FTX pēdās? Izskan satraucošas ziņas par lielāko kriptobiržu pasaulē (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Līdzekļu aizplūšana no kriptobiržas “Binance” ir lielāka, nekā decembrī uzsvēra biržas direktors Čanpens Čao. Kā liecina “Forbes” analīze, līdzekļu aizplūšana no kriptobiržas tikai palielinās.

“Binance” ir lielākā kriptobirža pasaulē, un tā visiem spēkiem cenšas noturēt savus aktīvus. Pēc konkurentu FTX kraha investori pēdējo nedēļu laikā ir centušies atbrīvoties no kriptovalūtām. Neraugoties uz “Binance” ģenerāldirektora Čao apgalvojumiem, ka situācija ir stabilizējusies, līdzekļu aizplūšanas temps ir palielinājies. Pēc kompānijas “Defillama” datiem, 6. janvārī vien investori pārdevuši kriptovalūtas 360 miljonu dolāru vērtībā.

Decembrī kompānija “Nansen” paziņoja, ka nedēļas laikā “Binance” zaudēja trīs miljardus dolāru vērtus aktīvus, kas sastādīja 4% no visiem uzņēmuma tā brīža aktīviem. “Forbes” pētījuma liecina, ka realitātē “Binance” zaudēja nevis četrus, bet uzreiz 15% savu aktīvu. Kopumā divu mēnešu laikā “Binance” zaudējusi ceturto daļu savu aktīvu.

Investoru neuzticība vislabāk ir redzama attiecībā uz “Binance Coin” (BNB) un “Binance USD” (BUSD) – divām digitālajām valūtām, kurām dots biržas vārds. Pēc “Forbes” aprēķiniem, “Binance” rīcībā ir palikuši aptuveni 29 miljoni digitālās valūtas vienību, kas ir par 51% mazāk, nekā birža paziņoja 10. novembrī. Tajā pašā laikā BUSD apjoms samazinājies par 40%.

Ir arī daudzi citi mazāk redzami notikumi, kuru dēļ “Binance” zaudē savu ietekmi un uzticību. Ņemot vērā biržas vērtības kritumu par 24% divu mēnešu laikā, arī investori ir ievērojami samazinājuši aktivitāti šajā biržā.

Jādomā, ka “Binance” aktīvu vērtības samazināšanās ir līdzvērtīga tai, ko pašlaik pieredz arī citas kriptobiržas. Tiesa gan, “Binance” ir otrie lielākie zaudējumi starp vairāk nekā 20 kriptobiržām. Mazāk zināmā birža “MaskEX” zaudējusi lielāku aktīvu vērtību nekā “Binance”.

Tas nozīmē, ka attiecībā pret “Binance” pastāv zināma uzticības krīze. Eksperti gan norāda, ka nav pamata domāt, ka tas nozīmē kriptobiržas vai digitālo vienību norietu. Aktivitāte šajā jomā ir mainīga, un investori var pievērsties mazāk zināmiem tirgiem visā pasaulē.

“Binance” potenciālās krīzes būtība ir tajā, ka arvien vairāk investoru pamet biržu vai arī strauji samazina tajā savu klātbūtni. Līdz šim mediji “Binance” problēmām ir pievērsuši ļoti maz uzmanības, jo lielāko uzmanības devu saņēmis FTX krahs. Tomēr jāseko līdzi arī “Binance” situācijai – pašlaik tur notiekošais ir raksturojams kā “viegla panika”, taču tas var ātri mainīties uz slikto pusi. Vai tā notiks – rādīs laiks.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu