Latvijas IKP nākamgad gaidāmas izmaiņas, prognozē banku analītiķi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
IKP. Ilustratīvs attēls
IKP. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Nākamajā gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) varētu samazināties par 1,5%, taču varētu būt arī neliels pieaugums, prognozēja banku analītiķi, norādot, ka gada kopējo veikumu noteiks tas, cik "dziļi nosēdīsies" aktivitāte ekonomikā gada sākumā un cik jaudas būs atgūties gada otrajā pusē.

Tostarp "Swedbank" galvenās ekonomistes vietas izpildītāja Agnese Buceniece sacīja, ka gadu miju ekonomikā sagaidīsim recesijas zīmē.

"Krituma dziļumu ekonomikā mazinās valsts atbalsts gan Latvijā, gan mūsu tirdzniecības partnervalstīs, arī salīdzinoši noturīgais darba tirgus un uzkrājumi, skaidro ekonomiste.

Prognozes rāda, ka lejupslīde būs īslaicīga un salīdzinoši neliela. "Situācija ekonomikā sāks uzlaboties pavasarī/vasarā, kad apkures rēķini zaudēs aktualitāti un arī inflācija sāks atkāpties mazliet straujākiem soļiem," teica Buceniece.

Viņa atzīmēja, ka, nākamo gadu sākot, inflācija joprojām turpinās deldēt iedzīvotāju pirktspēju un nomāks patēriņu. Tas nozīmē, ka pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem, kas nav pirmās nepieciešamības mazināsies. Tādējādi ir iespējams kritums ar izklaidi un atpūtu saistītās nozarēs, kā arī mazumtirdzniecībai apmērus audzēt būs grūti.

Tāpat Bucenece sacīja, ka pieprasījums uz kādu laiku savārgs ne tikai iekšējā tirgū, bet arī tirdzniecības partnervalstīs. Tas nozīmē, ka vismaz pirmā gada puse var izrādīties vājāka arī apstrādes rūpniecībā.

"Krievijai un Baltkrievijai piemēroto sankciju ietekmē arvien vairāk ekonomiski attālināsimies no šīm valstīm. Tas arī nākamgad var atspoguļoties vairumtirdzniecības kritumā. Sankciju ietekmi vairāk sāks izjust tranzīta nozare. Pielāgošanās jaunajiem apstākļiem atsevišķiem uzņēmumiem var izrādīties arī izdzīvošanas jautājums, bet citiem nāks talkā iepriekš uzkrātās rezerves," minēja Buceniece.

Viņa norādīja, ka augstās nenoteiktības apstākļos privāto investīciju aktivitāte saglabāsies kūtra, bet publiskās investīcijas vismaz gada otrajā pusē veicinās Eiropas Savienības (ES) finansējuma ieplūde.

Pēc Bucenieces teiktā, gaidāms, ka ES fondi nākamā gada beigās sāks no mīnusiem vilkt ārā būvniecību. Gads veiksmīgāks varētu būt biznesa pakalpojumu sniedzējiem, it īpaši informācijas tehnoloģiju (IT) jomā. Ja laika apstākļi būs labvēlīgi un raža laba, kāpumu var sagaidīt arī lauksaimniecībā. Izaicinājums gan būs energoresursu un mēslošanas līdzekļu izmaksas.

"Izaicinājumu, protams, būs daudz teju katrā nozarē. Vairums nozaru gluži tāpat kā visa ekonomika gadā kopumā neizcelsies ne ar lieliem plusiem, ne mīnusiem," atklāja Buceniece.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu