Latvijas pulkvedis par rokādēm Krievijas armijas vadībā: militāra pamatojuma tam nav (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova iecelšana par par Ukrainā karojošā Krievijas karaspēka komandieri ir neliels pārsteigums, taču apšaubāms, vai līdz ar komandieru pārbīdēm Krievijai būs jauna stratēģija Ukrainā, sacīja Latvijas Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris, pulkvedis Kaspars Pudāns.

Viņš esot bijis nedaudz pārsteigts par šādām komandieru pārbīdēm. Viņaprāt, tas ir drīzāk saistīts ar kādiem Krievijas politiskiem lēmumiem un politisku rīcību, jo militārs pamatojums īsti nav saskatāms.

Līdzšinējais Ukrainā karojošā Krievijas karaspēka komandieris Sergejs Surovikins amatā bija trīs mēnešus operācijā, un nevarētu gluži apgalvot, ka bija galīgi nesekmīgs. "Skaidrs, ka viņam bija dota politiska atļauja atkāpties no Hersonas, kas bija noorganizēta kā nosacīti veiksmīga atkāpšanās operācija. Trīs mēnešos no viņa tika gaidīti kādi rezultāti, taču skaidrs, ka ar esošajiem resursiem neko lielu panākt nevarēja," norādīja eksperts.

Pudānu pārsteidz tieši Gerasimova nozīmēšana par operacionāla līmeņa komandieri. Tagad stratēģiskā līmeņa komandieris principā vienlaicīgi sāk komandēt operacionālo līmeni, un tas gluži neatbilst ierastiem komandvadības vai pakļautības jautājumiem, viņš sacīja.

"Neko vairāk atrodoties operāciju rajonā viņš neietekmēs. Man liekas, ka Krievijas spēju intensificēšana savam uzbrukumam vairāk notiek aizmugurē stratēģiskā līmenī, proti, papildu spēku sagatavošanā un industrijas spēju palielināšanā. Rodas jautājums kā viņš to spēs apvienot ar saviem esošajiem pienākumiem," norādīja Pudāns.

Viņš pieļauj, ka Gerasimova iecelšana varētu būt saistīta ar vēlmi nostiprināt Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku lomu pret pārmetumiem, kas izskan no tā dēvētajiem "silovikiem", Ramzana Kadirova un Jevgēņija Prigožina, kuri it kā ir Surovikina atbalstītāji.

Vienlaikus komandieru pārbīdes varētu būt saistītas ar Krievija paziņojumiem, ka tā vēlas 2023.gadā jaunus, izšķirošus notikumus.

"Ko gan Gerasimovs jaunu varētu ieviest? Viņš jau īstenībā būtu tas cilvēks, kas jānopeļ par neveiksmēm kara sākumā, jo viņš, visticamāk, atradās pie kara plānošanas, uzdevumu došanas, spēku sagatavošanas, kas ir viņa primārā atbildība. Kā redzams, iecerētais zibenskarš neizdevās, tāpēc nav īsti skaidrs, uz kādiem panākumiem tiek cerēts, viņu nozīmējot," uzsvēra Pudāns.

Nav izslēgts, ka, nozīmējot Gerasimovu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins šādi mēģina nevis tieši tikt no viņa vaļā, bet likt pašam sakārtot savas neizdarības un tādējādi ļaujot izgāzties ar pamatojumu no viņa atbrīvoties. "Jau šobrīd tas ir zināms Gerasimova pazeminājums, un, ja viņš paliek Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka amatā, tad tas tikai ir papildus slogs," piebilda Pudāns.

Jau ziņots, ka Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iecēlis Ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu par Ukrainā karojošā Krievijas karaspēka komandieri, trešdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Iepriekšējos trīs mēnešu šo amatu ieņēma Surovikins, kurš turpmāk būs Gerasimova vietnieks.

Gerasimovs kopš 2012. gada Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks. Krievijas bruņoto spēku stratēģijas tā sauktās "Gerasimova doktrīnas" galvenais autors.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu