FTX krahs: kriptobiržas vadītājs grimst arvien lielākos melos (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Bijušā miljardiera un kriptobiržas FTX dibinātāja Sema Benkmana-Frīda liktenis ir atkarīgs no atbildēm uz diviem jautājumiem – ko mēs zinām par “Alameda Research” un kad kļuva zināms par FTX saistību ar “Alameda”?

Novembra sākumā sabrukumu piedzīvoja ne tikai FTX, bet arī “Alameda Research”, kas ir slepens fonds, kuru 2017. gadā dibināja Benkmans-Frīds. Viņa 2019. gadā dibinātā kriptobirža FTX ātri kļuva par vienu no lielākajām pasaulē. Kopš tā laika daudzi cenšas saprast, kādā veidā abas organizācijas bija savstarpēji saistītas un kādi notikumi noveda abus uzņēmumus līdz bankrotam.

Vairākās intervijās Benkmans-Frīds izteica savu teoriju - “Alameda Research” paņēma pārāk daudz kredītu, izmantojot riskantas investīcijas FTX platformā. Tā, savukārt, nepamanīja riska faktorus un nenovērsa potenciālās problēmas. Galvenā doma ir tā, ka Benkmans-Frīds vienkārši nezināja, kas notiek paša dibinātajā “Alameda”.

“Esmu patiesi izbrīnīts par to, kādas problēmas piemeklējušas “Alameda”. Tā nav tā kompānija, kam es sekoju katru dienu. Tā nav kompānija, ko es vadīju. Es to nevadu vairākus gadus. Tāpēc es arī nezināju, kas tur notiek. Par kompānijas finansēm biju informēts vien virspusēji,” izdevumam “New York Magazine” taisnojās Benkmans-Frīds.

Par to, cik “virspusēji” informēts bija Benkmans-Frīds, vēl jātiek skaidrībā. Bankrota procedūras vadītāji to arī cenšas noskaidrot. Tomēr Benkmana-Frīda sarunās ar medijiem var saskatīt pazīmes, ka uzņēmējs melo, jo bija labi informēts par finanšu situāciju “Alameda”. Piemēram, kopš 2021. gada viņš izdevumam “Forbes” vismaz piecas reizes sūtīja datus par “Alameda” aktīviem, tostarp par dažādām transakcijām un dažādu digitālo valūtu vienību izmantošanu savos norēķinos.

Lielākā daļa miljardieru izvēlas nerunāt par savām finansēm. Tas nebija Benkmana-Frīda gadījums. Ar viņu “Forbes” sāka sazināties jau 2021. gada janvārī, un tolaik vēl esošais miljardieris labprāt bija gatavs runāt par saviem panākumiem.

Viņš arī norādīja, ka viņam pieder 90% daļas “Alameda Research”, kā arī aptuveni 50% kriptobiržā FTX.

Pagājušā gada martā “Forbes” atjaunoja informāciju pasaules miljardieru reitingam. Tolaik kriptovalūtu kursi strauji auga, un arī “Alameda Research” bija ieguvusi vairāk digitālo valūtu vienības, kuru vērtība tuvojās jau 200 miljoniem dolāru. Līdz ar to “Alameda” pieejamie līdzekļi kopā bija sasnieguši jau 32,5 miljardus dolāru.

Dati tika atjaunoti regulāri, un faktiski uz katru “Forbes” aicinājumu Benkmans-Frīds arī sniedza atbildes par saviem uzņēmumiem. 2021. gada septembrī Benkmans-Frīds sniedza detalizētu informāciju par “Alameda” darījumiem, kas veikti ar dažādiem digitālās valūtas rīkiem.

“Mēs palaidām tirgū aptuveni 20 miljardus FTT tokenu, tādējādi izpērkot FTX akcijas no “Binance”. Pēc tam pārpirkām šīs vienības atvērtajā tirgū,” rakstīja Benkmans-Frīds izdevumam “Forbes”. Viņš lepojās, ka šādi viņa kompānijām izdevās noturēt savas pozīcijas tirgū.

2022. gada martā Benkmans-Frīds atkal atjaunoja informāciju, precizējot detaļas par savu dalību “Alameda Research”. FTT tokenu aktīvu apjoms jau bija samazinājies. Augustā, mēnesi pirms kraha sākuma, uzņēmējs atkal pastāstīja par savu aktīvu apjomu un atklāti pastāstīja par FTX lielāko akcionāru aktīvu vērtību. Tāpat tika iekļauta informācija par “Alameda” rīcībā esošajiem aktīviem, tostarp investīcijās FTT tokenos un citos uzņēmumos. Ja var ticēt tā laika paziņojumiem, kopējā viņa daļa “Alameda” bija 8,6 miljardi dolāru. Tajā laikā, iespējams, šī kompānija jau saskārās ar nonākšanu strupceļā un lieliem zaudējumiem, ko radīja pieaugošie parādi.

Respektīvi – detaļas, ko uzņēmējs pats sniedza “Forbes”, liecina par to, ka viņam bija ļoti labs priekšstats par to, kas notika “Alameda Research”, un viņš labi zināja par kompānijas operācijām, it īpaši 2021. gadā, lai gan formāli viņš šīs kompānijas vadītāja amatu pameta 2019. gadā pēc FTX dibināšanas. Benkmans-Frīds ilgi uzstāja, ka abi uzņēmumi nav savstarpēji saistīti, lai gan viņš bija abu kompāniju akcionārs.

Tas, kas nav skaidrs, ir jautājums, cik dziļi Benkmans-Frīds bija iesaistīts “Alameda Research” darbībā. Ņemot vērā viņa saziņu ar “Forbes”, viņš tik tiešām varēja nezināt par pilnībā visu, kas notika uzņēmumā. Sūtītā informācija, protams, nebija pilnībā izsmeļoša, jo viņš runāja tikai par galvenajiem aktīviem un darījumiem ar digitālo valūtu vienībām. Viņš arī zināja teikt, ka finansiālas problēmas “Alameda Research” piemeklēja šī gada otrajā pusē. Šīs problēmas viņš gan atteicās komentēt.

Tiek norādīts, ka lielākās bagātības Benkmanam-Frīdam bija 2021. gada beigās, kad tās sasniedza 26,5 miljonus dolāru. Tomēr tagad šis rādītājs ir tuvu nullei. “Forbes” novērtējot Benkmana-Frīda finanses, secina, ka ārējie investori kā “Sequoia Capital” un Singapūras valsts fonds “Temasek” norādījuši daudz augstāku kompānijas vērtību nekā realitātē.

Tāpat augustā Benkmans-Frīds solīja jaunu informāciju par “Alameda Research” aktīviem, taču par reālo uzņēmuma finanšu stāvokli viņš uzzināja vien oktobrī. Pēc tam viņš vairs nekādu informāciju nav sniedzis un oficiāli paziņojis, ka viņa saistība ar “Alameda” bijusi vien virspusēja.

Iepriekš vēstīts, ka novembrī kriptobirža “Binance” atteicās no FTX iegādes darījuma, bet kriptobirža piedzīvoja sabrukumu.

FTX dibinātājs Sems Benkmans-Frīds bija viens no “Forbes” jaunāko miljardieru saraksta biedriem, taču – viņš rekordlielā ātrumā zaudēja savas bagātības.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu