Tarifu nobremzēšanai varētu atteikties no "Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" peļņas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

. Lai bremzētu AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) tarifu palielinājumu, visticamāk, būs jāatsakās no uzņēmumu peļņas, kā arī jāsadala zaudējumu apmaksa uz ilgāku laika periodu, lai mazāk justu sadārdzinājumu, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" prognozēja "Jaunās vienotības" deputāts Arvils Ašeradens.

Politiķis minējis iespējamos scenārijus, lai risinātu situāciju, kur "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls" rosina krietni celt tarifus.

Viens no variantiem būtu cenas griesti iedzīvotājiem, no valsts budžeta kompensējot zaudējumus infrastruktūras uzturētājiem. Vēl tiek piedāvāts iesaldēt jaudas rezerves sistēmas drošuma cenu, kas nozīmētu zaudējumus.

Kā ticamu variantu Ašeradens piedāvā uzņēmumu atteikšanos no peļņas. Politiķis gan norādīja, ka ir jāskatās, cik uzņēmums ir integrēts finanšu tirgos, kā šāda darbība ietekmēs uzņēmuma vērtspapīru cenu.

Vēl iespējams uzņēmumu zaudējumus atgūt ilgākā laikā. "Tas neuzlabo uzņēmuma finanšu stāvokli, bet ir uzkrāts parāds, kas amortizējas noteiktā laika periodā," raidījumā skaidroja Ašeradens.

Paliek arī iespēja neatgūt zaudējumus - proti, uzņēmums tos vienkārši noraksta. Ašeradens gan atgādināja, ka tas gan var radīt apdraudējumu kritiskās infrastruktūras uzņēmumiem.

Pēc Ašeradena domām, valstī vienosies par kompleksu risinājumu, kur atteiksies no uzņēmuma peļņas un mēģinās sadalīt zaudējumus garākā laika posmā, lai to atmaksu mazāk izjustu.

Kā ziņots, AST un "Sadales tīkls" ir pieteikuši iespaidīgus elektrības pārvades tarifu palielināšanas plānus, kas izsaukuši satraukumu sabiedrībā, tāpēc politiķi apņēmušies nodrošināt tajos izmaiņas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu