FTX bijušajam vadītājam draud līdz pat 115 gadiem cietumā (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pret bankrotējušās kriptobiržas FTX dibinātāju un bijušais vadītāju Semu Benkmanu-Frīdu izvirzītas kopumā astoņas apsūdzības. Ja viņš šajās visās apsūdzībās tiks atzīts par vainīgu, tad viņam draud līdz pat 115 gadiem cietumā, vēsta “Time”.

30 gadus vecais uzņēmējs nu nonācis uz apsūdzēto sola, un likmes ir augstas – viņš visu savu atlikušo dzīvi varētu pavadīt aiz restēm, ja tiesa lems par viņa vainu izvirzītajās apsūdzībās.

“Ir sajūta, ka viņam [Benkmanam-Frīdam] jāgatavojas uz ļoti nopietnu cietumsodu,” norāda advokāts Niks Akermans. Viņš prognozē, ka FTX bijušajam vadītājam varētu piešķirt desmit gadu cietumsodu labākajā gadījumā.

Pret Benkmanu-Frīdu izvirzītas apsūdzības krāpniecībā ar klientiem un aizdevējiem; sazvērestībā ar mērķi veikt krāpšanu ar aktīviem un vērtspapīriem; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā un politisko kampaņu finansēšanas likuma pārkāpšanā.

Par krāpniecību vien draud 20 gadu cietumsods. Tiek norādīts, ka Benkmans-Frīds apkrāpis gan klientus, gan investorus, atmazgājot vairākus miljardus dolāru vērtas summas, izmantojot citas savas kompānijas, kā “Alameda Research”, kas lielā mērā ir atbildīga par FTX sabrukumu.

Uzņēmējs atkāpās no FTX vadītāja amata novembrī, kad uzņēmums sāka bankrota procedūru. Advokāti aprēķinājuši, ka uzņēmums ir parādā naudu vairāk nekā miljonam cilvēku un organizāciju. 50 lielākajiem investoriem vien uzņēmums ir parādā 3,1 miljardu dolāru.

Tāpat arī ASV Vērtspapīru un biržu komisija apsūdz Benkmanu-Frīdu investoru maldināšanā, bet citas varasiestādes apsūdzējušas uzņēmēju krāpniecībā.

Benkmans-Frīds publiski uzsvēris, ka viņš nebija informēts par problēmām, kas piemeklējušas FTX, un ka viņš nevēlējās sapludināt klientu naudu ar “Alameda” investīcijām. Akermans norāda, ka smagākais inkriminētais noziegums Benkmanam-Frīdam ir krāpniecība vairāku miljardu dolāru apjomā. Atzīstot par vainīgu šajā noziegumā, uzņēmējam draud ilgs cietumsods.

Tiek norādīts, ka izmeklēšana turpinās, un pašlaik zināmā informācija, iespējams, ir tikai “aisberga redzamā daļa”. Pašlaik Benkmana-Frīda vecāki, kuri ir Stenfordas universitātes profesori jurisprudencē, gatavojas darīt visu iespējamo, lai aizstāvētu dēlu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu