Septiņi padomi, kā nogādāt Ziemassvētku eglīti mājās uz auto jumta

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: sockagphoto/Shutterstock

Tā, Ziemassvētku zvanus jau iztālēm varam dzirdēt, bet vēl nav sarūpēta pati eglīte… Ak, braucam uz tirgotavu vai mežu! Taču ir viens "bet" - kā to pārvest ar automašīnu, vēl jo vairāk - kā nogādāt Ziemassvētku eglīti mājās uz automobiļa jumta? Jā, te dažs labs tikai pasmīkņātu: kurš gan nemāk eglīti piesiet pie automašīnas jumta!? Taču piesiet ir viena lieta, bet droši nogādāt to mājās, nesaskrāpējot auto vai nepazaudējot pa ceļam, ir kas pilnīgi cits. Šajā "autoDNA" padomu apkopojumā uzzināsiet septiņus vērtīgus ieteikumus vienkāršam un patīkamam darbiņam!

Ir dažādi varianti, kur iegādāties Ziemassvētku eglīti - tirgotavās pie lielveikaliem, tirgū vai no privātajiem audzētājiem. Protams, ir variants arī doties uz Latvijas valsts mežiem (atcerieties, šīs iestādes apsaimniekotajās teritorijās arī šogad katra ģimene drīkst nocirst tikai vienu eglīti!).

Vēl viena iespēja ir, un to izvēlas iedzīvotāji arvien biežāk, iegādāties svētku eglīti podiņā. To var pēcāk pārstādīt mežā vai savā piemājas teritorijā. Arī to iespējams iegādāties gan LVM kokaudzētavās, tā arī citās saimniecībās un, protams, tirgotavās pie lielveikaliem vai tirgū.

Kā nogādāt Ziemassvētku eglīti droši mājās ar savu auto? Cirstu eglīti var arī salonā, taču ar nosacījumu, ka tā nebūs pārāk gara. Visdrīzāk pārvešana notiks uz jumta. Bet kā ar eglīti podiņā? Arī te viss ir atkarīgs no izvēlētās eglītes - gan no tās garuma, gan kupluma. Visērtāk, saprotams, piekabē. Vai arī mēģināt saudzīgi ieriktēt guļus salonā, pirms tam nolaižot aizmugurējos sēdekļus horizontāli.

Visbeidzot atkal nonākam līdz jumtam. Un te arī ir lielākā atšķirība starp "piesiet" un "nostiprināt". Lūdzu, septiņi ieteikumi eglītes drošai nogādāšanai mājās uz jūsu auto jumta!

Izmantojiet atbilstošu automobili

Mācieties no citu kļūdām, piemēram, no visu iemīļotā mistera Bīna piedzīvojumiem Ziemassvētkos. Viņa "Mini Cooper" bija pārāk mazs, lai droši atvestu tik milzīgu egli uz savu šauro dzīvoklīti. Tāpēc brauciet pēc eglītes ar atbilstoša izmēra auto! Ja vēlaties iegādāties maza izmēra eglīti vai egli podiņā, tad problēmu nebūs un to varēs ielikt lielākajā daļā auto.

Paņemiet līdzi segu vai auduma gabalu

Reti kurš no mums tīši skrāpē automašīnas sānus pret dzīvžogu vai krūmiem. Tad kāpēc Ziemassvētku egle būtu kāds izņēmums?

Dodoties iegādāties eglīti tirgotavā vai pēc tās uz mežu, noteikti paņemiet līdzi kādu vecu segu vai citu auduma gabalu. Uzklājiet to uz mašīnas jumta pirms egles nostiprināšanas. Egļu zari, stumbrs un arī pašas skujas var nopietni saskrāpēt jūsu automobiļa jumtu.

Novietojiet egli ar galotni pret auto aizmuguri

Nebūt nav mazsvarīgi ir eglītes novietošanas pozīcija. Novietojot egli uz jumta tā, lai svētku koka galotne būtu virzienā uz automašīnas aizmuguri. Tas tādēļ, ka zari lokās uz augšu, kas braucienu mājup padarīs aerodinamiskāku.

Uz degvielas ekonomiju tas neko daudz neatsauksies, taču, jo mazāka būs vēja pretestība, jo lielāka iespēja, ka ar eglīti brauciena laikā nekas nenotiks. Sevišķi, ja tā nav iesaiņota tīklā, kaut gan lielākoties šodien to maigi iepako.

Nostipriniet, nevis tikai piesieniet

Nepareizi vai nepietiekoši nostiprināta Ziemassvētku eglīte pie straujas bremzēšanas vai braukšanas sākšanas var nokrist no jumta. Ja neesat vienīgais uz ceļa, tad pastāv liela iespējamība, ka eglīte var ietriekties priekšā esošajā spēkratā, pakļūt vai nu zem jūsu automašīnas riteņiem, vai arī tai pārbrauks pāri aizmugurē braucošais automobilis.

Paņemiet līdzi kārtīgu virvi vai, kas būtu vislabāk, kravas stropes un rūpīgi to nostipriniet. Ja jūsu automašīnai nav jumta reliņu, tad varat nedaudz atvērt automašīnas logus un piesiet to pie jumta.

Pārliecinieties, ka egle ir kārtīgi nostiprināta

Kad egle beidzot ir nostiprināta, laiks to kārtīgi paraustīt aiz stumbra. Drošības labad. Pārliecinieties, ka egle nekustas un nenokritīs jums pa ceļam no automašīnas jumta. Neuztraucieties, zarus neaplauzīsiet, jo sevišķi, ja pārdevējs to ir iepakojis tīklā.

Brauciet lēnām pār tiltu, draugi!

Zem eglītes ir auduma jumta pārklājs, tā ir kārtīgi nostiprināta un nekustas. Perfekti, taču tas nenozīmē, ka var strauji manevrēt un ātri braukt. Ja vien jūs ar savu automobili un Ziemassvētku jumta dekoru nestartējat kādās salaveču sacensībās, jums nav iemesla pārgalvīgi to vest mājās. Tā ir nestandarta krava ar faktiski ļoti sliktu aerodinamiku.

Prātīgi noņemiet eglīti no auto jumta

Esiet prātīgi ar stropēm. Atsprādzējot un ātri palaižot tās vaļā, jūs riskējat sabojāt savas automašīnas virsbūvi. Noņemiet egli ar visu auduma pārklāju mierīgi, lēnām un saudzīgi. Ja esat pārlieku kaismīgs optimists un vedāt egli bez auduma pārklāja, tad pārbaudiet auto jumtu. Vai uz jumta nav palikuši sveķi no egles? Ja ir, tad notīriet tos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu