Putinam Bahmuta ir kļuvusi par simbolu, uzskata Slaidiņš (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis majors Jānis Slaidiņš
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis majors Jānis Slaidiņš Foto: Ekrānuzņēmums no video/Latvijas Televīzija

Bahmuta pašlaik ir svarīgākā kauju vieta, kurai Vladimirs Putins uz Krievijas militāro neveiksmju fona piešķīris simbolisku nozīmi, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis majors Jānis Slaidiņš.

Slaidiņš norāda, ka Krievijas karaspēks regulāri veic masīvus triecienus Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai. "Līdz nākamajam triecienam vajadzīgs laiks, lai noteiktu mērķus, izvērtētu to svarīgumu, tāpēc tas notiek nevis ik pārdienas, bet ik pēc piecām, sešām vai septiņām dienām," skaidro Slaidiņš.

Slaidiņš prognozē, ka tuvāko dienu laikā iespējams jauns triecienu vilnis, kam Ukraina arī gatavojas.

Šobrīd svarīgākā kauju vieta ir Bahmuta - tur sakoncentrēti ievērojami Krievijas spēki, un tā ir atslēga, lai tālāk "izietu operatīvajos plašumos" uz Slovjansku un Kramatorsku.

"Bahmuta jau kļuvusi par simbolu gan Ukrainas bruņotajiem spēkiem, gan Krievijas bruņotajiem spēkiem," saka Slaidiņš, norādot - tikko kā Krievijas karaspēkam parādās jauni spēki, tie uzreiz tiek mesti kaujas laukā. Taktikas netiek apdomātas, netiek arī meklētas vājās vietas Ukrainas aizsardzībā.

"Izskatās, ka visu uz priekšu dzen politiskā griba, kurai tie nav spējīgi pretoties, jo Putinam Bahmuta ir kļuvusi par simbolu, virs kura vajag pacelt sarkano karogu un paziņot par uzvaru, kas būtu līdzvērtīga Berlīnes ieņemšanai.

Bahmuta tuvākajā laikā ir un paliks galvenais smaguma punkts," viņš skaidro.

Slaidiņš norāda, ka Krievija turpina pārgrupēšanos. "Uz Bahmutas sektoru tiek pārmestas vienības, kas bija Dņepras labajā krastā un atkāpās uz kreiso krastu. Tuvākajā laikā, visticamāk, krievi metīs tās uzbrukumā Bahmutā," prognozēja Slaidiņš.

Lūgts komentēt Ukrainas izlūkdienestu atzinumu, kas daudzviet frontē vairs nenotiek progress, Slaidiņš norāda, ka tas ir artilērijas karš, taču pašreizējie laika apstākļi tam nav labvēlīgi, jo zeme ir mīksta un nav sasalusi, kas apgrūtina smagās tehnikas iesaisti un pārvietošanu. "Krievi iegūst laiku, viņi var nostiprināties, un Ukrainai katra krievu aizsardzības pozīcija prasa milzīgus resursus," skaidro Slaidiņš.

Ukrainas pretgaisa aizsardzību viņš raksturo kā pietiekošu, tā ir "līmenī". "Pēc Ukrainas informācijas tikai 15 raķetes no 60 sasniedza mērķi," uzsver Slaidiņš.

Atvairīti arī dronu uzbrukumi. Jau ziņots, ka naktī uz piektdienu Dņipropetrovskas un Zaporižjas apgabalos iznīcināti desmit droni, pavēstīja Ukrainas bruņoto spēku gaisa pavēlniecība "Austrumi". Notriekti deviņi droni "Shahed" un viens "Merlin", teikts pavēlniecības paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook".

Kaujas par Bahmutu ilgst jau vairākus mēnešus un ir vienas no smagākajām, kādas šajā karā ir pieredzētas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu