Cik daudz jāvingro, lai atsvērtu dienu sēdēšanas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Zināms, ka ilglaicīga sēdēšana nenāk par labu veselībai. Tieši tāpēc būtu interesanti noskaidrot, cik daudz jāvingro, lai atsvērtu veselu dienu sēdēšanas? Pētnieki saka, ka 30 līdz 40 minūtes sviedru dienā būs gana.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “British Journal of Sports Medicine”, līdz 40 minūtēm vidēji smaga treniņa var atsvērt 10 stundas ilgu sēdēšanu. Tiesa, jāņem vērā, ka samazināt sēdēšanas kaitējumu var pat neliels fizisku aktivitāšu daudzums vai pat tikai stāvēšana.

Šie secinājumi ir balstīti uz 2020. gada pētījuma metaanalīzi, kurā savukārt tika izanalizēti deviņi citi pētījumi, kas kopumā aptvēra 44 370 cilvēkus no četrām dažādām valstīm.

Metaanalīzē atklājās, ka nāves risks cilvēkiem ar mazkustīgāku dzīvesveidu pieauga, likumsakarīgi samazinoties fizisku aktivitāšu intensitātei.

Nu jau ir pavisam skaidrs, ka riteņbraukšana, staigāšana, dārzkopība un citas fiziskas aktivitātes var samazināt pāragras nāves risku, samazinot sēdēšanas sniegto kaitējumu. Un šeit mēs nerunājam tikai par sportu vai apzinātu un mērķtiecīgu vingrošanu. Pat pastaiga vai vienkārša stāvēšana var sniegt labumu.

“Kā norāda vadlīnijas, jebkura fiziska aktivitāte skaitās un jebkāds tās ilgums ir labāks kā nekas. Cilvēkiem vienmēr ir iespēja pasargāt savu veselību un atsvērt nekustīgumā brīžus,” komentēja veselības eksperts un pētnieks Emanuels Stamatakis.

Izvēlies kāpnes nevis liftu, rotaļājies ar saviem bērniem vai dzīvniekiem, sāc nodarboties ar jogu vai dejošanu, staigā, vizinies ar riteni un dari citas patīkamas un fiziski aktīvas lietas. Tas nāks tev tikai par labu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu