Peru protestos pret jauno prezidenti dzīvību zaudējuši divi cilvēki

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Aldair Mejia/EPA

Peru protestos pret jauno prezidenti Dinu Boluarti, kas pie varas nākusi pēc līdzšinējā prezidenta Pedro Kastiljo atstādināšanas no amata, dzīvību zaudējuši divi cilvēki, svētdien pavēstīja varasiestādes.

Protestētāji pieprasa rīkot jaunas vēlēšanas, kā arī atbrīvot apcietināto Kastiljo.

Plašākie protesti notikuši valsts ziemeļos un Andu reģiona pilsētās.

Svētdien policijas un protestētāju sadursmēs Andauailasā, valsts dienvidos, dzīvību zaudēja divi cilvēki, bet pieci ievainoti, arī viens policists. Demonstranti mēģināja ieņemt pilsētas lidostu.

Peru kreisais prezidents Pedro trešdien tika gāzts, Kongresam nobalsojot par viņa impīčmentu, un vēlāk viņš tika aizturēts.

Kongress nobalsoja par Kastiljo impīčmentu, ignorējot viņa paziņojumu par Kongresa atlaišanu, ārkārtējā stāvokļa un komandantstundas izsludināšanu.

Dažas stundas pēc tam Peru pirmā viceprezidente Boluarte deva prezidenta amata zvērestu, kļūstot par pirmo sievieti Peru prezidenta amatā.

Sestdien Boluarte iecēla jaunu kabinetu. Premjera amatā iecelts bijušais prokurors Pedro Angulo.

Reaģējot uz Kastiljo mēģinājumu atlaist Kongresu, Peru bruņotie spēki un policija kopīgi paziņoja, ka Kastiljo nav likumīgu pilnvaru šādi rīkoties un armija un policija viņu neatbalstīs.

Trešdienas vakarā Kastiljo aizturēja policija, un pret viņu notiek izmeklēšana par dumpi.

Kastiljo 2021.gada jūnijā uzvarēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, iegūstot 50,12% balsu. Viņa sāncense bija labējā politiķe Keiko Fuhimori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu