Operācija “Atlantic Resolve” Rīgas ostā apliecina labu sadarbību ar ASV sabiedrotajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Aivars Silins t:29479701

Šonedēļ Rīgas ostā ieradās ASV kravas kuģis “ARC Defender”, kas operācijas “Atlantic Resolve” rotācijas ietvaros uz Rīgu nogādāja militāro tehniku un ekipējumu. Sadarbojoties ar “Rīgas Universālo Terminālu”, vairāku dienu garumā militārie transportlīdzekļi un tehnika tiks izkrauta no kuģa un sagatavota tālākai pārvietošanai.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV uzsāka mācību operāciju “Atlantic Resolve”, kuras pamatmērķis ir apliecināt ASV ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Viens no operācijas uzdevumiem ir veicināt ASV bruņoto spēku spēju, sadarbojoties ar uzņemošo valsti, efektīvi izvietot ekipējumu un personālu Eiropā, lai ātri reaģētu uz jebkuru apdraudējumu, un ostas neapšaubāmi ir būtisks posms šajā militārās loģistikas ķēdē.

Rīgas ostā ir vairāki termināli, kas ir pilnībā piemēroti un gatavi apjomīgu militārās loģistikas operāciju veikšanai. “Šī ir jau otrā operācijas “Atlantic Resolve” rotācija, kurā izmantojam Rīgas ostu tehnikas un ekipējuma loģistikai. Līdz šim mēs neesam saskārušies ar situāciju, kad osta nebūtu spējīga kaut ko izdarīt. Esam pārliecinājušies, ka gan ostas infrastruktūra, gan personāls pilnībā atbilst procesa vajadzībām”, apstiprina NBS Pulkvežleitnants Lauris Bļodons, Pārvietošanas koordinācijas centra komandieris.

ASV militārpersonas atzīst, ka pašreizējā operācija Rīgas ostā demonstrē labu sadarbību starp ASV bruņotajiem spēkiem un NATO sabiedrotajiem Latvijā, kas ir ļoti svarīgi ātrai un efektīvai reaģēšanai iespējama apdraudējuma gadījumā. “Sadarbība ar Rīgas ostu un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir veiksmīga un ļoti palīdz mūsu misijā,” uzsver 151. MCT kustību kontroles virsnieks, 1. leitnants Fernando Garsija. "Mums ir ļoti detalizēts piegāžu plāns, un mēs to izpildām praktiski bez kavējumiem.”

Rīgas brīvostas pārvalde turpina uzlabot ostas infrastruktūru, kas veicina ne tikai ostas komerciālo darbību, bet vienlaikus pilnveido Latvijas un sabiedroto militāro mobilitāti un valsts aizsardzības funkcijas. Jau ziņots, ka Eiropas Komisija ir apstiprinājusi līdzfinansējumu Rīgas brīvostas projektiem militārās mobilitātes programmā, kuri kvalificējami duālas izmantošanas mērķiem – komerciālas un militāras transporta infrastruktūras pilnveidošanai. Apstiprinātie projekti ietver ostas piestātņu infrastruktūras pilnveidošanu, pievadceļu pārbūvi un dzelzceļa infrastruktūras pārbūvi.

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu