2023. gada prognoze ceļotājiem: vai cenas pieaugs un kādi būs TOP galamērķi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock

Pērnā gada sākumā tika lēsts, ka 2022. gadā ceļojumu cenas pieaugs. Vai šī prognoze ir ir piepildījusies? Kādas tendences ceļojumu izmaksās gaidāmas 2023. gadā? Un kuri būs šī gada karstākie galamērķi? Uz šiem un citiem ceļotājiem aktuāliem jautājumiem atbildes meklēsim sarunā ar tūroperatora “Novatours” pārstāvi Liānu Puduli-Indāni, ieskicējot būtiskākos 2022. gada pieturpunktus un ieklausoties prognozēs par svarīgāko tūrisma nozarē 2023. gada.

Kādi bija 2022. gadā svarīgākie pieturpunkti tūrisma nozarē?

2022. gads sākās uz ļoti pozitīvas nots - tūrisma nozare pamatoti cerēja atgūties pēc Covid-19 smagās situācijas pasaulē, bet sākās karš Ukrainā, un tas, protams, būtiski ietekmēja arī tūrisma nozari. Pēc Krievijas iebrukuma uz pāris nedēļām pārdošana bija teju pilnībā apsīkusi. Tai atsākoties, klienti atkal kļuva piesardzīgāki, un šī piesardzība bija jūtama vēl vairākus mēnešus. Vienlaicīgi karš ietekmēja arī ekonomiskos procesus – strauji kāpa degvielas cenas, kas būtiski ietekmēja aviācijas nozari.

Tomēr bija vērojama arī pozitīva tendence -

salīdzinot ar 2021. gadu, pērn strauji pieauga ceļotāju skaits.

Daudzas aviokompānijas un lidostas tam nebija pilnībā gatavas, jo pietrūka cilvēkresursu un speciālistu. Tādēļ tūristi pagājušajā vasarā izjuta gan ceļojumu cenu kāpumu, gan haosu aviācijas nozarē, ko ietekmēja lielais pieprasījums. Tiesa gan, uz rudens pusi situācija nozarē sakārtojās. Paredzams, ka šovasar nekam tādam vairs nevajadzētu atkārtoties.

Kā tūrisma nozari ietekmēja karš?

Kā jau minēju, kara sākums radīja īslaicīgu piesardzību, jo radās neziņa, kas tam sekos, cik ilgi karš turpināsies un vai tas neizies ārpus Ukrainas robežām. Tomēr mūsu klienti diezgan ātri atkal atgriezās pie ceļojumu plānošanas. Kopumā tūrisma nozari karš ir būtiski ietekmējis gan pieaugušo degvielas cenu, elektroenerģijas cenu pieauguma dēļ, gan inflācijas pieauguma dēļ.

Kara ietekmē pieaug ne vien aviācijas izmaksas, arī viesnīcas ir spiestas celt cenas, tāpat inflācijas dēļ pieaug arī darbaspēka izmaksas, kas kopumā ietekmē ceļojumu cenu.

Vienlaicīgi tas pastiprina arī konkurenci, jo daudzas valstis, kuras bija Krievijas un Ukrainas ceļotāju iecienītas, šobrīd nevar vairs rēķināties ar tiem pašiem tūristu apjomiem kā agrāk. Krievijas un Ukrainas ceļotāju pienesums bija būtisks gan Eiropas valstīs, gan, piemēram, Turcijā un Bulgārijā. Pagājušajā vasarā vērojām, ka, izvēloties galamērķi, ceļotāji ir piesardzīgi ar valstīm, kas atrodas Melnās jūras piekrastē un tuvu Ukrainai. Tostarp aviokompānijām šobrīd ir obligāti jāaplido Ukrainas gaisa telpa, kas nedaudz paildzina lidojuma ilgumu. Karš ir licis ieviest arī vairākas citas ar lidojumiem saistītas izmaiņas Tā, piemēram,

tālajos ceļojumos uz Āziju “Novatours” sadarbojas ar “Turkish Airlines” un lido caur Stambulu, kas neapgrūtina nokļūšanu turp, savukārt Skandināvijas aviokompānijām, kas nedrīkst šķērsot Krievijas gaisa telpu, šī situācija ir milzīgs izaicinājums.

Iepriekšējos gados ceļošanu apgrūtināja Covid-19 ietekmē noteiktie stingrie drošības pasākumi. Kādas izmaiņas šajā ziņā ir 2022. gadā?

2022. gada sākums iezīmējās ar Covid-19 ietekmes mazināšanos ceļošanas un tūrisma sfērā. Ņemot vērā šīs izmaiņas, novērojām, ka klienti atkal ir sākuši plānot ceļojumus drošāk un ilgāku laiku uz priekšu.

Ja vēl 2022. gada ziemā daudzviet bija prasība uzrādīt Covid-19 sertifikātus vai veikt testus, tad jau pavasarī valstis šo prasību sāka mīkstināt, un vasarā lielākajā daļā populāro galamērķu tā tika atcelta.

Tā tas ir joprojām līdz pat šim brīdim, bet ar dažiem izņēmumiem, piemēram, Indonēzijā prasība par vakcināciju vēl ir spēkā. Var teikt, ka šodien lielākoties kovidsertifikāts vairs nav aktuāls – to pieprasa tikai pāris galamērķi, bet, piemēram, Eiropā šis dokuments vairs nekur netiek pieprasīts.

Tādēļ par “jauno ceļošanas realitāti” mēs drīzāk varam runāt pagātnes formā, vismaz šobrīd. Masku ceļojot gan ir vērts ielikt somā, jo nereti to prasa sabiedriskajā transportā vai sabiedriskās vietās. Bet arī tas šobrīd ir vairāk izņēmums, nevis realitāte.

Kādi 2022. gadā bija Latvijas ceļotāju iecienītākie galamērķi? Vai salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir vērojamas izmaiņas?

Kopumā, kā katru gadu,

2022. gadā Latvijas ceļotāju iemīļotākais galamērķis bija Turcijas Vidusjūras piekrastes kūrorti.

Un tas nav pārsteigums, jo Turcija piedāvā garantēti kvalitatīvu atpūtu, labu servisu un izklaidi par pieņemamu un konkurētspējīgu cenu. Jo sevišķi ģimenēm ar bērniem – atpūsties var visi. Paredzam, ka arī šogad Turcija būs iecienītākais galamērķis. Par to jau šobrīd liecina agrās rezervācijas rezultāti.

Pēdējos gadus intensīvi mūsu ceļotājus iepazīstinām ar Melnkalni, un nu pamatoti arī to varam uzskatīt par iecienītu galamērķi vasaras periodā. Tāpat esam atjaunojuši arī piedāvājumu uz Barselonai blakus esošo Costa Dorada kūrortu un paredzam, ka par to atkal būs pastiprināta ceļotāju interese. Nemainīgi populāra ir arī Grieķija un tās salas, kā arī Bulgārijas brīnišķīgās pludmales.

Ziemā allaž populāri ir Ēģiptes kūrorti Šarm eš Šeiha un Hurgada, kā arī Kanāriju sala Tenerife, arī Dubaija.

Kopumā jau vairākus gadus visi iepriekšminētie galamērķi ir topā, un domājams, arī šovasar situācija saglabāsies nemainīga.

Pagājušā gada sākumā tika lēsts, ka 2022. gadā ceļojumu cenas pieaugs. Vai šī prognoze ir piepildījusies?

Mūsu prognoze par ceļojumu cenu kāpumu 2022. gadā neapšaubāmi ir piepildījusies, un var pat teikt – ar uzviju. Kā jau minēju iepriekš, galvenokārt  degvielas un energoresursu cenu pieauguma dēļ, kas ietekmēja arī kopējo cenu pieaugumu visā industrijā.

Vidēji ceļojumu cenas 2022. gadā pieaugušas par 20 – 25%.

Protams, ir dažādas akcijas, pēdējā brīža piedāvājumi, un iespējams iegādāties ceļojumus vai aviobiļetes izdevīgi, tomēr kopumā vērojams būtisks cenu kāpums, un tā nu gan ir jaunā realitāte, ar ko jārēķinās.

Kādas būs ceļojumu cenas 2023. gadā?

Paredzam, ka saglabāsies ceļojumu cenu kāpums - ceļotājiem jārēķinās ar cenu pieaugumu, kas var būt atšķirīgs, atkarībā no galamērķa un izvēlētās viesnīcas. Tādēļ

arī šogad, tāpat kā pērn, iesakām ceļojumus rezervēt laicīgi, it sevišķi ja tiek plānots ceļot skolēnu brīvlaikos vai svētku laikā.

Tūrisms gan nav pirmās nepieciešamības prece, tādēļ ļoti intensīvi reaģē uz pieprasījuma izmaiņām -  cenas nekad nepaliek fiksētas un nemainīgas ilgāku laiku. Tādēļ pieprasītos periodos, uz kuriem rezervācijas tiek veiktas jau ilgu laiku pirms ceļojuma sākuma, cenas var būt augstas, savukārt zemāka pieprasījuma periodos ir iespējams ceļot izdevīgāk. Ceļotājiem jāizvērtē, vai viņi spēj būt fleksibli un pielāgoties, vai tomēr nepieciešams strikti plānot atpūtu un rezervēt ceļojumu laicīgi.

Paredzam, ka šogad kopumā ceļotāju aktivitāte būs ļoti līdzīga kā 2022. gadā, kad situācija stabilizējās un "Novatours" apkalpoja gandrīz identisku skaitu ceļotāju kā 2019. gadā, pirms sākās pandēmija.

Ja cenu pieaugums apstāsies vai pat kritīsies, kā arī, ja nebūs kādu globālu satricinājumu un nesāksies ekonomikas lejupslīde, domājams, ka arī šogad ceļotāji būs tikpat aktīvi kā pērn - iespējams, aktivitāte pat pieaugs.

Vēlos pieminēt, ka jau pavisam drīz - no 3. līdz 5. februārim norisināsies nozīmīgākais tūrisma notikums Baltijā, starptautiskā tūrisma izstāde gadatirgus “Balttour”. Ceļotgribētājiem tā ir lieliska iespēja saplānot savu atpūtu jau tagad, izvēloties īpaši izdevīgus piedāvājumus. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu