Neiepriecinoša prognoze: pārāk silta ziema var padziļināt enerģētikas krīzi (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix.

Kara Ukrainā dēļ Eiropā samazinājies pieprasījums pēc gāzes pārvadājumiem. Arī neparasti siltā ziema var radīt situāciju, kurā gāzes kuģu kustība varētu apstāties pilnībā, vēsta “OilPrice”.

Siltajai un maigajai ziemai ir gan plusi, gan mīnusi. Vācijā, Šveicē, Itālijā un Austrijā nokrišņu trūkuma dēļ ir ierobežota atjaunīgo energoresursu ražošana. Tas, savukārt, var radīt atkārtotu pieprasījuma pieaugumu pēc citiem energoresursiem. Pēc “Refinitiv” datiem, kopš septembra vidējā temperatūra Vācijā bijusi par 25% augstāka nekā norma.

Pēc meteorologu teiktā, Reinā un Donavā šogad draud sausums, un tas ievērojami var apgrūtināt atjaunīgo energoresursu ražošanu.

Ņemot vērā nelielo sniega daudzumu un sausumu 2022. gadā, jau pašlaik ir redzamas problēmas hidroelektroenerģijas ražošanas jomā. Pagājušajā gadā Francijā ražošanas apjoms HES samazinājās par 41%, salīdzinot ar vairāku gadu vidējo rādītāju. Ņemot vērā prognozes, Francijas upēs šogad gaidāma augstāka ūdens temperatūra, kas apdraud vēsāka ūdens pieplūšanu kodolreaktoriem, kas ir galvenais valsts energoresurss.

Arī citās Eiropas valstīs enerģijas izstrāde no HES bija ievērojami zemāka, nekā gaidīts. Nokrišņu trūkums ietekmē atjaunīgās enerģijas ražošanu ne tikai Francijā, bet arī Vācijā, Šveicē, Itālijā, Austrijā un citviet Donavas krastos. Tas atkal var radīt energoresursu cenu kāpumu Eiropā.

Pēc sinoptiķu prognozēm, rekordliels siltums saglabāsies arī turpmākā gada gaitā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu