vietās, proti, par līgumu slēgšanu ar SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) un izlietotā iepakojuma pieņemšanu, brīdinot komersantus par to, ka labprātīgas neizpildes gadījumā lēmums tiks pakļauts piespiedu izpildei, piemērojot naudas sodu.

Pēc DIO datiem, 2022.gada 1.septembrī ar astoņiem depozīta iepakojuma pārdevējiem vēl nebija izdevies vienoties par izlietotā depozīta iepakojuma pieņemšanu un noslēgt līgumu ar depozīta sistēmas operatoru.

Vaicāta par SIA "Ranvus", kas mazumtirdzniecībā strādā ar zīmolu "Beta", sekmēm depozīta sistēmas ieviešanā, VVD pārstāve norādīja, ka kompānijai līdz šim divas reizes ir piemērotas soda sankcijas par līguma neslēgšanu un neiesaistīšanos depozīta sistēmā. 2022.gada 1.augustā "Ranvus" noslēdza līgumu ar DIO par depozīta iepakojuma manuālu pieņemšanu, taču, pēc VVD rīcībā esošās informācijas, līgumā noteiktie pienākumi netiek pildīti, tādējādi "Ranvus" tiks piemērotas papildu soda sankcijas līdz brīdim, kad tiks nodrošināta depozīta iepakojuma pieņemšana.

Tikmēr DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis aģentūrai LETA norādīja, ka līgumus nav noslēguši atsevišķi mazie uzņēmumi, kuriem iepakojums jāpieņem manuāli. Kopumā šie tirgotāji depozīta iepakojumu pieņemšanas infrastruktūru būtiski neietekmē.

Vienlaikus Stūrītis piebilda, ka ar attiecīgajiem tirgotājiem regulāri sazinās gan operators, gan arī VVD.

Viņš uzsvēra, ka DIO aktīvi seko līdzi arī pārējām tirdzniecības vietām, kas ir noslēgušas līgumu ar operatoru, lai pārliecinātos, ka nenotiek būtiski pārrāvumi depozīta iepakojumu pieņemšanā gan taromātos, gan manuāli. Gadījumā, ja kāds no šiem tirgotājiem nepieņem iepakojumu vai, piemēram, taromāts nav ilgstoši tīrīts vai iztukšots, DIO vēršas pie konkrētā tirgotāja un informē arī VVD, kas tālāk veic administratīvās darbības, lai novērstu turpmākas šāda veida situācijas.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

VVD konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu