Trampa lojālists labāk izvēlējies doties cietumā, nevis nodot savu priekšnieku (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps un Alens Vaiselbergs
Donalds Tramps un Alens Vaiselbergs Foto: Reuters / Scanpix

ASV eksprezidenta Donalda Trampa bijušais finanšu direktors Alens Vaiselbergs notiesāts uz pieciem gadiem cietumā, ņemot vērā viņa lomu nodokļu izkrāpšanas shēmā. Kā vēsta BBC, Trampa lojālists uzņēmās vainu uz sevi, tādējādi attaisnojot savu priekšnieku.

75 gadus vecais Vaiselbergs saņēma mazāku cietumsodu, nekā bija gaidīts, ņemot vērā, ka viņš aktīvi sadarbojās ar izmeklēšanu. Tomēr Trampam par Vaiselbergam piespriesto sodu nav ko baidīties – Vaiselbergs saglabājis savu lojalitāti Trampam arī milzīgā spiediena apstākļos. Tas savukārt varētu ļaut Trampam turpināt ceļu pretim savas kandidatūras oficiālai izvirzīšanai uz prezidenta amatu.

Tramps par Vaiselbergu izteicies ļoti atturīgi, faktiski liekot noprast, ka krāpniecības shēmā vainīgs ir tieši viņa bijušais finanšu direktors. Realitātē Vaiselbergs turpināja saņemt atbalstu no “Trump Organization”, kas maksāja viņam tādu pašu algu kā jebkuram citam padomniekam.

Tiesā pierādīts, ka Vaiselbergs kategoriski atteicies runāt par iepējamu Trampa līdzdalību nodokļu izkrāpšanā. Paredzams, ka Vaiselbergs soda izciešanu cietumā Ņujorkā sāks nekavējoties.

Vaiselberga advokāts Nikolass Gravante sacīja, ka “Vaiselbergs dziļi nožēlo notikušo, kas izvērtās viņa vainā. Viņš nožēlo, jo tas radījis sāpes Vaiselberga mīlošajai sievai, dēliem un brīnišķīgajiem mazbērniem.”

Vaiselbergs savu vainu atzinis 15 nodokļu izkrāpšanas epizodēs, un viņam papildus cietumsodam jāsamaksā vēl divus miljonus dolāru liels naudas sods. Viņam sākotnēji draudēja 15 gadus ilgs cietumsods.

Lai arī prokurori vēlējās izmeklēt arī Trampa iesaisti nodokļu izkrāpšanas shēmās, Vaiselbergs atteicās sadarboties ar izmeklētājiem jautājumos, kas saistīti ar Trampu un viņa biznesa paradumiem.

Pats Tramps noraidījis jebkādu savu vainu nodokļu izkrāpšanā. Trampa organizācijas advokāti tiesas procesa laikā uzsvēruši, ka Trampa bijušais finansists noziegumus pastrādājis “mantkārības dēļ, un tas darīts tikai paša labuma gūšanai”.

Prokuratūra uzsvērusi, ka ir ļoti apšaubāms fakts, ka “Tramps neko neesot zinājis par nodokļu izkrāpšanu”, jo Vaiselbergs ir bijis ļoti cieši saistīts ar Trampu – galu galā Tramps Vaiselbergam uzticējis visu nepieciešamo finanšu informāciju par savu biznesu.

Eksperti norāda, ka gan Tramps, gan Vaiselbergs ir biznesmeņi ar 80. gadu Ņujorkas domāšanu, kurā mantkārība ir galvenais vadmotīvs. Tolaik mantkārība tika kotēta augstāk par visu, tāpēc arī nereti panākumi tika gūti ar nelegāliem līdzekļiem.

Tiesas pārstāvji gan uzsvēra, ka ir acīmredzami pierādījumi, ka “Tramps bija pilnībā informēts par to, kas ir noticis”, – to apliecina virkne dažādu dokumentu. Tāpat tiek atgādināts, ka, neraugoties uz Vaiselberga notiesāšanu, izmeklēšana pret pašu Trampu vēl turpinās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu